BEŞ DAG (Beş Dağ,Beşinci Ayda,Beş Gün)
Hayalim,idealim,düşüncem,gerçekleştirmek için can attığım ,2014 yılında iki etap halinde yapabildiğim ama 2015 yılında muhakkak yapmak istediğim projem. Dayanıklılık,kondisyon,sabır,devamlılık,sağlık,
azim,cesaret,dikkat isteyen bu turu yapabileceğime inancım tam.
Uygun zaman ve koşullarda olması ve olumsuzluk olmaması için fikrimi fazla kişi ile paylaşmadığım gibi,zaman yaklaştıkça bu konuyu kimseye de açmadım ve zaman geldiğinde projemi başlattım. Öyle bir uygun zaman ki ben de bu kadarını beklemiyordum,hava güzel,ortam müsait,zaman uygun istediğim her şey var ama bir eksik, kışın ağır geçmesi nedeniyle bu yıl kamp malzemeleri ile değil de,kampı Hatay’da ki evime atarak,her gün bu muhteşem beş dağa tırmanıp dönmek.Ama bu da başka güzel olacak,belki de daha zorlu olacak. Kış boyu sık sık çıkmıştım ama bu sefer beş dağı beş gün de gezeceğim,güzel tarafı da bu olacak. ALLAH utandırmasın. Ben sabırsızlanıyorum çıkıyorum yola……..
Zaman uygun ama bu kadarı da olmaz türden.
2015 yılının, Beşinci Ayının,Beşinci Günü,05:05 de kalkıp,05:55 de BEŞ DAĞ TURU’ nun ilk günü olan Yamanlar Dağı turuna başladım.
Kamp yerim Hatay’da ki evim olunca Yamanlar dağına tırmanmaya başlayacağım 350 rakımdaki Eğridere köyüne kadar 20 km kadar pedal basıp ilk mola mı veriyorum.
Bundan sonra başlasın BEŞ DAG TURU’ nun ilk günü Yamanlar Dağ etabı.
1 nci gün 05-05-2015 Yamanlar Dağı Rakım 1076
Yamanlar Dağı; İzmir metropol alanının ve İzmir Körfezi’ nin kuzeydoğu kesimine hakim, büyük kısmı Karşıyaka ilçesi sınırları içinde yer alan 1,076 metre yüksekliğinde dağ kütlesi.
Yamanlar Dağı büyük ölçüde volkanik kayalardan oluşur. Bu dağ, doğusunda yer alan Spil Dağı‘ ndan yüksekliği 700 m olan Sabuncubeli geçidi ile ayrılır. Batısında İzmir Körfezi’ne hakimdir. Yamanlar Dağı’ nın zirvesine yakın bir düzlük alanda Karagöl krater gölü yer almaktadır. Karagöl mitolojide Tantalos ve efsanesi ile ilişkilendirilir ve bazı arkeolojik bulgular bu ilişkiyi doğrular ve tarihsel bir içerik kazandırır şekildedir.
Dağ, eteklerinde yer alan Yamanlar köyü ile aynı adı taşımaktadır. Dağ zirvesine yakın bir mevkide ziyaretçiler için bir takım tesisler ve bir de anıt bulunur.
Yamanlar Zirveden İzmir’e Bir Bakış.
Eğridere köyünde güzel bir mola verip,hazırlığımı yaptıktan sonra dağ yolunda başlıyorum tırmanmaya.Yamanlar dağının bu yüzü sert ve kayalık ama iki tane de çeşmeye
sahip ,yani su sorunu yok.Arkamda ilk etapta Bornova manzarası ile tırmanış yapıyorum,manzara güzel.930 metreye vardığımda sağa zirveye antenler yoluna sapıyorum.Bir süre sonra zirvedeyim.
Asıl İzmir manzarası şimdi görünüyor ve bu manzara bana bir süre eşlik edecek.Çektiğim fotoğraf zirve yolundan.
Yamanlar Zirve.
Şimdi 1076 metre de zirvedeyim.
Burası antenler bölgesi,başta TRT olmak üzere her şey var.Fazla burada durmanın anlamı yok düşüncesi ile tekrar 930 metredeki yol sapağına iniyorum.
