Karadenizdeyim, evet bu yıl yine Karadenizdeyim. 2018’de Doğu Karadeniz Turu,2019’da Karçallardan Çıldıra,2020’de de Karadenizdeyim turu ile Karadeniz’in gezilmedik yeri kalmasın. Bu yıl yapacağım Karadeniz macerası ile de Karadeniz Bölgesine noktayı koyacağım.Bu yıl ki biraz karışık bir rota olacak,2018′ e dokunacak,tersi rota olacak,2019’da yaptığımız Ata Yolu-Kurtuluş Yolu projesi ile bazı noktalarda kesişecek ve daha önce görmediğim yerlerle ile harmanlama olacak.Yine sınırlar zorlanacak,zorlu rotalarda yol alınacak,Karadeniz’in güzellikleri görülecek,yağmurundan nasip alınacak.Yorulacağım ama zevk alacağımı biliyorum.Başlangıç yerim Rize olacak,bitiş yerim Samsun,cetveli alıp ölçünce kısa mesafe değil mi?.Hiçte öyle olmadığını hep beraber göreceğiz.Tura başlamak için beni uzun bir otobüs yolculuğu bekliyor,otobüs yolculuğu ile beraber Karadenizdeyim Turuma başlamak istiyorum.
1 nci Gün 10 Ağustos 2020:Rize-Derepazarı-İyidere-İkizdere:
İzmir-Rize Arası.
Fotoğraf reklam kokuyor dediğinizi duyar gibi oldum. Öyle değil,Kamil Koç firması uzun zamandır yolculuklarımda seçtiğim ve sıfıra yakın sorun yaşadığım bir firma.Bu yıl Artvin’e kadar rotasını uzatmış. İzmir’den saat 11:00 otobüsüne bindim, saat 09.30 gibi Rize otogarına ulaştım. Yorucu ve uzun bir bir yolculuk oldu, yorucu olacağını bildiğimden bu günkü programı ona göre yaptım.
Rize.
09:30 gibi vardığımız Rize otogarda sakince bisikletimi kurdum, bagajları yerleşirdim.Sonra da beni merakla seyreden bir vatandaşımıza bisikleti emanet ederek lavaboya gidip,yolculuğun ağırlığını üzerimden attım,güzelce elimi yüzümü yıkadım.Şimdi Rize’den ayrılma vakti,yönüm İkizdere olacak,bu gün orada konaklamayı planlıyorum.Rize’den ayrılırken biraz Rize diyelim.
Rize:Karadeniz Bölgesi’ nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan bir şehirdir. Doğuda Çayeli ve Güneysu ile, güneyde İkizdere, batıda Derepazarı ve Kalkandere, kuzeyde Karadeniz ile çevrilidir. Fatih Sultan Mehmet devrinde, 1461 yılında kentte Osmanlı egemenliği başlar. I. Dünya Savaşı’ nda 9 Mart 1916’da Rus işgali yaşayan Rize, 2 Mart 1918’de kurtulur. Bu tarihten sonra Trabzon vilayetine bağlı sancak merkezi olan kent, Cumhuriyet sonrasında 1924’ te il olur.
İyidere Ve İkizdere Çayı.
Karadeniz sahil yolunu takiben Derepazarı ve İyidere ilçelerini geçtim.İyidere köprüden yönümü İkizdere istikametine çevirdim.İyidere köprüde bol miktarda alışveriş ve lokanta mevcut,benimde karnım aç olunca İyidere köprüde öğle yemeğimi yedim.İkizdere yönüne yönelir yönelmez ise Rize ile Trabzon arasında sınır çizen İkizdere Çayı görüş alanıma girdi.İkizdere Çayı ile yolculuğumuz İkizdere’ye kadar sürecek.
İkizdere Çayı:İyidere Deresi veya İkizdere Çayı, Rize ilinin İyidere, Kalkandere ve İkizdere ilçeleri ile Trabzon ilinin Of ve Hayrat ilçelerinin arasından geçen ve Karadeniz’e akan bir nehirdir. Rize ilindeki en uzun akarsudur. Ortalama debisi 28,35m³/s’dir.
