Dün hava kararmaya yakın Kula Peri Bacaları (Kuladokya)’na varmış,gezme imkanı olmadan hemen kamp faaliyetine girişmiştim.Geceyi Kuladokya’da geçirdim,ilerleyen saatlerde çadırımın etrafında hafif ayak sesleri beni uyandırdığında bunun tilki kardeş olduğunu anlayıp yine uykuya daldım.İç Ege Turumun bir anlamı ile dönüş bölümü 6 ncı gün itibari ile başlıyor.Bugünkü programda sabahın ilk saatlerinde kamp yaptığım yer,Kula Peribacaları gezim,İzmir-Ankara yolunu takiben Kula ve en son Adala’da kamp yapmayı planlıyorum.Ana yolun özelliği neymiş,Peribacıları nasılmış,bakalım Adala Haziran’da bıraktığım gibi duruyor mu?.Hepsini burada bulabilirsiniz,takipte kalın.
6 ncı Gün 05 Kasım 2024 Kula Peri Bacaları-Kula-Durasıllı-Adala:
Sabah 06:30’da uyandığımda sabahın ayazı hissedilir derecede vardı.Çadır içini toplayıp kahvaltı faslına geçtim,kahvaltı bitiminde gün aydınlanmaya başlamış ama güneş daha ortalarda yoktu.Güneşin biraz olsun etrafı aydınlatmasını, ısıtmasını beklerken bugün içimi daha da ısıtacak bir şey yaptım,sabah kahvemi çok erkene aldım.Kahve malzemelerimi topladığımda artık güneş hemen karşımda bulunan tepeye vurmaya başlamıştı.Eh o zaman harekete geçme zamanı deyip Kula Peribacaları içine hareket ettim.
Kula Peribacaları.
Güneşin ortamı daha yeni yeni ısıtmaya başladığı vakitte sabahın ilk gezisi Kula Peribacaları oldu.Peribacalarına benim altıncı gelişim diye biliyorum,her defasında ilgimi çekmiştir.Vadi içinde bulunan peribacalarını etraflıca gözlemleyip, görsel alıp veda ettim.
Kula; prehistorik insan ayak izleri, jeotermal sulardan yararlanan Thermai Theseos antik kentine ait yapı kalıntıları ve jeolojik-jeomorfolojik anlamda değeri olan, volkanik oluşumları ve mistik bir yapı sunan peri bacaları ile etkileyici doğal ve kültürel mirasa sahip alanlarımızdandır.
Peri bacalarının yer aldığı; Burgaz Volkanit bölgesi kuzeydoğuda Burgaz köyü ile Gediz nehrinin iki yanında yer alır .Bu platoda yüzeydeki bazalt lavlarının kalınlığı yer yer 30-40 m.ye ulaşmaktadır. Flüvyal kökenli çökeller üzerinde akan lavlar killi siltli bölümlerde kırmızı renkli bir pişme zonu oluşturmuştur. Plato 100 m.ye varan bir diklikle çepeçevre kuşatılmaktadır. Bu dik zonun altında peribacaları ve badlands şekilleri yer almaktadır.Peri bacaları en altta yaşlı çökelleri ve onların üzerinde ilk patlamanın ürünü bazaltların yer aldığı peyzaj mimarlığının bir görsel şölen sunduğu bir alandır. Açılan vadinin her iki tarafında yer alan yaşlı çökeller yağmursuyu ve rüzgarın etkisi ile olağan üstü şekiller oluşturmuştur. Vadi açılının halen devam ettiği alan özellikle fotoğrafçıların foto safari olarak kullandıkları en önemli yerlerimizdendir.Kaynak.T.C. Kula Kaymakamlığı
Kula.
Peribacalarından ayrıldıktan sonra İzmir-Ankara ana yolunda yoğun trafikte yol alarak Kula ilçesine vardım.Kula merkezine ana yol üzerinde olması nedeniyle defalarca gelmişliğim var ama yine de küçük bir kültür gezisi yapmayı ihmal etmedim.Kula’da aynı zaman da kısa bir mola verip gün içerisinde gerekli olacakları alıp tekrar yola çıktım.
Kula:Kara Divlit Dağı yakınlarındaki volkanik bir arazi üzerinde yer almaktadır. İlçenin doğusunda Uşak’ın Eşme ve Gediz ilçeleri, batısında Salihli, kuzeyinde Selendi ve Demirci, güneyinde ise Alaşehir bulunmaktadır.Volkanik özelliğinden dolayı tarihte “Yanık Ülke” anlamına gelen “Katakekaumene” adıyla anılan Kula; Lidya, Pers, Roma ve Bizans yönetiminde kaldıktan sonra 1300’lerin başında Germiyanoğulları’nın 1420’lerde ise Osmanoğulları’nın egemenliğine girmiştir. 1896 yılına kadar Kütahya Sancağı’na bağlı bir kaza olan Kula, bu tarihte Saruhan Sancağı’na bağlanmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında, 28 Haziran 1920 – 4 Eylül 1922 tarihleri arasında işgal altında kalmıştır.Özellikle kırsal kesim itibariyle tarım ve hayvancılık en önemli gelir kaynağıdır. Başlıca ürünler tütün başta olmak üzere buğday, arpa, sebze ve meyvedir. Dokumacılık, dericilik, ayakkabıcılık, leblebicilik ve halıcılık da ilçede gelişmiş iş kollarıdır.Kaynak:T.C.Kültür ve Turizm bakanlığı.
