Anadolu 2024 turum Kayseri bölgesinde devam ediyor.8 nci günüm fırtına ile mücadele ederek geçti,Uzun Yayla fırtına eşliğinde geçildi ve Pınarbaşı ilçesine bağlı Emeğil köyünde geçeyi geçirdim.Dün fırtına vardı, gecenin bir vaktine kadar devam etti,sonra fırtına ”haydi bana eyvallah” deyip gitti ama soğuğunu bırakarak.Sabah ayazı ile birlikte saat 05:00 gibi uyandım, malumunuz köye yakın yerde fazla geçe kalınmaz,millet uyanıp davarlarını meraya salmaya başlar.Davar yolunda değilim ama yine de erken kalkmak hayırlısı.Dün fırtınalı bir gün olmuştu, bugün her halde sakinlikte yol alacağım,hava öyle gösteriyor.Bugün,Emeğil çıkışlı hareket edip Köprübaşı-Bünyan bölgesine akacağım ve sonrasında daha önce de kamp yaptığım Sarımsaklı Barajına geçiş yapacağım.Evet günün kopyasını erken verdim bakalım plan dahilinde hareket edebiliyormuyum?.Takip edin, izleyin derim.
9 ncu Gün 13 Ağustos 2024 Emeğil-Bünyan-Sarımsaklı Barajı:
Dediğim gibi saat 05:00 gibi uyandım,kahvaltı, toparlanma derken 07:00 gibi harekete hazırım.Kamp yerinden ayrılmadan önce kamp yeri ayrılık fotoğrafı alarak Emeğil’den ayrıldım.
Zamantı Irmağı.
Kamp yaptığım yerden Zamantı ırmağına bir daha bakıp yola çıktım.İniş ağırlıklı yol alırken yaklaşık 5 kilometre sonra Zamantı ırmağı üzerine yapılmış olan Dörttaş Köprüsü üzerinden geçerken Zamantı Nehrini fotoğraflamayı da unutmadım.
Zamantı Irmağı:Kaynağını Kayseri İli’nden alan en önemli akarsudur. Seyhan Irmağı’nın iki büyük kolundan biri olan Zamantı Irmağı,Kayseri’nin Pınarbaşı ilcesinde bulunan 1500 metre yükseklikteki Uzunyayla’da yer alan Şerefiye mahallesinden doğar.Toplam uzunluğu 308 kmdir, il topraklarındaki uzunluğu 230 km. olan bu ırmak, Uzunyayla ortalarında, Örenşehir Bucağı yakınlarında Şerefiye Köyü’nde doğar. İlk kaynaklarını Uzunyayla’dan aldıktan sonra kabaca kuzey-güney doğrultusunda akan Zamantı, Pınarbaşı İlçesi’nin kuzeydoğusunda, kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunu alır. Yolu boyunca dar ve derin vadiler içinde akan Zamantı Irmağı, Boran, Çermişek, Kuş, Tahtacık, Bercan, Tahtalımezar, Kuru ve Alagöz gibi çay ve dereleri de sularına katar. Menderesler çizerek akan Zamantı Irmağı, Tomarza’nın güneyinde sert bir dirsek yaparak batıya yöneldikten sonra yine sert bir dirsekle kuzey-güney doğrultusunu alır ve Yahyalı İlçesi’nin güneyinde il sınırları dışına çıkar
Malatya-Kayseri yolunda yol alıyorum, burası aynı zamanda İç Anadolu’yu Doğu Anadolu’ya başlayan önemli karayollarımızdan.İniş ağırlıklı yol alıyorum ve Tomarza sapağına geldiğimde çeşmeyi görünce es geçmedim,durdum, sabah kahvemi burada yudumladım.
Bünyan Yolu.
Sabahtan beri üzerimde bir halsizlik,durgunluk,yorgunluk var, hayırdır inşallah sonu kötü olmasın.Bereket bugün rotam düz ve iniş ağırlıklı, tırmanış yok, tırmanış olsa nicedir halim derken Köprübaşı sapağına geldim.Sapaktan içeri girip,yol alırken Köprübaşı’nda cami önüne gölgeye koydukları banklarda uzun süre oturdum,çeşmelerinde serinledim,biraz olsa da kendimi toparladım.Köprübaşı’ndan sonra öyle bir yola çıktım ki inanamazsınız.Adeta otoban,burası Bünyan yolu,trafiği az ama yol çok geniş, yeni yapıldığı her halinden belli,yağ gibi akarak Bünyan tarafına yol aldım.
Bünyan.
Öğle vakti Bünyan girişinde iki bisikletli yabancı arkamdan yetişti, klasik konuşma yaptık ama benim tadım pek olmadığından el sallayıp onları Bünyan merkeze gönderdim.Ben de Bünyan girişinde parka geçip bir süre istirahat ettim.Sonra Bünyan merkeze geçip bu günlük ve yarın sabah için bir şeyler alıp Bünyan merkezden ayrıldım.