Karagöl yolunda bir çeşme.Tantalos istikametine dönüp, Örnekköy-Karagöl asfaltına çıkıp Karagöl istikametine yol alıyorum.
Yol kenarındaki çeşmelerden birinde durup serinlemeyi de ihmal etmiyorum.Bu yol üzerinde bir çok çeşme olduğunu ve sularının çok kaliteli olduğunu söylemek isterim.
Karagöl.
Burada rakım 820 metre civarı.Muhteşem bir krater gölü.Görülmeye değer bir ortam.Buraya girişin ücretli olması tek dezavantajı,ben dağın başında para verme taraftarı değilim,o yüzden içeri girmeyi tercih etmiyorum.Suyumu tamamlayıp yoluma devam ediyorum.
Yine toprak yoldayım.
Yamanlar Dağında Yılkı Atları.
Her zaman görme şansına sahipsiniz,yeter ki sessiz olun.Çok çabuk ürküyorlar.Ben su içtikleri ve otlandıkları alanları iyi bildiğimden buralara yaklaştığımda iyice sessizliğe bürünüyorum.Onlara iyice yaklaşmayı deniyorum.Ama bir yere kadar müsaade ediyorlar.
Şimdi mola zamanı….Bu bölge rüzgar almadığı zamanlar benim favorim.Her geçtiğimde muhakkak kısa bir mola verip manzara seyrederim.Yeri neresi mi? zaten yanından geçerken sizinde mola verebileceğiniz bir yer.
Sabuncubeli’ ne Sarnıçköy’ den Bakış.
700 metrede Sarnıçköy’ ün hemen üzerinde su deposunun oradayım,aşağısını seyrediyorum.Karşımda Spil Dağı ve Çörçör. Burası da kısa mola verilebilecek ve manzara seyredilebilecek yerlerden biri,tabii bana göre…..
Gürle Kanyonu.
Sarnıçköy’ ü geçtikten sonra sola Gürle kanyonuna iniş yapıyorum.Çok güzel bir inişle tabana ulaşıyorum.Tabanda bir çok heyelan ve taş parçaları beni karşılıyor.Kış sonu burası zorlu bir parkura dönüşüyor.Kendinizden emin değilseniz tek başınıza girmeyin derim.Yer yer çöküntüler arasında ilerliyorum.Bir kaç defa da dere geçiyorum.
Gürle Köyü.
Gürle kanyonun bir bölümünde tırmanış yapıyorum.Kısa bir tırmanıştan sonra tekrar iniş yaptığımda köyün bu güzel manzarası beni karşılıyor,dayanamıyorum bir kaç poz patlatıyorum.
Gürle Balık Çiftliği.
O kadar uzun bir yolculuktan sonra Gürle köyünün içerisinde olan balık çiftliğine ulaşılınca ne yapılması gerekiyorsa onu yapıyorum.Zaten karnım da açıkmıştı…..Burada hem lezzetli Alabalık var,hem de manzarası çok güzel,tavsiye edebileceğim yerlerden.Her güzelliğe ulaşmanın bir zorluğu var elbette.
Sosandra Manastırı (Yoğurtçu Kalesi)
Yamanlar dağının kuzey eteklerinde,Manisa-Menemen yolu ile Yamanlar dağı arasında, Uzunburun köyünün yakınında görülmeye, ziyaret edilmeye değer bir manastır ve kale.Roma dönemine ait bu manastır ,bir süre mandıra olarak kullanıldığından Yoğurtçu Kalesi olarak ta anılmaktadır.Birinci gün Yamanlar Dağında pedallamanın zevkini yaşadım.Şimdi eve dönüş zamanı yani kamp yerime…Emiralem’ den Bostanlı iskeleye 30 km yol alıp,gemi ile Konak’a oradan da evime,yani kamp alanıma pedallayarak döndüm.İlk gün yorucu oldu ama deydi.