Kula merkezden itibaren Sandal merkezine kadar 6 kilometrelik bir tırmanış yaptım.Burası günün ilk ve son tırmanışı bundan sonra uzun bir iniş beni bekliyor.Sandal bölgesinde volkanik oluşumları görmek mümkün,onları buraya koyup iniş hazırlıklarına başladım.
Sandal-Durasıllı arası 30 kilometre ve tamamı iniş.Rüzgarlığım üzerimde, kaskım kafamda dikkatli bir şekilde ana yolda 30 kilometrelik inişi sorunsuzca yaptım.İniş anında Durasıllı’daki cami aklımdaydı inşallah Haziran ayındaki gibi ortamı,suyu,hortumu yerli yerindedir düşüncesi ile Durasıllı’ya vardım.Cami avlusunda herşey tam istediğim gibi yerli yerinde,etrafı kollayıp duşumu güzelce yaptım,giyindim.Ve geceyi geçirmeyi planladığım Adala’nın yolunu tuttum.
En son Haziran ayında Zafere Doğru projemde geceyi geçirdiğim Adala’ya 13 kilometrelik bir yolculuktan sonra vardım.Adala’nın içinden Gediz Nehri geçiyor, onun görseli ile köprüden köye giriş yaptım.
Gediz Nehri:Kütahya’nın Gediz ilçesinde doğan ve İzmir’in Menemen ilçesinde Ege Denizi’ne kavuşan Gediz Nehri, 401 km uzunluğunda günümüzde. Önce Kütahya il sınırları içinde akan Gediz, Uşak merkez ilçeye bağlı Emirfakı Köyü’nün kuzeyinde Uşak topraklarına girer. Irmak, merkez ilçenin Güre Bucağı’na kadar kuzey-güney yönünde akar. Bu bucağın yakınlarında batıya döner ve Salihli ilçesinin kuzeydoğusundan Gediz Ovası’na girer ve güneyden Kemalpaşa Ovası’ndan gelen Nif Çayı ile Turgutlu’dan gelen Irlamaz Çayı’nı da yedeğine alarak, Foça tepelerinin güneydoğusundan İzmir Körfezi’ne dökülür. Irmağın kaynağı olan Murat Dağı’ndan Ege Denizi’ne ulaştığı noktaya kadarki uzunluğu 401 km olup, su toplama havzası ise 17.500 km²’dir.
Atatürk Evi.
Yıllardır gelir her defasında kapalı görür hayal kırıklığı yaşardım, bu sefer geldiğimde dikkatimi bayrağımız çekti.Önünde durduğumda kapıda bir kadın vardı ”yine kapalı değil mi?”,soruma ”yoo açık” cevabı verince gerçekten şaşırdım.Kadın görevli arkadaş(izin almadığımdan adını yazamıyorum) kapıdan şöyle bir baktırarak gerekli açıklamaları bana yaptı.Dediğine göre Atatürk Evi tam anlamıyla açılmamış,görevlisi var ve eksiklikler yakın zamanda tamamlanıp açılışı yapılacak, o yüzden şu anda gezmek mümkün değil ama yakında gezilebilecek,bende davetliyim.Burada Atatürk Evi hakkında bilgi geçmek isterdim ama Belediye Atatürk Evi ile ilgili internet sayfası oluşturup orada bilgi paylaşımı yaptıktan sonra en doğru bilgileri burada güncellemek isterim.Bugün ve yakın zamanda duyduğum en güzel haber,demek ki isteyince oluyormuş?.
Adala Kampı.
Haziran ayında Zafere Doğru projemde Adala’ya geldiğimde baraj kapakları açık,her tarafta Gediz’in suları vardı.Üstelik pazar gününe denk geldiğimden ortalık mahşer yeri gibi kalabalıktı.Bugün ise kimseler yok ve ortam tam anlamıyla bana kalmış vaziyette.İnsan ortalığı boş bulunca ne yapacağını bilemiyor misali kamp yapmayı planladığım yere paldur küldür girince çoban dikenleri dur dedi.Lastiklerde onlarca,ayakkabının altı ona keza,hemen geri tornistan yaptım.Daha dikkatli ol Şafak deyip,ayıklama sürecine giriştim,ayıkladım ve daha dikkatli davranıp çoban dikeni olmayan bölgeye çadırımı kurdum.Kurma işlemi bittiğinde akşam olmak üzere idi, lastiklerde o anda göremediğim çoban diken artıklarını temizleme işini sabaha bıraktım.Evet bu gece yabancısı olmadığım Adala’dayım,yarın kilometre bazında uzun bir yol beni bekliyor, Kemalpaşa yakınlarına kadar ulaşmayı hedefliyorum,bakalım yapabilecekmiyim.
6 ncı Gün 05 Kasım 2024 Kula Peri Bacaları-Kula-Durasıllı-Adala:72 km
Discussion about this post