Çöğmen;Muğla iline 99 km, Dalaman ilçesine 35 km uzaklıkta,519 nüfusa sahiptir. Mahallenin büyük bölümü Aygır, Şimşir ve Çal Dağları eteklerine kurulmuştur.Mahallede, bakkal,itfaiye,ilköğretim okulu vardır.Bir de halı saha,işte o halı saha ben geleceğim diye yeni yapılmış.Tabii bu işin şaka tarafı,geceyi 650 rakıma sahip Çöğmen’de geçirdim, kamp yerim halı saha idi.Dün ovadan bu yükseltiye çıkmış idim,biraz zorlu idi ama bu günkü rotanın daha zorlayıcı olacağını gayet iyi biliyorum.Bulunduğum yer camiye yakın olduğundan sabah ezanını net duydum ve zaten hafiflemiş olan uykum tamamen dağıldı,05:30 gibi uyandım.Tan yeri daha ağarmadan kahvaltı işine giriştim.Sonra da toparlanma….Bugün Batı Toroslarda bol indili çıktılı bir rota beni bekliyor,beni takip ederseniz sizlerde tanıklık edeceksiniz.
4. Gün 24 Nisan 2024 Çöğmen-Gürleyik-Narlı-Yolçatı-Alcı:
Kapalı ve rüzgarlı bir Çöğmen sabahında 07:15 gibi yola çıkmaya hazırım ve
yola çıkmadan önce kamp yeri ayrılık pozu alıp kamp yaptığım yerden ayrıldım.
Çöğmen köy sapağına kadar 2 kilometrelik iniş işin şaka yanıydı, sonrasında güne tırmanış ile başladım.Dün de bahsetmiştim,bu güne 650 rakımdan başlamak bana biraz olsun nefes aldıracak.İşte bu rahatlıkla 2 kilometrelik tırmanış ile 750 rakımdaki Elcik sapağının bulunduğu Akbel bölgesine kadar çabuk geldim.
Yaklaşık 1.5 kilometre kadar sağ yanım sarp dağlık Çal Dağı yamacı, sol yanım
derin uçurum olan yoldan Taşbaşı’na vardım.
Taşbaşı’ndaki bu çeşme kısa tırmanışın dinlenme ve kahvemi yudumladığım yerim oldu.
Kahve molasından sonrada az bir tırmanış yaparak 850 metreye çıktım,
çıkarken Dalaman Çayının derin vadiler oluşturduğu coğrafya ve Akköprü Baraj Gölü
puslu olsa da görünüyordu.Bu manzaradan sonra hafif iniş ile Elmacık’a vardım.
Elmacık’tan sonra da inişim devam etti.
Elmacık’ı geçer geçmez Gürleyik tabelası ile karşılaştım ama Gürleyik’e daha çok yolum var.Anladım ki bu tabela ile birlikte Gürleyik bölgesine giriş yapıyorum.Bu tabeladan sonra yaklaşık 6 kilometre kadar iniş yaparak 720 rakımdaki Gürleyik köy merkezine vardım.Çöğmen’den ayrılalı 16 kilometre oldu ve Gürleyik bölgede mola verebileceğim nadir yerlerden olduğundan, durup mola hakkımı kullandım.
Gürleyik:Muğla ilinin Dalaman ilçesine bağlı 850 nüfusa sahip bir köydür.Muğla iline 91 km, Dalaman ilçesine 56 km uzaklıktadır. Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Mahallenin ekonomisi; mahallede çıkarılan krom madenine dayanmaktadır.Mahallede, ortaöğretim okulu vardır ve faaldir.
Çeşmelerin derin vadilerin bol olduğu bölgede yol almanın güzelliğini yaşarken Gürleyik sonrası da inişim bir süre devam etti.630 metrelere, dere tabanına kadar iniş yaptım.
Sonra 5 kilometrelik bir tırmanış ile 830 metreye geldim ve tekrar 5 kilometrelik sert bir iniş ile Narlı bölgesinde 470 metrelere indim.