Güzel yerler gezdikçe görülür.
|
Sabah ilk gün ki gibi gibi olmasa da yine de erken kalkıp düştüm yollara,bu gün Spil Dağına çıkacağım.Buraya çıkmak için orman yolunu kullanacağımdan evden Kuyucak Köyüne kadar 32 km pedal basıyorum.Kuyucak köyüne varınca güzelce dinlenmek hakkım deyip dinleniyorum.Suyumu da tamamlayıp başlıyorum toprak orman yolundan Spil Dağına tırmanmaya.
2 nci Gün 06-05-2015 Spil Dağı Rakım 1517
Spil Dağı;Manisa merkezden kuzey yolunu izleyerek 24 km, İzmir merkezden güney yolunu izleyerek yaklaşık 50 km uzaklıkta, ismi Manisa ile özdeşleşmiş, tarih,mitoloji ve flora bakımından çok zengin bir dağdır.
Spil Dağı, Gediz Nehri ovasının 60 metrelik seviyesinden başlayarak Karadağ zirvesinde 1517 metre yüksekliğe ulaşır. Dağın çevresinde derin vadiler ve bunların içinde dere yatakları bulunmaktadır.
Dağın bitki örtüsü ormanlıktır. Manisa lalesi gibi endemik türler de dahil olmak üzere, zengin bir floraya sahiptir. Ünlü yaban atlarının yanı sıra, diğer yaban hayvanı türleri de mevcuttur. Spil Dağı’ nda ayrıca birçok mağara da bulunmaktadır.
Demircili Yaylasında Hıdıllez Şenliği.
Kuyucak köyünden ayrılıp orman içinden tırmanmaya başlıyorum,bu arada yanımdan ara ara arabalar geçiyor.Biraz rahatsız oluyorum ama bunların köylüler olduğunu anlayınca rahatlıyorum.Tırmanış anında kışın sert geçmesinden kaynaklanan orman zararına da tanık oluyorum.Tırmanışım uzun sürüyor 950 metredeki Demircili Yaylasına varınca beni sollayan arabaları görüyorum,Damlacık köylüleri Hıdıllez şenliği için buraya gelmişler.Bir süre onlara misafir oluyorum.Gün güzel devam ediyor.
Demircili Yaylasında Çeşme.
Spil Dağına defalarca bu yoldan çıkardım ama burada çeşme olduğunu ilk defa gördüm.Köylülerin bu çeşmeyi göstermeleri çok iyi oldu.Dağda ne kadar çok su kaynağı bilirsen o kadar iyidir.Bir su kaynağımız daha oldu!
Köylülerle vedalaşıp yola devam ediyorum.
Kavaklı Yaylası ve Yangın Havuzu.
Demircili Yaylasından ileri gidip tırmanmaya devam ediyorum,arkamda çok güzel Kemalpaşa ova manzarası,Mahmut Dağı ve Nif Dağı manzarası beni takip ediyor.Bir süre sonra Kavaklı Yaylasına varıyorum.Karnım acıktı,gerçi köylülerin ikramı oldu ama temiz hava yine de acıktırıyor. Güzelce çıkınımı açıp bu güzel ortamda yemeğimi atıştırıyorum
Kavaklı Yaylasından…
Kavaklı yaylasının keyfini sürüyorum,karnım doydu,su kenarında biraz dinlenme zamanı,yarım saat kadar dinleniyorum.Sonra tekrar yoldayım.
Çıkış devam ediyor.
Kırgebeoluk Mevkii.
Kavaklı yaylasındaki yemek molasından sonra bir süre daha tırmanıp 1285 metrede Manisa-Atalanı asfaltına çıkıyorum.Sağa dönsem Atalanı ve Spil Dağı zirve.Ben sola dönmeyi yani Manisa istikametine gitmeyi tercih ediyorum.Zirveye çok çıktım, bu sefer de bu yolu denemek istedim.Sola döndükten bir süre sonra sağımda Manisa ovası ve Oduncu Vadisi manzarası ile karşılaşıyorum.Göletinde yanından geçtikten sonra Karlık Tepe mevkiine yakın Kırgebeoluk Mevkiine geliyorum.Bu gün en yüksek rakımım burası olacak yani 1305 metre.
Bu bölgede çok sayıda yılkı atına da rast geliyorum ama fotoğraf çekmek nasip olmuyor.
ÇÖRÇÖR.
