”Kuzey Ege; Saros Körfezi, Çanakkale, Balıkesir (Edremit Körfezi) ve genelde İzmir’i de kapsayan coğrafi bir tanımlama ve bölgedir. Dar anlamda Kaz Dağları’nın güneyi ve Ayvalık bölgesi için kullanılır.”
Güzel tanım değil mi?,tarife de uyuyor,benim turuma da dar anlamda cuk diye oturuyor.Akşam Ören’de sahile yakın bir konumda yazlıklar arasında 10 yıldan fazladır çadırımı kurduğum yerde geceyi geçirdim.Bugün Kuzey Ege’nin dar anlamına uygun olarak çok güzel bir yere çıkacağım,Kozak Yaylası…..Kozak Yayla yolunda ve Kozak Yaylasında neler olmuş hep beraber görelim.
4 ncü Gün 10 Eylül 2023 Ören-Gömeç-Kozak Yaylası:
Ören Sabahı.
Akşam erken yattığımdan sabah ezanı ile birlikte uyandım,çadır içinde kısa bir
tembellik pozisyonundan sonra kalktım.Burada hep kamp yapmış ama hiç kahvaltı yapmamıştım,genelde kahvaltımı öğretmenler semtinde, parkta yapardım.Bu sabah değişiklik yapıp kahvaltımı burada,çadırımı kurduğum yerde yaptım.
Kahvaltı sonrası toparlandım ve kamp yeri ayrılık pozu alarak Ören’de kamp
yaptığım yerden ayrıldım.
Kamp yerimden ayrılıp Ören içine girdim,Adramyttion Antik Kentinde Pegasus Heykeli önündeyim.
Pegasus Heykeli;Antik Çağın en zengin krallarından birisi olarak bilinen Krezüs’ün
kardeşi Adramys tarafından kurulan bu günkü adı Ören olan Adramyttion Kentinde
yaklaşık 300 yıl boyunca simge olarak kullanılmıştır.
Ören,Gömeç arası 17 kilometre,arkadan o kadar kuvvetli rüzgar var ki!,
fazla pedal çevirmeye gerek yok, seri olarak Gömeç’e vardım.
17 kilometreyi yarım saat gibi bir zaman diliminde aldım.Çok erken vardığım
Gömeç her zamanki gibi benim kahve molası verdiğim yer.
Ulubeyler Yolu.
Gömeç’te kahve molasından sonra Gömeç içinden bahçeler arasından Ulubeyler yoluna saptım.Maşallah yol otobanı aratmayacak düzeyde kaymak gibi…. Yol düz,yol kaymak gibi,sarsıntı bile hissetmiyorsun,böyle yol alırken bölgenin meşhur incirleri boş geçilir mi?,sabah sabah çok iyi geldi(inciri yol kıyısından göz hakkı olarak 3-5 tane yedim fazlası hak değil!).
Ulubeyler.
Ulubeyler,Gömeç’e 8 kilometre mesafede,büyük bir köy.Köy içi ve çıkışı rampa,köy meydanında bakkal,kahvehane karışımı yerde durup soğuk soğuk yarım kilogram yöresel yoğurdu yiyerek nefsimi körelttim.Ulubeyler’den sanırım bu 3 yada 4 ncü geçişim,her geçişimde yoğurt yeme adetini bu sefer iyice pekiştirdim.Ulubeyler merkezden artık Madra Dağı uzantısına doğru tırmanış başlıyor.Bir kaç kilometre gittikten sonra arkamda neler bırakmışım bir bakalım.Uzaktan yakına doğru;Kazdağları,Edremit Körfezi,Burhaniye,Gömeç ve hemen yakınımda Ulubeyler ve her taraf zeytinlik.
Ulubeyler sonrası tırmanış başladı ve aynı zamanda bu zeytin bahçelerinin bitişi,çam ormanının başlangıcı oldu.Bu tırmanışı sanırsanız ki hep devam edecek, mutlu olacağım!.Hiç te öyle değil bu tırmanış Hacıvelilere kadar devam etti ve sonra birden bire dere yatağına kadar keskin bir iniş.Yani çıktığın kadar iniş,ne güzel değil mi?.Ben haydi rotayı ezbere biliyorum ve hazırlıklıyım.Ya bu yola ilk defa giren için ne demeli,her halde suratı çarşamba pazarına döner diye düşünüyorum.
Ulubeyler-Bağyüzü Yolu.
Ben doğaçlama anlatıyorum,kötü bir şey yok,yol halinin olağan akışında yol alıyorum.
Aslında bu bölge kelimelerle anlatılamayacak kadar güzel bir bölge.
Yeşil ise yeşil,su ise su, orman ise orman,doğal yaşam ise doğal yaşam hepsi var.
Dere yatağından sonra 5 kilometrelik tırmanışın mükafatı işte burası. Bu çeşme ve çevresi her zaman hoşuma gitmiştir,ben burayı hayat öpücüğü olarak görüyorum.Eh bu kadar tırmandım,öğle yemeğini hak ettim sanırım,çünkü vakit öğleyi geçti.Küfür küfür esen bu yerde sırtımı güneşe vererek öğle yemeğimi yedim,bir süre dinlendim.
Mola sonrası 3 kilometrelik bir yolculuk sonrası Bağyüzü köyündeyim.Bağyüzü köyü, Balıkesir sınırlarının son köyü,bu köyden sonra İzmir il sınırlarına giriş yapacağım.
Bağyüzü:Balıkesir’e 147 km, Ayvalık’a 32 km mesafede olan 987 nüfuslu, Ayvalık ilçesine bağlı bir mahalledir.
