Acısı ile tatlısı ile Anadolu 2024 turumda 9 günü geride bıraktım, bugün 10 ncü günü icra edeceğim.Bu sabah genel bir değerlendirme yapıp tur günlüğüme öyle başlamak istiyorum.İlk dört gün Karasu Vadisi’nde indisi çıktısı bol zorlayıcı ama çok güzel bir rotada yol aldım.Anadolu bozkırlarına açıldım, sıcak nedir gördüm,yaşadım.Hekimhan’dan bu yana ise şiddetli rüzgara meydan okuyarak Darende-Gürün-Uzun Yayla-Pınarbaşı hattını yükseklerde yol alarak geçtim.Ve yabancısı olmadığım Sarımsaklı Baraj Gölü Mesire Alanındayım.Bugün Anadolu 2024 turumun 10 ncu günü,rotam Sarımsaklı Baraj Gölü çıkışlı,Felahiye,Çandır,Çayıralan hattını kapsıyor.Bakalım plan dahilinde hareket edebilecekmiyim, yolda beni neler bekliyor,coğrafya nasıl hep beraber göreceğiz.Ben bu gün için sabırsızlanmıyorum, üstümdeki kırıklık hala devam ediyor,aklım bu kırıklılığımda inşallah yolda sıkıntı yaşamam.Evet sözü fazla uzatmanın anlamı yok,güne başlayalım derim.
10 ncu Gün 14 Ağustos 2024 Sarımsaklı Barajı Felahiye-Çandır-
Çayıralan:
Sabah her zamanki gibi saat 05:00 gibi uyandım.Bunu her sabah yazıyorum belki Şafak atıyor diyorsunuz ama işin gerçeği bu.Doğu bölgelerinde tur yapanlar olaya vakıftır,güneş buralarda batıya nazaran erken doğar erken batar.Yani 05:00-19:00 aralığı tur için ideal saatler.Evet,her halde ikna olundu.05:00’de kalkıp şahsi temizlik, kahvaltı toparlanma derken 06:30 gibi yola çıkmaya hazırım.Ayrılık fotoğrafı alıp Sarımsaklı Barajından ayrıldım.
Kamp yaptığım Sarımsaklı Baraj Gölünden ayrılıp Sivas-Kayseri yolunda iniş ağırlıklı 10 kilometre kadar yol aldım.O inişin yaptığı rüzgar sabah mahmurluğumu bir nebze de olsa yok etti.Felahiye yol sapağından içeri girip Gömeç’i de geçip Güneşli’ye vardım.
Güneşli Sonrası.
Güneşli’ye kadar lay lay lom gelmiştim,Güneşli köyü ile birlikte sabah tırmanışı da başladı.Sabah sabah bu hiçte iyi olmadı, vücut kırgınlığım devam ederken 1150 rakımdan 1480 rakıma 6 kilometre yol alırken yol eğimi de bazı yerlerde %10 ile %20 eğimle bel bükücü boyuttaydı.Sıcakta geçen 6 kilometrelik tırmanış esnasında geriye dönüp baktımda gördüğüm Erciyes Dağıydı.İsterseniz kısa mola vermişken Erciyes Dağını sizlere aktarayım.
Erciyes Dağı; bulutları delen zirvesi, tepesinden eksik olmayan karı ve insana ilahi duygular sunan azameti ile Kayseri’nin sembolüdür. İç Anadolu Bölgesi’nin birinci, Türkiye’nin 5. büyük dağı unvanına sahip olan Erciyes Dağı, hem kış turizmi, hem dağ tırmanışı, hem de yayla turizmi bakımından yılın her döneminde önemini korumakta ve ziyaretçi akınına uğramaktadır. Kayseri denince ilk akla gelen doğa harikası, her mevsim bembeyaz zirvesiyle bulutlara uzanan Erciyes Dağı’dır.Erciyes Dağı’nda kış sporları yanında dağcılık ve yürüyüş turizmi imkanları bulunmaktadır. Ayrıca yaz aktivitesini artıran trekking turları düzenlenmektedir. Kayseri Niğde arasında olan göller bölgesinden Kapuzbaşı Şelalelerine kadar trekking parkuru yürüyüş severlerinin en güzel rotalarından birisidir.Kaynak:T.C. Kayseri Valiliği
Güneşli’den sonra bayağı sert olan 6 kilometrelik tırmanış yaptım.Ölmez Tepe civarlarında ise iniş başladı.Bu iniş tırmanış kadar sert değil, tatlı bir eğimle aşağıya süzülüyorsun.Sonuç ta 15 kilometrelik bir iniş ve bu 15 kilometrelik inişle Obruk köyüne ulaşılıyor.Sabah tırmanmaya başladığım 1100 rakıma tekrar indim.Obruk’ta beni bir şey bekliyor,Kızılırmak…..
Kızılırmak.
Geçen yıl bu aylardan beri Kızılırmak ile görüşememiştik,kısmette Anadolu 2024 turunda bir daha görüşmek varmış.Kızılırmak ile de Felahiye ilçe sınırlarına ulaştım.Kızılırmak Nehri üzerine kurulu olan Felahiye Viyadiğünü geçer geçmez orada bulunan Mesire alanı tırmanış öncesi cennet bahçesi gibi.Burada seyir yerleri,dinlenme yerleri alışveriş haricinde her şey var.Ben de suyu görünce dayanamam Mesire alanında bulunan çeşmenin bir tanesi benim duş yerim oldu.Bir nebze olsun rahatladım,toparlanır gibi oldum.