Evet Çörçör’ deyim,asfalttan ayrılıp sola Çörçör Tepeye yol alıyorum.1175 rakımdaki eski Çörçör gözetleme kulesine varıyorum.Buradan yeni Çörçör kuleye ve İzmir’e bir bakış fırlatıyorum.
İzmir Körfezi buralardan muhteşem gözüküyor. Çörçör’ den İzmir körfezi,Sabuncubeli ve Manisa ovasının bir bölümü ile Kemalpaşa ovasının bir bölümü net görülebilmekte.
ÇÖRÇÖR ZİRVE.
Burası yeni Çörçör gözetleme kulesi rakım 1050 metre.
Bundan sonra artık iniş başlıyor.Bu da kule pozum olsun istedim.
Damlacık Yolunda Kiraz Ağaçları.
Çörçör’ den yarı yol,yarı patika kıvamından bir yoldan yangın kulesine kadar 600 metre kadar iniyorum.Bundan sonra istikametim Damlacık köyü olacak.Kiraz ağaçları arasından devam ederek Damlacık köyüne varıyorum.İkinci gün Spil Dağında pedalladım,devrilen ağaçları gördüm,hıdıllez şenliğine katıldım. Spil Dağındaki rotamı tamamlayıp,Damlacık köyüne ulaştım.
Damlacık köyü ile benim kamp yaptığım evim mesafesi 34 km ve ben bu geri dönüş 34 km yi bir çırpıda pedalladım.
2 nci gün Spil Dağı Rotam 99 km
|
|
Bu gün muhteşem görünümüyle Mahmut Dağını ziyaret edeceğim.Üçüncü günündeyim,daha yorulmadım. Sabah erken yola çıkıyorum.Önce ilk mola yeri olan Kavaklıdere köyüne kadar 20 km pedal basıp mola veriyorum.Az moladan sonra ikinci mola yeri olan 480 rakımlı Karabel’ e kadar da 25 km pedal basıp son kontrolleri yapıyorum.Su önemli o yüzden mesire alanından suyumu tamamlıyorum.
3 ncü gün 07-05-2015 Mahmut Dağı Rakım 1387
Mahmut Dağı;İzmir il sınırları içerisinde 1387 rakıma sahip bir dağ kütlesidir. Bozdağlar’ ın uzantısı olup, Karabel Geçidi (Rakım 480 ) ile Nif dağından ayrılır.Çıkışı ve inişi çok sert olup,muhteşem manzaraya sahip bir dağ kütlesidir.Zirvede Mahmut dede mezarı vardır,adını buradan almaktadır.İzmir ilinin güney doğusunda yer almakta olup,ile 50 km mesafededir. Kuzeyinde Spil dağı,Batısında Nif dağı,Doğusunda Dededağ bulunmaktadır.
Mahmut Dağı.
Mahmut Dağı,çıkılması zor olan dağlardan biri olmasına rağmen bana hep cazip gelmiştir.Yılda bir iki defa tırmanmazsam kendimi eksik hissederim.Mahmut Dağı bir çok bisikletçi için favori dağlardan bir tanesidir. Karabel yokuşu öncesi Mahmut Dağına bir selam çakmak istedim.
Odun Ateşinde Çay.
Karabel mesire alanının karşısından orman yolundan Mahmut Dağına tırmanmaya başlıyorum.Bir süre sonra orman kesim alanının içinde buluyorum kendimi.Kış çetin geçti,tüm çamlar yerlerde,kırılmış ve devrilmiş durumda, o yüzden orman köylüleri Orman Bakanlığının izniyle orman kesimine girmişler.Bu çetin kış, ormanı 25 yıl geri götürdü.O güzel ağaçları bir daha görmeye benim ömrüm yetmez.Orman köylüleri ile bir süre muhabbet ediyorum.Beş tane orman köylüsü var hepside bayan olduğundan çaydanlığı fotoğraflamak ile yetindim.
Mahmut Dağı Manzarası.
