Dün 90 kilometrelik yolun 45 kilometresini rüzgara karşı yol almış,yorgun bir şekilde kendimi Tavas’ta otele atmıştım.Yorulmuşum, temizlik ve yemek sonrası biraz televizyon seyrettikten sonra dinlenmeye çekildim.Otel kahvaltısız olunca bende sabah 06:00 gibi uyanıp odamda kahvaltımı hazırlayıp yaptım.Kahvaltı sonrası hazırlandım, çantaları bisikletime yerleştirdim ve 07:30 gibi otelden ayrılmak üzere hazırım.Bugün çok güzel bir yere gidecek ve planlamama göre orada kamp yapacağım.Orayı akşam ve sabah olarak iki farklı açıdan görmek istiyorum,bakalım sabah ile akşam arası nasıl bir fark var?
6. Gün 26 Nisan 2024 Tavas-Kale-Arapapıştı Kanyonu:
07:30 gibi otelden ayrıldım,güneş var ama Tavas ovasında buz gibi bir hava da var,hızlandıkça o soğuk hava bıçak gibi insanın yüzüne vuruyor.Dün Tavas’a giriş fotoğrafım yoktu,çıkarken alıp aynı zamanda Tavas’ı bir hatırlayalım.
Tavas:Denizli’nin güney batısına düşen Tavas, denizden yüksekliği 950 metre olan şirin bir ilçedir. 1691 km kare yüzölçümündedir. 10 kasaba ve otuzaltı köyü vardır. Tavas’ı doğudan Acıpayam, batıdan Aydın Karacasu, güneyden Kale, kuzey batıdan Babadağ ilçeleriyle kuzeyden Denizli ili çevrelemektedir.
Tavas, Kale arası 24 kilometre,”kayda değer bir şey yok” sözü bu yol için geçerli olabilir.
24 kilometrelik Denizli-Muğla yolunda, yol boyu ilgimi çeken bir şey olmadığından burada paylaşma gereği duymadım.Saat 10:30 gibi Kale ilçesine ulaştım.Geceyi İnceğiz Kanyonunda geçirmeyi planladığımdan bu günlük ve yarın sabahlık tüm ihtiyaçlarımı Kale ilçesinden giderdim.
Kale:Denizli ilinin bir ilçesidir. Antik yerleşim yeri olan Tabea şehrinin üzerine kurulmuş fakat bu şehir de daha sonra 1950′li yılların başında yaşayan halkı tarafından terk edilerek şehrin birkaç kilometre kuzeyine taşınmıştır. Tabea antik kenti tarihi Afrodisias kentiyle komşu bir şehirdir.
Yarım saatten fazla ilçede kaldım,o sabah ki ayaz yerini sıcak bir havaya bırakmış vaziyette Kale merkezden ayrılıp yönümü tabelaların ayrıntıları ile sunduğu bölgeye çevirdim.Önümde net olarak 36 kilometre yol varmış.
Bu rotaya 2019 yılında Ferdi Kızıl ile birlikte girmiştik, yani rota yabancı değil,önümde neler var gayet iyi biliyorum.Kale’den itibaren çok sakin yolda bakına bakına 10 kilometre kadar yol aldım.Bu yol üzerinde bulunan çeşmelerin biri başında öğle molası verip hafif yollu öğle yemeğimi yedim,enerjimi tazeledim.
10 kilometrenin sonunda iniş başladı, hem de çok sert bir iniş. 1000 metreden 540 metreye 6 kilometrelik bir iniş gerçekleştirip, Kapız Çayı’na vardım.Şu anda Kapız Çayı Vadisindeyim.Vadi tabanından aynı sertlikte Gülbağlık’a kadar 6 kilometrelik bir tırmanış beni bekliyor.
Gülbağlık Tırmanışı.
Burasının hiç yabancısı olmadığımı söylemiştim.2019 yılında Ferdi ile biz akşam üzeri buradan tırmanışa geçtik,günün son yorgun saatlerinde ittir kaktır giderken son tahlilde bir pkap imdadımıza yetişmiş,Gülbağlık’a kadar pkap tepesinde gidip orada gecelemiştik.Bugün daha tedbirli ve daha dincim, üzerimde yorgunluk yok, ilk 300 metresi çok dik olan bölgeyi atlattıktan sonra zorlansam da tırmanmaya başladım.6 kilometrelik tırmanış ile 540 metreden 900 metreye ulaştım.Tepe noktasına yakın karşıda vadiye iniş yolu net olarak gözüküyordu.
Gülbağlık girişinde bir çeşme ve çeşme yakınında bank…..O kadar tırmanmışım,soluklanmam gerek değil mi?.Çeşme de serinledim, sularımı tamamladım,cezveyi ocağa sürüp masaya işlenmiş Denizli horozuna bakarak kahvemi yudumladım.Şimdi Gülbağlık köyüne girerken Ferdi ile bir gece konakladığımız Gülbağlık’tan bahsedebilirim (22 Nisan 2019 gecesi burada konaklamış 23 Nisan kutlamalarına sabah katılmıştık).
