Gece boyunca yağmur durdu,durdu yağdı.Açık camdan yağmurun sesini bütün gece duydum,kokusunu hissettim.Geceyi öğretmenevin de geçirmem iyi oldu,22 saatlik yolculuğun yorgunluğunu atmamda faydası dokundu.İyice dinlendim,sabah uyandığımda yağmur hafifte olsa yağmaya devam ediyordu.Bu gün çok zorlu bir rotada yol alacağım,sınırları zorlayacağım.2018 yılında Güney yönünden tırmandığım Ovit Dağı’na bu gün daha zor bir rota olan Kuzey yönünden tırmanacağım, üstelik yağmurlu bir havada.O yüzden zamanı en iyi değerlendirerek sabah çok erken uyandım,güzelce kahvaltımı yaptım,toparlandım ve İkizdere öğretmenevini terk etmeye hazırım.
Hafiften yağmur yağarken çantalarımı bisiklete yerleştirip,Ovit Dağı tırmanışı için hazır konuma geldim.Zorlu ve yağmurlu bir güne hazırım.
2 nci Gün 11 Ağustos 2020 İkizdere-İkizdere Vadisi-Sivrikaya-Ovit Dağı-Çayırözü-Moryayla:
İkizdere’den Ayrılış.
Yağmurla beraber İkizdere ilçesinden ayrılıp İkizdere Vadisi içinde tırmanmaya başladım.İkizdere ilçesi 550 rakıma sahip, ben bu gün 2640 rakıma sahip Ovit Geçidinden geçip ikinci bir tırmanış ile Moryayla’ ya ulaşmayı hedefliyorum.
İkizdere Vadisi.
İkizdere Vadisi boyunca eşsiz güzellikte manzaralar eşliğinde İkizdere Çayına paralel yukarı doğru yol almaktayım.
Dereköy Köprüsü.
10 kilometrelik İkizdere-Dereköy yolunu yağmur altında aldım.Bu bir anlamda 10 kilometre tırmanmış ve hedefe yaklaşıyorum anlamına geliyor. Dereköy 950 rakımda güzel bir yerleşim.Dereköy’ e varınca Dereköy Köprüsü yanında biraz soluklandım.
Dereköy Köprüsü:18 nci yüzyılda Osmanlı döneminde yapılmıştır.Basık sivri kemerli ve tek gözlü olarak inşa edilmiştir.İkizdere İspir yolu üzerindedir. Dereköy yolunu İspir yoluna bağlamaktadır.
Ovit Yolu.
Dereköy soluklanmasından sonra yine yağmurla beraber tırmanmaya başladım.Bu tırmanma bazen yağmurun şiddetini arttırması ile sıkıcı olsa da manzaranın doyumsuzluğu bu olumsuzluğu bertaraf etmeye yetti.
Kahve Molası.
Yağmurun azaldığı hatta dinme noktasına geldiği anda da ben kahve molası moduna geçtim.Çokcor deresi kenarına kurularak kahvemi yudumladım.
Nabız Ölçer.
Yaşım genç sayılmaz,sağlığıma dikkat etmeliyim, hele böyle tırmanışta kendimi kontrol altına almalıyım.Nabız ölçer saat kullanıyorum, 6 ay önce başladım,faydasını da gördüm.Şu ana kadar 139’a kadar nabızım çıktı.Ama zirveye kadar nabzın daha ileri seviyelere çıkacağını tahmin ediyorum.120-180 arası kontrollü yapıyorum.Limitim 180, şimdiye kadar görmedim ama yukarısına çıkmayı düşünmüyorum,o yüzden saate göre kendimi ayarlıyorum.
Çamlıkköy.
Çamlıkköy mevkine geldiğimde yol sertleşmeye başladı,Çokcor Deresi üzerinden geçerken görüntü gerçekten muazzamdı.Çamlıkköy,İkizdere ilçesine 17 kilometre uzaklıkta
ve 1400 rakıma sahip.Bu da benim şu ana kadar yağmur altında
17 kilometre tırmanmam anlamına geliyor.
Tehlikeli Çıkış.
Ovit Dağı tırmanışında bu levhalardan bir kaç tane görmek mümkün.Bu levhaların anlamı yüzdelik çıkışların bu bölgede anlamı yok, yol zaten zorlu,üstelik yol aldığınız bölge heyelan bölgesi.Dikkatli sürüş yapın ve heyelana dikkat edin anlamında.
Bu yorum tabii ki tamamen bana ait.
Sivrikaya.
Sivrikaya, İkizdere-İspir yolunun 24 ncü kilometresinde ve 1800 rakıma sahip.2018 yılında Doğu Karadeniz Turunda Ovit Dağı’ndan İkizdere-Rize yönüne inişte Sivrikaya’da kahvehanede mola vermiş,çay içmiştim. Bu yıl ise tırmanışımın 24 ncü kilometresinde öğle vaktine denk gelmesi ve yağmurun şiddetlenmesi nedeniyle burada soba başında uzun bir mola verip hem yemeğimi yedim hem de kıyafetlerimi kuruladım.
Ovit Dağı.