Orman kesim alanından çıkmak uzun sürdü.Eski manzaradan eser yok.Bir süre Vişneli tarafını seyrediyorum.Sonra sağıma Dereköy vadisini alarak sırttan ilerliyorum.Sağdaki manzara çok güzel derken,nihayet göründü,Mahmut dağı.Ben de fırsatı değerlendirip bir fotoğraf alıyorum.Arka planda muhteşem görüntüsü ile Mahmut dağı.
Akkaya’ ya Yukarıdan Bakış.
Mahmut dağına tırmanışım 950 metredeki benim deyimimle boğaz bölgesine kadar sürüyor.Zirveye bir ay kadar önce çıktığımdan tekrar çıkmaya gerek duymuyorum ve boğaz bölgesinde bir mola verdikten sonra Yukarıkızılca yönüne inişe geçiyorum.İniş anında Karşıma bu görüntüsü ile Akkaya çıkıyor.
Su Başı Ve Mola.
Yukarıkızılca yönüne inişte bu su kenarı ve düzlüğü muhakkak görürsünüz.Burada bir nefeslenmeden gitmek olmaz.Mahmut Dağında yol üzerinde tek su kaynağı burası diyebilirim.İkincisi için Akkaya tarafına gitmeniz gerek.Yani birbirine yakın iki çeşme.Diğer yönde maalesef içilebilecek su kaynağı yok. Dereköy vadisinde dere kış aylarında akmakta,yazın ve sonbaharda kurumaktadır.Mahmut dağına çıkacaklar yanına muhakkak su almalıdır.Zirve yapacaklar için bu çok önemlidir.
Akkaya.
İnişi Akkaya yönüne çevirip bir ziyaret gerçekleştiriyorum.Burada yangın havuzu ve çeşme de mevcut.Manzara olağan üstü.Aşağıda Kemalpaşa ovası ve Yukarıkızılca köyleri gözüküyor.Görülmesi gereken yerlerden bir tanesi burası.Burada rakım 650 metre civarı.
Orman.
Orman dedim tabii kaldıysa.Kışın aşırı sert geçtiği her halden belli.Burası dağın kuzey tarafı ve kırılmayan,devrilmeyen ağaç kalmamış.Hepsi temizlenecek ve orman yok olacak.Bundan sonrasını düşünmek bile istemiyorum.Seneye ne halde bulacağız buraları bilemiyorum.Yola devam ederek yine orman kesim alanın içinden geçerek, Karayolları Çeşmesinden ana yola çıkış yaptım.Şimdi dönüş zamanı.
Üçüncü gün Mahmut Dağını gezdim.Bu güzellikler içinde en fazla aklımda kalan ormanın harap haliydi.Mahmut Dağı turum bitti şimdi eve dönüş zamanı Karayolları Çeşmesinden Hatay’daki evime 41 km pedallayarak varıyorum.Yoruldum mu? eh yorulalım artık,rüzgarda beni çok seviyor bu aralar hep karşıdan esiyor.
3 ncü Gün Mahmut Dağı Rotam 102 km
|
|
Dördüncü gün ve bu gün Nif dağındayım.Şehrin hemen gerisinde bulunan Nif’ e bana göre klasik olan bir rotadan çıkıp,ineceğim.Dağa çıkacaksam erken yola çıkarım o yüzden yine erken kalkıp yollara düştüm.Kamp yerim olan evimden 33 km mesafedeki Kemalpaşa ilçesine kadar pedallayıp,burada molamı verdim.Su önemli olduğu için tamamlama işini de hallettim.
Şimdi Nif’e çıkış zamanı.
4 ncü Gün 08-05-2015 Nif Dağı Rakım 1510
Nif Dağı;İzmir Körfezi’ nin doğusunda Vişneli Köyün ‘nde yer alan,İzmir’in Kemalpaşa ilçesine hakim ve Bozdağlar dağ silsilesinin en batıya uzanan ucunu oluşturan 1.510 m yüksekliğindeki dağ.
Nif Dağı, Antik Çağ’da Olimpos adını taşımış 19 dağdan biridir.
İzmir’e doğudan karayolu girişine denk gelen Belkahve Geçidi şekillendiren 300 m’yi aşan yükselti de Nif Dağı’nın bir koludur ve Bozdağlar silsilesi buradan kuzeyindeki Spil Dağı kütlesine dayanır.