Kalkandere Sapağı.
Rize’den kapalı hava ile çıkmıştım, Kalkandere sapağına geldiğimde ise yağmur hafiften yağmaya başladı, Karadeniz’ in rutin havası,3 yıl üst üste gelince insan alışıyor.
Kalkandere-İkizdere Yolundan.
Hafif yağmur altında ilerlerken güzel manzaralara da denk geliyorum.Çay bahçelerine yağmur damlaları düşerken başka bir tarafta yağan yağmurun biriktirdiği sular şelale olmuş akıyor.
Taş Köprü.
Karadeniz bölgesine has taşköprülerden biri ile Ağaçseven tarafında karşılaştım.1903 yılı yapımı olan köprü yıllar içinde çeşitli restorasyonlardan geçmiş ve günümüze kadar gelmiş.
İkizdere’ye Az Kaldı.
Bu arada İkizdere Çayına paralel hafif yükseltili ve manzaralı yol alarak İkizdere’ye doğru yol almaktayım.İkizdere’ye az bir yolum kaldı.
İkizdere.
İkizdere girişine vardığımda yağmur kendini iyiden iyiye gösterdi.Bu gün ve yarın yağmur olacağını bildiğimden tedbirliyim.İkizdere merkezde kamp yapmaya müsait bir yer olmadığını da bildiğimden daha yoldayken İkizdere öğretmenevi ile görüşüp yerimi garantiye aldım.
Bu gün yol yorgunluğumu öğretmenevinde atacağım.
İkizdere tabelasının önüne gelmişken biraz İkizdere’den bahsedeyim.
İkizdere:Rize merkezine 56 km uzaklıktadır. Trabzon, İspir, Çamlıhemşin, Kalkandere, Çayeli ve Rize Merkez ile komşudur. İlçe nüfusu 6.511, yüz ölçümü 898 km²’dir. İkizdere’ye bağlı 1 kasaba, 12 mahalle ve 28 köy bulunmaktadır.
İkizdere, sarp ve derin dağların birleştiği bir vadide kurulmuştur. Çamlık ve Cimil Derelerinin birleştiği noktada kurulan ilçe merkezi, “iki dere” anlamında kullanılan İkizdere adını almıştır. İkizdere’nin bilinen yaylaları arasında ünlü Anzer Balının yapıldığı Anzer Yaylası, Çağrankaya ve Ovit Yaylaları bulunmaktadır. İkizdere’de özel bir tesis bünyesinde hizmet veren bir de kaplıca bulunmaktadır. İlçe yayla turizmi, doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği, termal turizm gibi pek çok turizm faaliyeti için uygun olanaklara sahiptir.
Kaynak:T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
İkizdere Kampı.
İkizdere merkeze girmeden doğruca öğretmenevine gittim,giriş işlemlerimden sonra odaya yerleştim.Ben bunları yaparken yağmur dışarıda hafiften yağmaya devam ediyordu.Odaya yerleşir yerleşmez hemen duşa girip,22 saatlik yolculuğun ve 55 km’lik Rize-İkizdere yolunun yorgunluğunu üzerimden attım.
Akşam üzeri ara veren yağmuru fırsat bilip akşam ve yarın için ihtiyaç duyacağım erzakları tamamladım.İkizdere akşamında ara ara yağan yağmurun sesi ile yemeğimi yeyip,dinlendim.
Bu gün iyi dinlenmeliyim,erken yatmalıyım, yarın zor,yağmurlu ve yorucu bir gün beni bekliyor.
1 nci Gün 10 Ağustos 2020:Rize-Derepazarı-İyidere-İkizdere:55 km
KARADENİZDEYİM 10-24 AĞUSTOS 2020 (1. Gün Rize-Derepazarı-İyidere-Kalkandere-İkizdere)
Discussion about this post