Dün hava kararmaya yakın geldiğimiz Akpınar köyünde, okulun bahçesinde bulunan halı sahada kamp yaptık.Sabah uyandığımızda dünkü yorgunluğumuzdan eser yoktu.Köyün içi olmasına rağmen rahat bir uyku uyuyarak güne uyandık.Sabah güneş doğmadan uyanıp,nemlenen çadırlarımız havalanırken bizde çeşme başındaki kameriye de kahvaltımızı yaptık. Akpınar sabahı böyle başladı. Bugün Zafere Giden Yol’da 11 nci gün,biz bugünde Birinci ve İkinci İnönü Muharebeleri’nin olduğu bölgede olacağız. İnönü ilçesi,İntikamtepe Şehitliği çok önemli ziyaret yerlerimizden ikisi, sonrasında yönümüzü Kütahya bölgesine çevireceğiz.Zafere Giden Yol Projemizde 11 nci günümüz başlıyor.
Not:Ferdi Kızıl kardeşim ile nasıl projede beraber yol alıyorsak,yazılarımda da onun fotoğraf desteği ile yol alıyorum.
11 nci Gün 30 Haziran 2020 Akpınar-İnönü-İntikamtepe Şehitliği-Dodurga-Seyitömer-Gevrekseydi:
Akpınar Kamp Yerimiz.
Yola çıkmaya hazırız,ayrılmadan önce rutinleştirdiğimiz şekilde kamp yeri ayrılış fotoğrafı alıp,Akpınar köyüne veda ediyoruz.
İnönü.
Akpınar’dan ayrıldıktan bir kaç km sonra Bilecik bölgesinden Eskişehir il sınırlarına girdik.3 km sonra da İnönü ilçe girişindeyiz.İnönü ilçesinden biraz bahsedip sonrasında İnönü ilçe merkezinde ziyaret edeceğimiz önemli yere geçiş yaparız.
İnönü:Eskişehir’in ilçesidir.Belediye teşkilatının kuruluşu 1884 yılına uzanır. 1987 yılında ilçe olmuştur.İlçe halkının en önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. İlçenin, yoğurt ve kaymağı meşhurdur. İnönü ovasına hakim tepelerin üzerinde yer alan in’ler, korunma kolaylıkları dolayısıyla doğal birer kale görevi görmekteydi.Kurtuluş Savaşı sırasında, I.İnönü(9-10 Ocak 1921) ve II.İnönü(31 Mart – 1 Nisan 1921) zaferlerinden sonra Atatürk tarafından, savaşları idare ettiği yer olan İnönü beldesinin adı, İsmet Paşa’ya soyadı olarak verilmiştir.Kaynak:Eskişehir İl Kültür Ve Turizm müdürlüğü
İnönü :Kurtuluş Savaşı’nda 1. ve 2. İnönü Muhabereleri’ nin geçtiği yerdir. 1920 yılında Yunan işgaline uğrayan ve 4 Eylül 1922’de işgalden kurtulan İnönü köyü, 1923’te il yapılan Bilecik’in Söğüt ilçesine bağlı köy oldu. 1926 yılında Söğüt’ten ayrılan Bozüyük ilçesine bağlı bucak merkezi olan İnönü, 1963′ te Eskişehir’in merkez ilçesine bağlandı. İnönü, 1987 yılında ilçe oldu.Kaynak:İnönü Belediyesi.
İnönü Savaşları Karargah Müzesi.
Sabahın ilk saatlerinde İnönü ilçesine giriş yaptık ve istikametimiz doğruca İnönü Savaşları Karargah Müzesi oldu.Kapısına geldiğimizde kapı kapalı ve hiç bir yerdede telefon numarası yoktu.Etrafa bakınırken oradan geçen birine sorduk,Belediyeye gidin orada beyaz masadakiler yardımcı olur dedi.Bizde denileni yaptık,Ferdi bisikletleri beklerken ben içeri girdim, önce beyaz masa ardından yazıişleri müdürü yardımcı oldu ama son karar başkan yardımcısından çıktı.Çünkü görevlisi izindeymiş,hemen birini buldular.Bu arada ben dışarı çıkarken Belediye Başkanı ile karşılaştım kısa bir sohbet ettim ve bizim iş daha da hızlandı.Biz müzeye gidinceye kadar görevli arkadaşlar kapıları açıverdi.