Nif Dağı, İzmir’in Pınarbaşı-Bornova bölgesinden yükselmeye başlar ve Torbalı-Kemalpaşa ovalarına kadar uzanır. Kemalpaşa, Torbalı,Buca ve Bornova ilçelerinin ortak sınırları çevresinde konumlanır.
Nif Kalesi.
Kemalpaşa ilçesinin içinden sert çıkış tabir edilen yoldan ilerliyorum. Asfalt varyanttan yukarı çıkış ilk etapta bayağı yorucu.Varyantın sonunda Nif Kalesi beni karşılıyor.Burada hem soluklanıp,hemde biraz çekim yapıyorum.Kale konumu itibariyle bölgeye çok hakim bir noktada,aşağısı Kemalpaşa ve ovası.Yukarı çıkış ise vadiye bakıyor.
Nif’ ten Kemalpaşa’ya Bir Bakış.
Nif dağına tırmanışım devam ediyor.Ara ara orman içinden devam eden yolculuğum,bazende orman kesim alanlarının içinden geçiyor.Daha önce ki yıllarda buradan gözükmeyen Kemalpaşa şimdi çok net görünür olmuş. Hele tam sağ aşağıda bulunan Gümüşhaneliler yaylası evleri hiç gözükmezdi.Orman yok olmaya yüz tutunca demek bazı şeyler ortaya çıkmaya başlıyor.Doğal bir olay olduğu için fazla söze gerek yok deyip yola devam ediyorum.Su önemlidir bazen akan sular akmaz olur,bazen de akmayan sular akar olur.O yüzden tedbiri elden bırakmamak gerek.Gümüşhaneliler yaylası yol ayrımındaki o muazzam çeşme akmaz olmuş.
Manastır Kalesi.
Yolculuğum devam ediyor.Balık çiftliğinden hemen önceki 1000 metredeki boyun bölgesini aşıp Balık çiftliğine inişe başlıyorum.Bu arada Manastır Kalesi sol yanımda beliriyor,bir fotoğrafı çekilmeden olmaz.Oraya gitmek daha nasip olmadı,inşallah yakın zaman da orayı da ziyaret ederim.
Manastır kalesi-Balık Çiftliği ve Mahmut Dağı.
1000 metreden 870 metre rakımdaki Balık Çiftliğine bir süre iniş yapıyorum.Balık çiftliğinden sonrada tekrar zirve yolunda çıkış başlıyor.Burası doğu ve güney doğu yönünü gören kısım, sol yanım büyüleyici manzaraya sahip.En arka planda Mahmut Dağı,az yakında Manastır Kalesi ve tam altımda da Balık çiftliği.Buradan manzara görülmeye değer.Şu anda 1100 metrelerdeyim.
Yılkı Atları.
1150 metredeki boyun bölgesini aşıp Ovacık yaylasına tam girdiğimde sağ yanımdaki çeşmeden su içen Yılkı Atları ile karşılaşıyorum.Benden biraz ürküyorlar,toparlanıyorlar ama kaçmıyorlar.Ben de onları zevkle seyrediyorum.Muhteşem görünüyorlar.Uzun süre birbirimize bakışıyoruz,ben onları ürkütmeden ovanın ortasında bulunan diğer çeşmenin yanına gidiyorum.
Ovacık Yaylası.
1075 metre de Ovacık yaylasındayım.Şimdi serinleme zamanı. Yılkı Atları diğer çeşmede ben bu çeşmede güzelce serinliyoruz.Burası çıkacağım en üst nokta olduğundan acele etmiyorum.Bundan sonra Kaynaklar yönüne gideceğim.Yolun çoğu iniş olduğundan aceleye gerek yok.Biraz ortamın tadını çıkarmalıyım.Bazen buraları ürkütücü olsa da benim çok hoşuma gidiyor.Çoban köpekleri de olmasa daha iyi olacak.
O kadar da havam olsun….Şimdi iniş zamanı ama öyle bir nokta var ki! buradan İzmir bir başka görünüyor,aşağıda da Kaynaklar köyü ona keza…Tam bu nokta da biraz çekim yapmayı kendime hak görüyorum.Dördüncü günün sonuna yaklaşıyorum,bu iş oldu amacıma ulaşmaya az kaldı.