Bağyüzü,Aşağıcuma köyleri arasında Kuzey Ege Turumda en anlamlı bir yere geldim,Atatürk Anıtı.İsterseniz lafı fazla uzatmayayım Atatürk Anıtı yapılış hikayesini beraber hatırlayalım.
Atatürk Anıtı;Türkiye deki Atatürk anıtlarının en farklısı BERGAMA – KOZAK YAYLASI anıttır. Bu anıtta Atatürk, golf pantolonlu spor takım giysisi , başındaki kasketiyle bir kayanın üzerine oturmuş, elini üst üste dizilmiş beş kitaba dayanmış olarak dinlenirken görülüyor. Kitapların adları : (Milli Mücadele ) , (Cumhuriyet ), (Devrimler ), (Bilim ve Sanat), ve (Nutuk) olan bu kitapların adları uzaktan okunabilecek büyüklükte harflerle kitap sırtlarında yer alıyor. Yaşamını Almanya da sürdüren 30 yıllık eğitimci, doğa sever SÜHA ŞEN Kozak Yaylasında fıstık çamları arasında yürüyüş yaparken bir heykel kaidesi görünümündeki iri bir kayayı görmüş ve köye giderek muhtara bu kayanın bulunduğu araziyi almak istediğini bildirmiş. Arazi sahibi Bağyüzü Köyünden YÜCEL KORAY , Süha Beye bu araziyi ne amaçla istediğini sormuş, Süha Şen ( Bu kayanın üzerine bir Atatürk Anıtı yaptırmak istiyorum ) yanıtını alınca ; Arazi sahibi (Bu amaçla almak istediğin araziyi parayla satmam ! Çamlığımdan sınırını sen çiz, istediğin kadar araziyi bu amaç için benim armağanım olarak kabul et! ) demiş. Daha sonra Süha Bey Türkiye de 18 ilde Atatürk ve Cumhuriyet konulu heykelleri ile 90 şehitlikte bu çeşit heykelleri bulunan Prof. Dr. TANKUT ÖKTEM beyi bulmuş. (Bu güzel girişime benim de katkım olsun ) diyen ve anıtı hiçbir ücret almadan yapan Prof. Dr. TANKUT ÖKTEM bey bu eseri tamamladıktan çok kısa bir zaman sonra trafik kazasında yaşamını yitirmiştir.
Kozak Yaylası.
Aşağıcuma ile beraber Kozak Yaylasında ve köylerindeyim.Aşağıcuma köyünü geçtikten bir kaç yüz metre sonra bildiğim çeşmelerden birinde durup Kozak Yaylasının buz gibi akan sularında günlük duşumu aldım.Şimdi Kozak Yaylası derinliklerine akabiliriz.
Kozak Yaylası:Türkiye’nin en kaliteli çam fıstıklarının yetiştiği, bir doğa cennetidir. Antik Dönemden bu yana çam fıstığı, üzümü ve şarabı meşhurdur. Bölgede, Aşağıbey Köyü yakınlarında Roma Döneminden kalma Kaplıcalar ve Antik Perperene kenti yer almaktadır. Piknik alanları da bulunan yaylada; doğa ve köy turları yapılmakta, ayrıca dağcılık, av turizmi gibi etkinlikler düzenlenmektedir.Kozak Yaylası’nda 16 köy bulunmaktadır.Kaynak:Bergama Belediyesi.
Kozak Yaylası ve Yukarıbey.
Kozak Yaylasına bana göre çok erken saatte vardım,malum bugün pazar ve bazı arabalı piknikçiler bazı yerleri gelişi güzel parsellemiş.Benim kamp yapacağım yerde de iki araba var,hiç oralı olmadım,durmadım,doğruca Yukarıbey köyüne günlük ikmalimi yapmaya gittim.İkmali yaptım,geri döndüğümde baktım bizim iki araba acele toparlanıyor,Jandarma vatandaşlara uyarı çekmiş,gidiyorlar.
Ormanlık alanlarda ateş yakmak,kamp yapmak,semaver yakmak yasak bu yasağa bir de sigara izmaritini atmakta ilave edilmiş,çokta iyi olmuş.
Jandarma oradakileri uyarınca haliyle benim yerim bana kaldı.Bana kimsenin ses ettiği yok, çünkü adabı,usulü ile kamp yapıyorum,zararım yok,faydam var.Kamp yapacağım yeri önce bir güzel temizledim sonra oraya kampımı kurdum.
Kozak Yaylası Kampı.
Çadırımı kurdum,içini yerleştirdim,çeşmede serinledim, sırada geçe kalmadan akşam yemeği faaliyeti var (saat 19:00’dan sonra kesinlikle yemek yemiyorum).Peynir durumum fazla akşama da sabaha da yeter,ne yapayım diye düşündüm aklıma tulum peynirli makarna ve çoban salata geldi.Hemen uygulamaya geçtim,tulum peynirli makarnam çok güzel olmuş,çoban salatama zaten laf söyletmem.Yemek sonrası bulaşıkları yıkayıp kapları çantalara yerleştirdim.Şimdi Kozak Yaylası geceleri başlayabilir.Kozak üzümlerinden şarabı açtım,radyom zaten emrime amade, o sevdiğim şarkıları durup durup bana çalıyor, gelsin Kozak Yaylası geceleri.Bugün deniz seviyesinden 500-750 rakım arası yükseltiye sahip Kozak Yaylasına geldim, bu gece Kozak yaylasında kamp halindeyim.Yarın yine deniz seviyesindeki evime yolculuk var.
4 ncü Gün 10 Eylül 2023 Ören-Gömeç-Kozak Yaylası:62 KM
KUZEY EGE 2023 07-11 EYLÜL 2023 (4. Gün Ören-Gömeç-Kozak Yaylası)
Discussion about this post