Kızılırmak: Türkiye topraklarından doğarak yine, Türkiye topraklarından denize dökülen en uzun akarsudur. Uzunluğu 1.355 km’dir. Nehir taşımacılığı için kullanılmaz. Başlıca kolları Delice Irmağı, Devrez ve Gökırmak’tır.Kızılırmak, eskiden Halis veya Alis, Sivas’ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ eteklerinden doğan ve Samsun’un Bafra ilçesinde Karadeniz’e dökülen bir nehir. 1.355 km. uzunluğu ile Türkiye’nin kendi sınırları içerisinde doğup kendi sınırları içinde denize dökülen en uzun akarsuyu olma özelliğini taşır.
Felahiye.
Kızılırmak’tan itibaren yine tırmanış başladı, sabah ki gibi değil, eğimi de fazla değil ama benim üzerimdeki halsizlik yüzünden en ufak rampa bile bana batar vaziyette.İyi ki aşağıda duş almışım, yoksa 10 kilometrelik yol çekilmez olurdu.Öğle vakti Felahiye’ye vardım,girişte A-101 derdime deva oldu,ihtiyaçlarımı aldım, soğuk su,soğuk çay ne varsa aldım çünkü içim hararet yapıyor.Yemeğimi de Felahiye’de yiyip,ilçeden ayrıldım.
Felahiye: Kayseri ilinin bir ilçesidir. İlçe tarihi Hititler dönemine kadar uzandığı bilinmektedir. Hititler dönemine ait çevreden birçok tarihi eser kalıntıları mevcut olup devamında Roma ve Osmanlı medeniyetleri en belirgin medeniyetler olarak bilinmektedir.İlçe merkezinin rakımı 1350’dir.
Felahiye-Çandır Arası.
Felahiye’den hafif tırmanışla öğleden sonraya başladım,ilk aksilik İsabey üzeri olan yolu Karaşeyh’e vermeleri ile yolum 4 kilometre uzadı,üstelik Karaşeyh’e kadar tırmandım.Karaşeyh’e kadar tırmanıp İsabey’e iniş yaparak geldim.Buraya kadar halsizliğim, takatsizliğim devam etti ama çok fazla sarsılmadım.Ama İsabey-Çandır arası olan oldu!!!!,İsabey’den sonra Çandır’a kadar iniş ağırlıklı güle oynaya alacağım yolu kabus dolu aldım.2 gündür halsizim,takatim yok diyordum işte bu 10 kilometre yol boyunca o iş tamamen bağırsaklarıma vurdu,yanımda bol su bulundurmanın haklı yanlarını gördüm.Arkadaş Çandır’a kendimi zor attım.Çandır belki kurtarıcı olur dedim ama…..
Çandır.
Çandır fena yer değil ama benim sıkıntılı halim buradan tat almama mani oldu.İlçe merkezi fazla kalabalık göründü ,aslında öyle değil ama bana öyle göründü.Çareyi ilçe çıkışındaki A-101’e ulaşmakta buldum.Soğuk çay destekli bisküvi atıştırırken burada okul bahçesi bu halimle olmaz düşüncesi ile Çayıralan Öğretmenevini aradım, yer varmış,hiç oyalanma Şafak var git Çayıralan’a.
Çandır: Çandır, Yozgat ilinin bir ilçesidir.Rakım 1261. Çandır, 1930 yılında Belediye, 1948 yılında Bucak ve 20 Mayıs 1990 yılında da ilçe olmuştur. İlçe merkezi düz bir alana kurulmuş olup, etrafı yüksek olmayan tepelerle çevrilidir. Bu tepeler küçük dere ve çaylarla parçalanarak platoları oluşturmuştur.
Önce Çayıralan,Sonra Hikayem..
Çayıralan: Yozgat iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasabanın adıdır. Kasaba, Anadolu’nun neredeyse ortasında, Sivas, Kayseri ve Yozgat il sınırlarının kesiştiği bölgede yer almaktadır. Çayıralan, Akdağlar’ın eteğinde, İç Anadolu Bölgesi’nin yeşil ilçelerindendir.
Rakımı 1350’dir.
Hikayem;Alt tarafı Felahiye öncesi ve sonrası gibi hafif tırmanış olan Çandır-Çayırlan yolunda çok zorlandım.Pedal basacak halim olmadan 15 kilometrelik yolu 2 saatte zor aldım.Yol boyu zor anlar yaşamadım değil.Çayıralan’a gelirken Kemaliye öğretmenevinde yaşadığım olayı yaşamam inşallah duası ile geldim. Çayıralan’a 20:00 gibi geldiğimde görevli müdür beni bekliyordu.Hemen işlemleri yapıp eşyalarımı yerleştirdim.Hızlıca dışarı çıkıp marketler kapanmadan (genelde buralarda 20:30 gibi kapanıyorlar) akşam,sabah alışverişimi yapıp nöbetçi eczane aradım.Devlet Hastanesi karşısında aradığımı buldum,derdimi söyleyince uygun ilacı verdi.Artık yuvama, yani Çayırhan Öğretmenevine dönebilirim.İçim almasa da marketten aldığım kola ve bisküviyi ilaç altı yapıp ilaçlarımı içtim,artık bundan sonra ne olacak göreceğiz.Madem öğretmenevindeyim tüm elektonik cihazlar şarj edilmeye, bende sıcak suyun altına.Gecem iyi geçer düzelirim umudu ile sonrasında yatağa.Bugün rota o kadar olmasa da ben sıkıntılıydım.Yarın sıkıntı olmasın temennisi ile Yozgat bölgesinde yol almaya devam edeceğim, takipte kalın,izlemeye devam edin.
10 ncu Gün 14 Ağustos 2024 Sarımsaklı Barajı Felahiye-Çandır-
Çayıralan:84 KM
ANADOLU 2024 05-18 AĞUSTOS 2024 ( 10. Gün Sarımsaklı Barajı-Felahiye-Çandır-Çayıralan)
Discussion about this post