Kaynaklar köyüne bir bakış.Nif dağından iniş anı ve aşağı da Kaynaklar köyü.Ormanın arasından çok güzel görünüyor.İnişler her zaman tehlikelidir,hele böyle güzel manzara eşliğinde iniş yapıyorsanız. Bunu bilerek yavaş iniyor ve günün tadını çıkarıyorum.Selamlar Kaynaklar.
Gürlek Şelalesi.
Kaynaklar yönünden iniş olur da Gürlek Şelalesine uğranmaz mı?.Ben de öyle yapıyorum.Şelaleyi ziyaret ediyorum.Biraz serinliyorum.Bir de keyif çayı yapıyorum.Ama burada önemli bir durumu belirtmek isterim.İnsanoğlunun ulaşabildiği her şey kirlenmeye mahkum. Gürlek Şelalesi de öyle durumda, suyun içinde bir çok şişe kırığı var.Her taraf çöp içinde bunu insan dediğimiz ne idüğü belirsiz yaratıklar yapıyor. Böyle yerleri korumak gerek ama nasıl?
Dördüncü günde bitti, Nif Dağını da aştım,Kaynaklar köyüne iniş yaptım.Buradan sonra istikamet evim.Kaynaklar ile kamp yaptığım evim arası 20 km ve rampa aşağı sayılabilecek durumda o yüzden rahatça kampa ulaşıyorum.Geriye bir dağ kaldı.
4 ncü Gün Nif Dağı Rotam 84 km |
|
|
Bu gün beşinci ve son gün,diğer rotalara nazaran daha kolaya benzeyen bir rotada pedallayacağım. Ama önce başlangıç noktasına gitmem gerek o yüzden Tekke Tepe’ye çıkmak için önce Çatalca köyüne evden 32 km pedallıyorum. Köyde güzel bir mola verip,eksiklerimi ve suyumu tamamlıyorum. Artık Tekke Tepe’ye çıkış vakti.
5 nci Gün 09-05-2015 Tekke Tepe (Tırazlı) Rakım 950
Tekke Tepe (Tırazlı):Kendi ile ilgili fazla bilgi bulunmamakla beraber,İzmir’in sırtını yasladığı,Balçova ve Narlıdere’nin üst taraflarında görünen, yer yer yükseltileri 700-950 metre arasında olan bir dağ kütlesidir.Tekke Tepe zirve, 950 rakıma sahip,eski Nato tesisinin,şimdi ise Orman gözetleme kulesinin bulunduğu yerdir.Tekke Tepe,Tırazlı,Radar,Meteoroloji istasyonu,Çatalkaya başlıca yükseltilerin devamıdır.
Segen Göleti Hatırası.
Çatalca köyünden ayrılır ayrılmaz,Segen Göletine geliyorum.Bu göl nedense bana hep güzel görünmüştür.Etrafında biraz geziyorum.Bir de hatıra fotoğrafı çekiliyorum.Manzara gerçekten güzel ama aşağı alanda bulunan piknik alanı için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim.O yüzden piknik alanını hızlı geçip,orman yoluna sapıyorum.
Dere Kenarı.
Bir süre orman kenarında ve bahçeler arasında ilerledikten sonra benim her zaman hoşuma giden ve muhakkak kısa bir mola verip,bir de yanımda malzemem varsa çay yada nescafe yaptığım su kenarına ulaşıyorum.Tabii buraya ulaşılıp ta keyif yapılmaz mı?Bazende dereye girip serinliyorum,şimdi olduğu gibi.
Tekke Tepe’ ye tırmanış az eğimli devam ederken,bir bahçe kenarına sahibinin yaptığı çeşme dikkatimi çekiyor,daha önce de görmüştüm ama bu sefer yenilenmiş.Biraz durup serinliyorum.Yapandan,yaptırandan Allah razı olsun.Böyle yerlerde su gerçek bir hayat kurtarıcı oluyor.Çeşmenin bulunduğu yer molaya müsait ama fazla durmadan devam ediyorum.