İnönü Savaşları Karargah Müzesi: Kurtuluş Savaşımızın dönüm noktalarından İnönü Savaşlarının sevk ve kumanda edildiği askeri karargahtır.Savaş,Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü tarafından buradan yönetilmiştir.İsmet İnönü’nün karargah olarak burayı seçmesinin sebebi, hem iki koldan taarruza geçen Yunan kuvvetlerine (ve yine bir başka koldan Türk askerine kurşun sıkan Çerkez Ethem’in eşkıyalarına) karşı elverişli bir mukavemet noktası oluşturmak, hem de bu esnada Eskişehir’e kadar ilerlemiş olan düşmanın Ankara hedefini bozmaktı.Bina, büyük komutan İsmet İnönü’nün ve İnönü Zaferlerinin 80. yıl dönümü hatırasına saygı ifadesi olarak, T.C. Kültür Bakanlığınca 2000-2001 yıllarında yürütülen restorasyonla “İNÖNÜ SAVAŞ MÜZESİ” olarak gelecek kuşaklarımıza kazandırılmıştır.
1 Nisan 2001’de ziyarete açılmıştır. Ev, 1987 yılında Kültür Bakanlığı’na devredilmiş ve İnönü Savaşları Karargah Müzesi olarak açılmıştır.
Kaynak:İnönü Kaymakamlığı
Sabah ilk ziyaretimizi İnönü Savaşları Karargah Müzesine yaptık.İçerisini gezdik,gördük,inceledik,buradaki arkadaşlarda müze hakkında kısa ama aydınlatıcı bilgiler verdiler.Ayrıca belediyenin basın işlerinden de bir arkadaş geldi,kısa röportaj yapıp bizi bol bol fotoğraf çekti.Yarım saatten biraz fazla süren ziyaretimizden sonra ilgili arkadaşlara teşekkür edip Müzeden ayrıldık.
Sabah Kahvemiz.
Korona virüs salgını nedeni ile müzelerin genelde kapalı olmasına alıştığımızdan İnönü Savaşları Karargah Müzesinde böyle bir şey ile karşılaşmayıp rahatca gezmenin ve projenin amacına uygun yol almanın keyfi ile İnönü ilçesinin bol çeşmeli sokaklarının birinde çeşmesi olan bir parkta sabah kahvemizi yudumladık.
Kandilli Yolu.
Kısa süreliğine girdiğimiz Eskişehir il sınırlarından yine çıkıp Bilecik il sınırlarına giriş yaptık.Günün en anlamlı bir yerini ziyaret etmek için Kandilli-Karaağaç istikametine yol almaktayız.
İntikamtepe Şehitliği.
Karaağaç köyünü geçtikten sonra Bozüyük-Dodurga yoluna çıktık ve sağ yanımızdaki tepede İntikamtepe Şehitliğini gördük.Bu günün en anlamlı ziyaretini yapmak için İntikamtepe Şehitliği kapısındayız.Her şehitliğe girerken yüreğimiz nasıl sızlıyorsa buraya girerkende sızladı.
İntikamtepe Şehitliği: İkinci İnönü Savaşı’nda şehit düşen çok sayıda yiğidimizin kabirlerinin bulunduğu şehitlik, Bozüyük-Dodurga yolu üzerinde bulunmakta; mezarlardan birinin üzerindeki yazıda; “126. Alay, 3. Tabur, 9. Birlik Kahramanları burada şehit düştüler.30–31 Mart 1921. Mezarları Zaferlerin Beşiği Oldu.” ibaresi yer almaktadır.Şehitlik 1950 yılından sonra Anıt Yaptırma Derneği ve Milli savunma Bakanlığı’nın işbirliği ile yaptırılmış olup şehitliğin bakımı ve korunması Milli Savunma Bakanlığı’ nca sağlanmaktadır.Kaynak:Bilecik Valiliği
”Kahraman 9 ncu Bölüğün K.Afyonlu malül Yzb Ömer Altunay yaralı olarak düşman eline esir düştüğünde yakılmak üzere ağaca bağlanmıştır ve halende hayattadır.”
Burası İntikamtepe, tüm Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.Ve bu mezar taşının üzerinde yazanlar, benim de, Ferdi’nin de yüreğini dağladı.
Şehitlerimize duamızı yaptık,saygımızı sunduk ve Şehitlik ziyaretimiz bir süre sonra sona erdi, Şehitlik’ten ayrılma zamanı.
Dodurga Yolu Çeşmeleri.
İntikamtepe Şehitliği’ni ziyaret ettik,manevi olarak doyuma ulaştık.Şimdi yönümüzü Dodurga tarafına çevirme zamanı deyip,Dodurga yönüne hareket ettik.Hafif tırmanış ile Dodurga’ya yol alırken sıcaktan korunmanın en güzel anlarına Ferdi tanıklık ediyor.Bulduğu çeşmede serinlerken,keyfi yerinde.
Dodurga.
