”İnsan hayallerini ve sözünü gerçekleştirdiği sürece mutlu olur.”
2019 yılında buraya ilk defa geldiğimde kendime verilmiş sözüm,niyetim vardı. O hayalim,niyetim,sözüm burada gerçekleşti.Arapapıştı (İnceğiz) Kanyonuna akşam geldim, geceyi burada kamp yaparak geçirdim, sabah burada uyandım, ne mutlu bana.Evet,rüzgarlı geçen gecenin sabahında bu sefer ters yönden esen rüzgarla 06:00 gibi uyandım.Akşam ki rüzgarın tersine sabah ki rüzgar bayağı üşütür vazitte.Aldırmadım rüzgarın sert ve soğuk esmesine şahsi temizlik,kahvaltı ve toparlanma aşamasına geçtim.Bu sabah yine Arapapıştı (İnceğiz) Kanyonu görselleri alarak güne başlayacak ve Büyük Menderes Ovasına ineceğim.Beni takip etmeye devam edin.
7 . Gün 27 Nisan 2024 Arapapıştı Kanyonu-Yenipazar-Dalama:
Kamp Yeri Ayrılış Seremonileri….
Kamp yaptığım Arapapıştı (İnceğiz) Kanyonu Seyir Yerinden ayrılmadan önce çadır halimi,benim ayrılık pozumu ve Karatay’ın afili pozunu albüme koyarak güne başlamak istedim.Birazdan yine Kemer Baraj Gölü ve Arapapıştı (İnceğiz) Kanyonu görseli alarak bir defa daha bulunduğum konumu hatırlatıp yola çıkabilirim.
Akçay:Büyük Menderes Nehrinin kollarından biridir.
Muğla’nın kuzeydoğusundaki Sandras Dağından doğar.Tavas yönünden gelen Yenidere’yi alır. Derin ve dar vadisinde akış hızı fazladır. Yenipazar civarında Büyük Menderes ile birleşir. Uzunluğu 116 km’dir. Karacaören, Doğançay ve Mortuma Çayı Akçay’ın önemli kollarıdır.
Kemer Barajı:Aydın ili Bozdoğan ilçesi sınırları içinde, Akçay üzerinde sulama, taşkın kontrolü ve enerji üretimi amacıyla 1954-1958 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. 25 Eylül 1958’de hizmete girmiştir. Beton ağırlık tipi olan barajın gövde hacmi 740.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 108,50 m’dir
Arapapıştı (İnceğiz) Kanyonu:Kemer Barajını besleyen Akçay’ ın yıllar içerisinde aşındırmasıyla oluşan Arapapıştı Kanyonu 380 metre yüksekliği,6 km uzunluğu ile benzersiz bir doğayı bize sunmaktadır.Aydın,Deniz,Muğla il sınırlarının kesişim noktasından başlayan Arapapıştı Kanyonu kimi yerde 12 metreye düşen kanallar şeklinde kıvrılarak devam etmektedir.Doğal oluşumları bünyesinde barındırmakla beraber antik dönemden kalma şehir kalıntıları ile de doğa ve tarihin birleştiği nadir alanlardır.Gizli Manastır,mağaralar,doğal kemer,kaya mezarları,doğal merdiven,Gavur Evi kanyon içerisinde bulunmaktadır. Kaynak:T.C. Aydın Büyükşehir Belediyesi
Toparlanma,seremoniler,baraj gölü ve kanyon görselleri, video çekimleri derken 08:30 sıraları kamp yaptığım seyir yerinden ayrıldım.
Seyir yerinden toprak yol ile devam ettikten sonra Akyaka civarlarında asfalt yolla yola devam ettim.
Kemer Barajı.
Kamp yaptığım yer 660 rakıma sahip,oradan ovaya iniyorum, tabii sanıyorsunuz ki!! sürekli iniş,hayır öyle değil!,iki defa iniş çıkış sonrası asıl iniş başlıyor, buda 13 kilometreye tekamül ediyor.Son tepe noktası ise size Kemer Barajının tüm güzelliğini göstermeye yetiyor,yolunuz açık olsun diyorum.
Adım Adım Ovaya….
Aralıksız inişim Amasya’ya kadar devam etti.Amasya’da süt bisküvi molası verdim. Sırasıyla Amasya, Sırma ve Haydere bölgelerini geçerek ovaya doğru yol alırken Kemer Baraj Gölünü oluşturan Akçay’ı Amasya’da üzerinden geçerek sağıma aldım ve yoluma devam ettim.