Meteoroloji İstasyonuna Yolculuk.
Artık yol sertleşti,dik rampa çıkıyorum,tırmanış zik zaklarla devam ediyor,bazen istasyona yaklaşıp,bazen uzaklaşıyorum.Fazla da önemli değil zaten ben oraya gitmiyorum.Meteoroloji istasyonun altındaki yoldan devam edip,Tekke Tepe’ nin zirvesine çıkacağım.
Çok Çok Önemli!
Niye çok önemli,alt tarafı iki yol var.Ya sağdan ya da soldan gideceksin ikisi de aynı yere çıkmıyor mu? elbet çıkıyor,anlatayım.
Soldaki yol; yukarı çıkıyor,bir süre de elde taşıma garantili ve sonra asfalta kavuşuyor.Sağdaki yol;az aşağı olmakla beraber genelde düz gidiyor,ama orada bir köpek var ki! korkmayan gitsin.
Ben canımı pazarda bulmadım,geçen yıl sağdaki yoldan gittim ve köpeğin saldırısına uğradım,direk kafaya dalıyor,sahibi zor zapt etti.
O yüzdendir ki sol yolu takip etmeyi tercih ettim.
Tekke Tepe Zirve.
Tekke Tepe’de zirveye ulaşmanın keyfi,950 metredeyim. Etrafı biraz keşif yapıyorum.Burada muhteşem bir manzara var.Her taraf net görünüyor.Son gün zirvesi Tekke Tepe.Burası eski Nato tesisi,şimdi ise bölgenin en büyük ve merkezi Yangın Gözetleme kulesi.
Tekke Tepe’den İzmir’e bir bakış.Tekke Tepe’den İzmir böyle gözüküyor.Hava güzel olunca tüm güzellikler orta da.Balçova vadisi ve Behzattepe de görüş alanımda.
Altın Vadi ve İzmir Manzarası.
Tekke Tepe’den ayrılıp Radar istikametine gidip,radarın tam altından ve yangın göletinin yanından orman yoluna giriyorum.Burada rakım 900 metre.Artık bir süreliğine iniş yapacağım.tabii ki Altın Vadi ve İzmir manzarası eşliğinde.Tam altım da Altın Vadi ve Narlıdere evleri,daha ileri körfez ve Karşıyaka.
Çatalkaya.
Turumun son yükseltisi olan Çatalkaya istikametine gidiyorum.Zirve yapmayacağım.Yanından geçip inişe devam edeceğim.Ama burada biraz oyalanıp keşif yapmak istiyorum,çünkü vaktim daha çok ve yorulmadım.
Çatalkaya’ yı görmek bana ferahlık veriyor.
Güzelbahçe ve Urla tarafındaki adalara bir bakış.Hava müsait olunca Urla tarafı böyle güzel gözüküyor. En arka planda ise Karaburun yarımadası.Burada manzara hakikaten çok güzel.
BEŞ DAG-BEŞ HAVUZ
Bu da bana sürpriz oldu.Dedim ya çevreyi şöyle bir keşfedeyim,karşıma bu manzara çıktı.ilk önce anlamadım ama sayı beş olunca,benim turuma uydu.Her güne bir havuz.Burası Çatalkaya civarı.Buradan yola çıkarak,Çatalkaya’ dan Narlıdere’ye iniş yapıyorum ve kamp olarak tayin ettiğim evimin yolunu tutuyorum.
BEŞ DAG TURU ( Beş Dağ,Beşinci Ayda,Beş Gün),dediğimi yapmanın mutluluğunu yaşamaktayım.Ne mutlu bana.
5 nci gün Tekke Tepe (Tırazlı) Rotam 73 km
|
BEŞ DAG (Beş Dağ,Beşinci Ayda,Beş Gün) turum en son Tekke Tepe ziyareti ile son buldu.
1 nci gün Yamanlar Dağı
2 nci gün Spil Dağı
3 ncü gün Mahmut Dağı
4 ncü gün Nif Dağı
5 nci Gün Tekke Tepe
İzmir’i çevreleyen beş dağı,beş günde gezmenin haklı onurunu taşıyorum.
|
Discussion about this post