Öğle vakti Dodurga’ya giriş yaptık, haliyle burada yemek yiyeceğiz.Dodurga küçük bir yer,ne, nerede yenir en iyi görevli arkadaşlar bilir,bizde onu yaptık.Jandarmanın önünden geçerken rütbeli arkadaşlardan bilgi aldık. Zaten 2 yer varmış,onların önerdiği basit,ufak köftecide karnımızı doyurduk.
Ve sonra yönümüzü Kütahya istikametine çevirdik.
Dodurga:Bilecik ili Bozüyük ilçesine bağlı 2020 yılı verilerine göre 2.162 nüfusa sahip bir kasabadır. 3 km ilerisinde aynı isimli Dodurga barajı vardır. Balık avcıları tarafından rağbet gören bir gölettir. Bağlı bulunduğu Bozüyük ilçesine 20 km uzaklıktadır.
Cihangazi Yolu.
Dodurga’dan ayrıldıktan sonra düz sayılabilecek bir yoldan önce Yenidodurga’ya sonrada Cihangazi’ye vardık.Cihangazi’ye vardığımızda köfte bayağı hareret yaptırmıştı,doğru bakkalın yolunu tutup kendimize dondurma ziyafeti yaptık ama yine de hararet dinmedi.
Tırmanışın Mükafatı.
Cihangazi molasından sonra çam ormanları içinde tırmanış yapmaya başladık.Ferdi benden önce tırmanıp tepe noktasında çeşme başında keyif bölümüne geçiş yapmıştı bile.Bendeki hararet daha fazla oldu ki hemen 1.5 lt lik pet şişeyi feda ederek tepe başındaki bu çeşmede güzelce serinledim.Su o kadar iyi geldiki günün yorgunluğu, sıcağın etkisi kaybolup gitti.
Kütahya İl Sınırı.
Ankara,Eskişehir,Bilecik il sınırları yolculuğumuz artık bitti.Bir süre Kütahya il sınırlarında yol alacağız.Kütahya projemizdeki 4 ncü il.
Kütahya Topraklarında….
Orman manzaralı yolumuz bir süre devam etti.Eskiyüreyil ile birlikte orman kayboldu.Yolculuğumuz Eynegazi üzeri Seyitömer oldu.Seyitömer buraların büyük beldelerinden biri ve belediyelik.Belediyelik bir yerin marketi de olur o yüzden biz Seyitömer’i ikmal noktası olarak seçtik ve tüm eksiklerimizi aldık,peynir hariç!!! şimdi kamp alanı bakma zamanı,çünkü akşam olmak üzere.
Seyitömer Termik Santrali.
Santral Seyitömer-Kütahya arasında,biz Seyitömer’i geçtikten sonra kendisi ile tanışmış olduk!!!! tanışma hiçte hoş olmadı.Biz kamp yeri arayışındayız,rüzgar eesiyor ve santralin külü,kokusu bize doğru geliyor.Bu şekilde bir süre yol aldık,etki alanının dışına çıkınca da aradığımızı bulduk.
Gevrekseydi Kampı.
Gevrekseydi kırsalında aradığımızı bulduk,bir çeşme,düz alan ve ağaçlık bölge.Tereddüte yer yok,buradan sonrası Kütahya olacağından hemen uygun gördüğümüz yere çadırlarımızı kurduk.Çadırları kurarken meraklı bir çoban kardeşimizle de bolca muhabbet ettik.
Çeşmeler her zaman kurtarıcımız olmuştur.Ben duş işini Cihangazi orman çeşmesinde yapmıştım,Ferdi ise buradaki fırsatı iyi değerlendirdi.
Akşam gün kavuşurken keyfimiz yerinde bir şekilde akşam yemeğimizi afiyetle yedik.Menümüz çok zengin değil ama bereketli idi.Öğlenleri sağlam yemek yiyip,akşamları hafif atıştırma işini burada da devam ettirdik.
Bugün çok önemli iki görevi yerine getirdik.İnönü Savaşları Karargah Müzesini gezdik,maneviyat yüklü İntikamtepe Şehitliği ziyareti yaptık.Bilecik,Eskişehir,Bilecik il sınırları derken şu anda Kütahya il sınırlarında Gevrekseydi kırsalında kamp yapmaktayız.
Yarın Kütahya ilini geçip Porsuk ovasında Afyonkarahisar istikametine yol alacağız.
11 nci Gün 30 Haziran 2020 Akpınar-İnönü-İntikamtepe Şehitliği-Dodurga-Seyitömer-Gevrekseydi: 76 km
ZAFERE GİDEN YOL 20 HAZİRAN-11 TEMMUZ 2020 (11. Gün Akpınar-İnönü-İntikamtepe Şehitliği-Dodurga-Cihangazi-Seyitömer-Gevrekseydi)
Discussion about this post