Narlı dağınık bir köy,diğer gördüğüm köylerden daha küçük,burada durmadım,yoluma devam ettim.Narlı sonrası da inişim devam etti,bu inişler zorlayıcı inişlerdi onu belirtmek isterim. Aslında bu inişler sağlığa iyi gelmiyor hele Narlı sonrasını düşündükçe!!!!!
Narlı:Dalaman merkeze 67 km uzaklıktadır.Dalaman’a bağlı bir köydür, köyde okul mevcuttur.
Narlı sonrası Dalaman Çayı Vadisine doğru inişim devam etti ve nihayet Dalaman Çayının sesi kulaklarımda uğuldamaya başlarken onu gördüm.Hem de iki noktadan.Ovada bambaşka, dağlarda bambaşka akıyordu. Dalaman Çayı,benim gördüğüm noktadan Akköprü Barajına son hız gidiyordu.
Dalaman Çayı: Gölhisar ilçesinin güneyindeki Yeşilgöl dağlarından doğar, Çameli, Acıpayam, Ortaca ve Dalaman ilçe sınırlarını çizerek, Akdeniz’e dökülür. Dalaman çayı tamamen Akdeniz bölgesindedir. Akdeniz ve Ege bölgeleri sınırını Dalaman Çayı’nın hemen kuzeyinde bulunan Bozdağlar oluşturur. Akdeniz ve Ege bölgeleri sınırını Dalaman Çayı’nın hemen kuzeyinde bulunan Bozdağlar oluşturur. Toplam uzunluğu 229 km, havza alanı 3.500 km²’dir. Yukarı çığırında dar ve derin vadide hızlıca akan çay, aşağı çığırında taşıdığı alüvyonlarla Dalaman ovasını oluşturur. Ovadaki akış daha yavaştır. Çay üzerinde zorluk derecesi 3-4 olan, 26 km’lik alanda rafting yapılır. Dalaman havaalanın yapılmasından sonra turizm açısından daha da önemli hale gelmiştir. Üzerine Bereket barajı ve Akköprü barajı yapılmıştır.Kaynak:Wikipedia
Tabii güzellik karşısında insanın nutku tutuluyor ve iniş ağırlıklı da yol alıyorsun ki değme keyfine.İşte bu güzelliğe yol alırken 380 metrelere vadi tabanına kadar indim.Planladığım rotanın yarısındayım ve vakit öğleyi geçti.Şimdi günün zor bölümü başlıyor.
Yolçatı bölgesine kadar 16 kilometrelik bölümü tek bir fotoğraf karesi ile anlatayım.
İlk 8 kilometreyi tırmanış ile 700 metrelere geldim, sonra indim, çıktım, indim çıktım ve toplam 16 kilometre sonra 650 rakımdaki Yolçatı bölgesine vardım ama ben de bittim hani!!!!Bu bölüm çok yıpratıcı idi.
Tabii ben bu indi çıktılar ile meşgul iken Muğla bölgesini terk edip Denizli bölgesine de teşrif etmiş oldum.Küçük bir iniş ile Yolçatı bölgesine vardım,Kanlıçay üzerinden geçip Yolçatı merkeze ulaştım.Asıl tırmanışın başlayacağını bildiğimden burada mola hakkımı kullanıp meyve suyu ve bisküvi ile biraz enerji depoladım.Buraya vardım, Kanlıçay’dan bahsetmeyeceğimi sandı iseniz yanıldınız,benim Kanlıçay ile bu ikinci buluşmam,ilkini 2019 yılında Ferdi Kızıl ile beraber yapmış ve hemen kenarında kamp yapmış idik..
Kanlıçay: Çameli’ nin güneyinde bulunan ve Dalaman ile Fethiye sınırını oluşturan Boncuk Dağı’ nın (2265 m) zirvelerinde eriyen kar suları ile beslenir. Elmalı, Kirazlıyayla ve Sarıkavak köylerinden geçerek Acıpayam İlçesi sınırları içinde bulunan Yolçatı Köyü’ nde bulunan Dalaman Çayı ile birleşir. Dalaman Çayı’nın kollarından biridir. Kanlıçay üzerinde çok sayıda alabalık çiftliği ve restoranı mevcut olup, Çameli’nin en önemli akarsuyu durumundadır.