Bünyan: Kayseri ilinin bir ilçesidir. Bünyan tarihinin çok eski olduğuna dair kanıtlar ilçe yakınlarındaki köylerdeki mevcut mağara ve kalıntılardan anlaşılmaktadır. MÖ 4000-1200 yıllarından hititlere dayandığı anlaşılmaktadır.Eskiden adı Sarımsaklı olan ilçe, 1895 yılında Sivas ilinin Pınarbaşı (Aziziye) ilçesinden çıkartıldı ve Bünyan-ı Hamid adını kazanarak ilçe oldu. Bünyan merkezi,Koramaz Dağı’nın kuzey yamacına kurulmuştur. İl merkezine 40 km uzakta bulunan ilçenin toplam yüzölçümü 1306 km² olup ilçenin rakım değeri 1375 metredir. İlçe, doğuda Pınarbaşı,Güneyde Tomarza ve Talas,Batıda Kocasinan ve Melikgazi,Kuzeyde Sarıoğlan,Akkışla ilçeleri ile komşudur.Erciyes Dağı‘nın 40 km kuzeydoğusunda yer almaktadır.
Bünyan molasından sonra yoluma devam ettim,12 kilometre sonra Sivas-Kayseri yoluna çıkıp Sivas istikametine yol aldım.Sonra da görüldüğü üzere Sarımsaklı Barajı Mesire Alanı’na yöneldim.
Sarımsaklı Barajı Mesire Alanı.
Burada 2019 yılında ilki olmak üzere geçen yıl 2023’de de kaldım.Bildiğim,aşina bir yer o yüzden nerede kalırım, nasıl olur, duş alabilirmiyim? düşünceleri olmadan mesire alanına girdim. İsterseniz burayı bir tanıyalım, sonra neler oldu anlatırım.
Sarımsaklı Barajı:Sarımsaklı Çayı üzerinde inşaat edilip 1968 senesinden bu yana faaliyet göstermektedir. Taşkın koruma ve sulama amacıyla yapılmış olan barajın bendi zonlu toprak dolgu tipinde ve akarsu yatağından 38 metre yüksektir. İdeal su kotunda deniz düzeyinden 1210 metre yüksek olan baraj, 2,8 kilometrekarelik bir yüzeye ulaşır. Sarımsaklı Barajı, 65 kilometrekarelik bir alanın sulanmasına katkı sağlar.Kaynak:www.kayseri.com
Sarımsaklı Barajı Mesire Alanı;Sarımsaklı Barajı Sosyal Tesisleri veya bilinen ismiyle Sarımsaklı Mesire Alanı, Kayseri’ye 32 km uzaklıkta olup Sivas istikametindedir. Son yıllarda Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ nin gayretleri ile piknik ve kamp severler için uygun bir yer haline gelmiştir.Sarımsaklı Barajı ayrıca amatör balıkçıların sık uğradıkları bir mekandır.
Sarımsaklı Barajı Mesire Alanı Kampı.
Buraya giriş yaparken temkinli girdim,geçen yıl burada kamp yapmak yasak idi,ben kameraların görmeyeceği alanda gecelemiştim. Ama mesire alanına varınca endişem bitti, çok kişi burada kamp yapmakta, o yüzden rahat hareket edip,uygun bir alana konumlandım,yayıldım.Tek olduğum için benden yana gelen olmadığı için rahatım.İkindi vakti vardığımdan vaktim çok, oyalandım, temizlendim ve akşam üzeri de yemeğimi yedim ama ağzımın tadı hiç yok.Sabahtan beri üzerimde yorgunluk,kırıklık,halsizlik var işte onlar artışa geçti.Elimde ilaç mevcut, öğle ve akşam kullandım bakalım nasıl sonuç alacağım,sabaha belli olacak.Yemek sonrası artık yerim netleştiğine göre çadırımı kurabilirim dedim ve görülen yere kurdum,bu gece buradayım.Bugün,iniş ağırlıklı 74 kilometrenin sonunda Sarımsaklı Barajı Mesire Alanındayım,yarın Kayseri ve Yozgat bölgelerinde yol alacağım.Hedefimde Felahiye,Çandır,Çayıralan ilçeleri var,bakalım sabah nasıl bir ruh haliyle kalkacak ve nasıl yol alacağım.İzlemeye, takipte kalmaya devam edin.
9 ncu Gün 13 Ağustos 2024 Emeğil-Bünyan-
Sarımsaklı Barajı:74 KM
ANADOLU 2024 05-18 AĞUSTOS 2024 (9. Gün Emeğil-Bünyan-Sarımsaklı Barajı)
Discussion about this post