Kurbağalık-Gülbağlık: Kale ilçesine 22 km uzaklıkta,değirmen taşı ustalığıyla ünlü Kurbağalık Köyü 2011 yılında köy halkının yaptığı başvuru sonucu İl Genel Meclisi’ nin aldığı kararı,İçişleri Bakanlığı’ nın onayıyla 1435 kişinin yaşadığı köyün adı Gülbağlık olarak değiştirildi. ”Söylentilere göre bu köyde bir zamanlar çok güzel gül bahçeleri ve bağlar varmış,her taraf yeşillik içindeymiş.Bir gün bir hastalık köydeki tüm bitkileri kurutmuş.O zamanın yönetimi bunun üzerine köyün ismini Kurbağalık olarak belirlemiş,şimdi ise burası daha güzel bir isme kavuştu Gülbağlık”.
Gülbağlık sonrası biraz iniş yapıp Doğanköy bölgesinden aynı rakıma tırmanış yaptım.
Doğanköy bölgesine geldiğimde İnceğiz (Arapapıştı) Kanyonuna 13 kilometre yolum kalmıştı.
İnceğiz.
Doğanköy sonrası 6 kilometre kadar rüzgara karşı yol aldım.Sonrasında
4 kilometre kadar orman içi iniş ile kanyona da adını veren İnceğiz köyüne ulaştım.İnceğiz köyünden sonra kanyon seyir yerine kadar toprak yoldan tırmanarak yol alıp hedefe ulaştım.
Evet artık hedefe kilitlenmiş vaziyetteyim, geceyi de geçireceğim Arapapıştı (İnceğiz) Kanyonu Seyir yerindeyim.Bol bol görsel aldım,buraya ikisini koysam yeter sanırım.655 rakımdan aşağılara bakıyorum,kanyon hemen altımda, aşağıdaki gezi teknesi nokta kadar gözüküyor.Bu güzellik karşısında ne diyebilirim ki,kanyonun akşam gösterimi bu kadar bir de bu işin sabahı var.Bu arada İnceğiz Kanyonu hakkında kısa bilgi geçmek görevimdir.
Arapapıştı (İnceğiz) Kanyonu:Kemer Barajını besleyen Akçay’ ın yıllar içerisinde aşındırmasıyla oluşan Arapapıştı Kanyonu 380 metre yüksekliği,6 km uzunluğu ile benzersiz bir doğayı bize sunmaktadır.Aydın,Deniz,Muğla il sınırlarının kesişim noktasından başlayan Arapapıştı Kanyonu kimi yerde 12 metreye düşen kanallar şeklinde kıvrılarak devam etmektedir.Doğal oluşumları bünyesinde barındırmakla beraber antik dönemden kalma şehir kalıntıları ile de doğa ve tarihin birleştiği nadir alanlardır.Gizli Manastır,mağaralar,doğal kemer,kaya mezarları,doğal merdiven,Gavur Evi kanyon içerisinde bulunmaktadır. Kaynak:T.C. Aydın Büyükşehir Belediyesi
Bu iki fotoğraf eşliğinde de yukarıdan doya doya seyrettiğim Kemer Baraj Gölü hakkında
kısa bir bilgi geçmek isterim.
Akçay:Büyük Menderes Nehrinin kollarından biridir.
Muğla’nın kuzeydoğusundaki Sandras Dağından doğar.Tavas yönünden gelen Yenidere’yi alır. Derin ve dar vadisinde akış hızı fazladır. Yenipazar civarında Büyük Menderes ile birleşir. Uzunluğu 116 km’dir. Karacaören, Doğançay ve Mortuma Çayı Akçay’ın önemli kollarıdır.
Kemer Barajı:Aydın ili Bozdoğan ilçesi sınırları içinde, Akçay üzerinde sulama, taşkın kontrolü ve enerji üretimi amacıyla 1954-1958 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. 25 Eylül 1958’de hizmete girmiştir. Beton ağırlık tipi olan barajın gövde hacmi 740.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 108,50 m’dir
Arapapıştı (İnceğiz) Kanyonu Kampı.
”İnsan hayallerini ve sözünü gerçekleştirdiği sürece mutlu olur.”2019 yılında buradan Arapapıştı Kanyonu’nu seyrettiğimde kendi kendime
”yolum tekrar buralara düşerse ben burada kamp yapmalı, kanyonun akşamını,gecesini ve sabahını yaşamalıyım” demiştim.Evet bugün sözümü tutuyorum,buraya gelinceye kadar inşallah bir aksilik olmaz düşüncesi ile gelmiştim. Nihayet bir aksilik yok, ben çadırımı kurdum,kıyafetlerimi tazeledim,gün batımının keyfini sürmekte,kırmızı şarabımı müziğin ritmiyle yudumlamaktayım.Benden iyisi var mı? kardeşim,hedeflerimi bir bir gerçekleştiriyorum.Ne mutlu bana.Evet, bugün Tavas’tan hareketle,Kale ve sonrasında Arapapıştı (İnceğiz) Kanyonuna ulaştım, gece buradayım.Yarın sabah kanyonun güzelliklerini tekrar yaşayacak, uzun bir iniş sonrasında ova yolculuğu ve kültürel geziler olacak,takipte kalın.
6. Gün 26 Nisan 2024 Tavas-Kale-Arapapıştı Kanyonu:66 KM
GÜNEY EGE 2024 21-29 NİSAN 2024 (6. Gün Tavas-Kale-Arapapıştı (İnceğiz) Kanyonu)
Discussion about this post