Yolçatı:Acıpayam’a bir mahalle ve ilçeye 55 km uzaklıktadır.
Kanlıçay kenarındadır.Nüfus 341.
Gireniz Vadisinin en uç noktasında bulunan Yolçatı molasından sonra saat 16:00 sıraları Acıpayam tarafına doğru tırmanmaya başladım.Çöğmen-Yolçatı arasındaki yolun sert eğimi burada mevcut olmamakla birlikte sonuçta gün sonu tırmanışı yaptığımdan biraz yorgunluk belirtisi var.Eğimi fazla olmayan bu yolda ilk etapta 6 kilometre kadar tırmanıp 950 metreye ulaştım.Sonra 750’ye in sonra tekrar 850’ye çık ve tekrar 750’ye in derken 13 kilometrelik bir yolculuk sonunda akşam üzeri Kamp yapmayı planladığım Gireniz Vadisindeki Alcı’ya ulaştım.
Alcı Ve Gireniz Vadisi.
Yükseltiyi aşıp Gireniz Vadisi derinliklerine doğru aktım ve geceyi geçirmeyi planladığım Dalaman Çayı kenarındaki Alcı’dayım.Alcı’ya varır varmaz bakkaldan akşam ve sabah ihtiyaçlarımı alıp bahçesinde çeşmesi de bulunan Alcı okulunun bahçesine geçtim.Evet bu gece Gireniz Vadisi’nde Alcı’dayım.
Alcı:Market,okul var.Nüfusu:1397 dir.Rakım 948 olup merkezi 750 rakımdadır.Acıpayam ilçesine uzaklığı 41 km dir
Gireniz Vadisi:Dalaman Çayı halk arasında ”Gireniz Deresi”olarak bilinir.Acıpayam ilçesinin güneyinde olan bu vadi,Çameli ilçesi ve Bozdağ arasında yer alır.Gireniz Vadisi boyunca Acıpayam’a bağlı 19 yerleşim yeri vardır.
Kelekçi,Alcı,Akşar,Benlik,Çakır,Çiftlik,Eskiköy,Gölcük,Güney,
Hacıkurtlar,Karaismailler,Kuzören,Ören,Olukbaşı,Sandalcık,Suçatı,Yolçatı,Boğazdere.Gireniz Vadisi boyunca kızılçam,karaçam,çınar,söğüt,ılgın, ve Bozdağ’ın yükseltilerinde sedir ağaçları yer alır.
Alcı Kampı.
Alcı’da okul bahçesine vardığımda saat 19:30 sıraları idi,hızlıca çadır yeri keşfi yapıp çadırımı kurmaya başladım.Hatta hava kararmada fotoğrafını bir çekeyim istedim.Çadırımın içini yerleştirip,hemen okul bahçesindeki çeşmeden günlük temizliğimi yaparak kıyafetlerimi yüksek rakıma göre tazeledim.Bugünkü rota zorlayıcı idi,Alcı’ya geldiğimde pilim bitik vaziyette idi ama kamp yeri sorunu olmayınca ve üstelik temizliğimi de yaptıktan sonra bir nebze olsun kendime geldim.Peşi sıra güzel bir sıcak çorba tüm enerjimin geri gelmesine yetti.Bu gece kutlama yapabilirim değil mi?,hakkım olduğunu düşünüyorum.2 gündür zorlu bir rotada yol alıyorum ve 2019 yılında Ferdi Kızıl kardeşimle bir kısmını gezdiğimiz Gireniz Vadisindeyim, yarın tamamına erdireceğim.O vakit bu işi kendi kendime kutlayabilirim,yarın Gireniz Vadisinin kuzeyine doğru yol alıyorum haberiniz ola.
4. Gün 24 Nisan 2024 Çöğmen-Gürleyik-Narlı-Yolçatı-Alcı:65 KM
GÜNEY EGE 2024 21-29 NİSAN 2024 (4. Gün Çöğmen-Gürleyik-Narlı-Yolçatı-Alcı)
Discussion about this post