Akçay’ı ovada Büyük Menderes Nehri ile buluşmaya gönderdikten sonra yönümü batıya Yenipazar istikametine çevirdim.Ovada her direğin üzerinde leylek yuvalarını ve her yuvada leylekleri görmek çok güzel bir duygu.Baharı ve canlılığı müjdeliyor.
Yenipazar.
Kamp yaptığım yerden Yenipazar ilçesi 64 kilometre,Amasya’daki süt ve bisküvi takviyesi ile saat 15:00 sıraları Yenipazar’a ulaştım.Yenipazar’a ulaştığımda da karnım bayağı aç idi.Yenipazar tanıtımında da görüldüğü üzere burada yenebilecek en güzel şey pide, bende öyle yaptım. Öğle,akşam yemeğini birleştirerek 1,5 pide beni ancak paklar dedim ve siparişi geçtim.Yanına gelenler ile pide ziyafeti çektim.
Yenipazar:Ege Bölgesi’nde Aydın ilinin bir ilçesidir. İzmir-Denizli Devlet Karayolundan 8 km içeride bulunduğundan göç almamış ve bu nedenle Aydın Kültürü’nü korumuş olan, kendine has pide çeşitleriyle ünlü, Aydın’a bağlı bir ilçedir.
Yörük Ali Efe.
Yenipazar deyince hemen aklıma Yörük Ali Efe geliyor,ben Yenipazar bölgesinden daha önce geçmiş ama ilçe merkezine girmemiştim.Bu sefer yemek sonrası hemen Yörük Ali Efe Müzesi’ni gezmeye yöneldim.Bahçeye girer girmez sağınızda Efenin heykeli sizi karşılıyor,biraz daha ilerlediğinizde ise müzeye yakın kabri bulunmaktadır.Önce Yörük Ali Efe’yi bilelim, sonra müzeyi beraber gezeriz.
Yörük Ali Efe:Yörük Ali Efenin 1886 yılında Sultanhisar’ın Kavaklı köyünde dünyaya gelmiştir. Babası Abdi Efendi bir kavgada arkadaşına omuz verince öldürülmüş ve Yörük Ali 3 yaşından sonra üvey baba elinde büyümüştür. O’nun dağlara çıkıp başkaldırmasının sebeplerinden biri ise İzmir’de yabancı bir subaydan kırbaç yemesidir. Aydın’a gidip Molla Memed’in maiyetine girdiğinde henüz 17 yaşında bir kızandır. Diğer efeler ‘Burası mektep midir ki, çocukları da alırız’ diye Ağaya serzenişte bulunacaklar ama o çiçeği burnundaki ‘YÖRÜK’ kısa zamanda ‘baş kızan’ olacaktır. Molla öldüğünde ise, artık reis olur. 23 yaşında ünü Ege’ye yayılmış her yerde hatırı sayılan sevilen bir efe olmuştur. Eşkıya değil fakir babasıdır. Ege’nin Kurtuluş Önderlerinden “Yörük Ali”
İstanbul hükümeti, sabır ve sükun siyaseti içindeydi. Düşman ise aç ve doyumsuz bir işgal politikası uyguluyordu. Öbür, yanda İzmir’in işgali ve Hasan Tahsin bey ‘in ilk kurşunu bazılarının bu ” sabır ve sükun” içinde beklemeyi kabullenmediklerinin işareti olmuştu. Tire ve Bayındır düşman çizmeleri altındaydı. Ödemişte durmuşlar, yeni cepheler açmanın hesapları içine girmişlerdi. Hamit Bey (İnceoğlu), Rasim Bey, Şevket Bey, Tahir Bey yaklaşık 300 kişilik müfreze ile mücadeleyi başlatmıştı. Yeteri kadar silah ve cephane yoktu. Ama olan başka şeyler vardı.. İnanmak gibi, eğilmemek gibi, başkaldırmak gibi ve nihayet gereğinde ” baş vermek” gibi.İzmir’e giren atlıların en önündeydi. Kaynak:T.C.Yenipazar Kaymakamlığı
Müzenin hemen karşısında bulunan yere bisikletimi sabitledim.
Önce müze hakkında bilgi verip gezimizi öyle yapalım isterseniz.
Yörük Ali Efe Müzesi:Milli Kahraman Yörük Ali Efe’nin İzmir’den dönüşünden ölümüne kadar yaşadığı Yenipazar ilçe merkezindeki evi 1980’li yıllarda çıkan yangında tamamen yanmıştır. 1995 yılında Aydın Valiliği tarafından Kültür Bakanlığı’na yapılan öneri kabul görmüş, Yörük Ali Efe’nin mirasçıları evin müze yapılması koşulu ile evi Kültür Bakanlığı’na bağışlamışlardır. Tahsis işlemleri 1999 yılında tamamlanmıştır. Evin aslına uygun restorasyonu ve bahçe tanzim çalışmaları sonucu teşhire hazır hale getirilmiştir. Yörük Ali Efe’nin kullandığı şahsi eşyaları da varisleri tarafından müzeye bağışlanmıştır. Aydın Müzesi Etnografya seksiyonundan devredilen eserlerin yanı sıra, Aydın Müzesi Kıymet Takdir Komisyonu’nca piyasadan alınan ve vatandaşların bağışladığı malzemelerle yapılan teşhir çalışmaları kısa sürede tamamlanmıştır.Yörük Ali Efe’nin Muslukuyu Mezarlığı’ndaki mezarı da Bakanlar Kurulu kararı ile müze bahçesindeki yerine taşınmıştır. Yörük Ali Evi Müzesi Aydın Müzesi Müdürlüğü bağlı bir birim olarak 8 Haziran 2001 tarihinde ziyarete açılmıştır.Kaynak: Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Yenipazar-Dalama Arası Facia!!!!
Yenipazar’dan ayrıldım yönümü batıya çevirdim.Bugün ya Dalama yada Baltaköy’de kamp yaparım düşüncesi ile yola çıktım.Dalama 13,Baltaköy 30 kilometre mesafede,ova için bu mesafeler hiç bir şey değil.Ama,Yenipazar sonrası Aydın-Denizli otoban çalışmalarının kamyon parkları,mıcır,kaya işleme tesisleri Yenipazar-Dalama arasında olması bol miktarda tozlanmama sebep oldu.Tek tek gelseler iyi de 5-6 kamyonun peş peşe geçmesi kazaya davetiye niteliğindeydi.Bu bölgede olanlara Allah sabır versin,her yer tehlike,her yer toz toprak.Durum böyle olunca Dalama girişinde durumum netleşti,hele okulun önünden geçerken bahçesinin müsait olması ve çeşmede bulunması, tamam Şafak buraya kadar,bu gece buradasın dedirtti.
Dalama.
Okul bahçesine girdim ama ne çadır kurabiliyor, ne de duş alabiliyorum.Çünkü çocuklar futbol oynuyor,ben de onların maçları bitinceye kadar üst fotoğrafta görülen gölgelik alanda bir süre bekledim,daha doğrusu onların maçını izledim.
Dalama: Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı bir mahalledir.Dalama doğudan Aratepe, Karakaya Güneyden Kızılyar, Tülübelen, Gökbelen Batıdan Başmakçı dağları arasına girmiş bir beldedir. Önemli dağları Başmakçı, Kızılyar, Gökbelen, Tülübelen, Karakaya ve Aratepedir. Kuzeyinde Menderes ovası yer alır. Dalama´nın denizden yüksekliği 70 metredir. Önemli akarsuları Büyük Menderes, Ayaklı Çay, Çağlayan Çayı, Kurudere Çayı, Evlenbey Çayı, Eymir Deresi ve Çarşı Deresidir. Menderes nehri dışındaki akarsuların belli bir kaynağı yoktur. Ancak kışın ve ilkbaharda yağan yağmurlar neticesinde akarlar.
Dalama Kampı.
Çocuklar bereket erken ayrıldılar,ayrılırken merakla sordukları sorulara, sabırla cevap verdim.Hatta yardım edelim dediler ama onları bir an önce evlerine gönderip kafama göre takılmam, acil olarak tozdan arınmam gerek.Hava kararmaya yakın çadırımı kurdum,içini yerleştirdim ortalık kararmaya yakın da soluğu çeşme de aldım.Burada devreye her zaman yanımda taşıdığım hortumum devreye girdi.Yemek derdi bu akşamlık olmadığına göre artık çadır dışında vakit öldürme zamanı,burada da devreye tabii ki radyom giriyor.Bugün yola Arapapıştı (İnceğiz)Kanyonundan çıktım, aşağı süzüldüm ve uzun süre ovada yolculuk yaptım.Yarın yine ova yolculuğum devam edecek ama güzellikler ile beraber.Takip etmeye devam edin.
7 . Gün 27 Nisan 2024 Arapapıştı Kanyonu-Yenipazar-Dalama:79 KM
GÜNEY EGE 2024 21-29 NİSAN 2024 (7. Gün Arapapıştı Kanyonu-Yenipazar-Dalama)
Discussion about this post