Sivrikaya’dan ayrılırken yağmur dinmişti ama bir kaç yüz metre sonra bu sefer daha şiddetli yağmaya başladı.Bu arada bende yol ayrımına gelmiş bulunmaktayım.Ovit Dağı’ndan iki ayrı geçiş var ya 15 km’lik tünele girip Ovit Dağı’nı aşacak yada Ovit Dağı’nın güzelliklerine, eski yola, geçide doğru yol alacaksın.Benim tercihim elbette ki Ovit Dağı’nın derinlikleri,tünellerle işim olmaz.
Ovit Dağı’ndan Bir kaç Kesit.
Ovit Dağı’nın derinliklerine giderken trafikte azaldı, bir çok araç tüneli kullanarak İspir tarafına geçiş yapmakta.2018 yılında buradan iniş yaparken heyelan nedeniyle yol trafiğe kapalı idi ama bu sefer yolda az da olsa araç trafiği var, bu da yayla yolunun açık ve heyelan olmadığı anlamına geliyor.Ovit Dağı manzarasından buraya 3 kare koyarak geçide, yukarılara yol almaya devam ettim.
Ovit Dağı’nın Suları.
Ovit’in suları buz gibi akar,yaz ayında olsa da karlar erimeye devam eder. Hele bu gün yağmurda var ki sular daha azgın akar.Yol boyu bu su kütlelerinden görmek mümkün.
Ovit Dağı.
Geçide az bir yolum kaldı, Ovit Dağı’nın güzellikleri içinde yol almaktayım.Bu arada 2300 rakımlara ulaştığımda ise yağmur tamamen dindi, yerini rüzgara bıraktı.Bu gün yağmurlu bir havada,zorluk derecesi yüksek olan Kuzey yönünden tırmandığım Ovit Dağı’ndan biraz bahsedeyim.
Ovit Dağı: Karadeniz Bölgesinde Rize ve Erzurum arasındaKaradeniz dağ silsilesi içinde bulunmaktadır. Ovit Dağı Geçidi Doğu Karadeniz bölgesinin en yüksek geçididir. Geçidin rakımı 2640 metredir,aynı rakımda Ovit Yaylaları bulunmaktadır. Gündeme genellikle çığ ve yoğun kar yağışı ile gelir. Senenin yaklaşık altı ayı bu dağın yolları kapalıdır.
Ovit Geçidi’ndeyim.
Ovit Dağı tırmanışımda 2300 metrelere kadar yağmurla geldim,şimdi 2640 metrede ve fırtına ile boğuşuyorum.Vatandaşların arabaları ile gelip tabela önünde fotoğraf çektirdiği geçitte ben tabelanın birini işgal ettim, kimseye bırakmam. Kolay değil 35 kilometre tırmanmanın mükafatı bu fotoğraflar.Üşüyorum,fırtına savuruyor ama mutluyum.
2018 yılında İspir-Moryayla tarafından gelip geçide varmıştım.Bu yıl tersi taraftan Kuzey bölümünden 35 kilometrelik zorlu bir yoldan gelerek Ovit Dağına tırmandım
ve Ovit Geçidi’ndeyim.
Ovit Yaylası.
Ovit Geçidinden başlayıp tünelin İspir girişine kadar uzanan koskoca bir yayla Ovit Yaylası.Fırtına ile mücadele ettiğimden ve iniş anında parmaklarım donduğundan bu fotoğraf ile Ovit Yaylasını anlatmaya çalıştım.Tek bir fotoğraf Ovit Yaylasını anlatmaya yetmez, görmek gerek, muhteşem bir yer.Ayrıca burada kışları faaliyette olan bir otel mevcut.
Ovit Yaylası:Rize ilinin, İkizdere ilçesinde bulunan bir yayladır.
Rakımı 2640 metredir. İkizdere’ye 36 kilometre mesafededir. İkizdere-İspir yolu üstünde yer almaktadır. Yaylada Ekşioğlu Vakfı tarafından her yıl ağustos ayında geleneksel olarak Ovit Yaylası Şenlikleri düzenlenmektedir.
Çayırözü.
Ovit Geçidi’nden itibaren fırtına eşliğinde parmaklarım donarak nüfusu 137 olan 2000 rakımdaki Çayırözü köyüne 15 kilometrelik bir iniş yaptım. Buradaki bakkaldan bisküvi ve meyve suyu alarak Ulutaş Köyüne tırmanmaya başladım.
Ulutaş.
Çayırözü’nden Ulutaş’a kadar kısa bir tırmanış yaptım, beni fazla zorlamadı ama Ulutaş’tan itibaren sert bir tırmanış olduğunu gayet iyi biliyorum.Bakalım hava kararmadan Moryayla’ya ulaşabilecekmiyim.
Ulutaş:Ulutaş mahallesinin tarihi çok eskilere dayanmakla birlikte ne zaman kurulduğuna dair bilgiler bulunmamaktadır. Osmanlı kaynaklarında yerleşimden “Vank” adıyla bir köy olarak bahsedilmiştir. Vank, Ermenice “manastır” anlamına gelmektedir.
Ulutaş-Moryayla Yolu.
Ulutaş aşağılarda kalırken inekler evlerine gitmekte, hava da karamaya başlamakta.35 kilometre tırmanarak vardığım 2640 metredeki Ovit Geçidinden 2000 rakımdaki Çayırözü köyüne iniş yapıp,şimdi günün ikinci 10 kilometrelik tırmanışı ile 2550 metrelere tırmanmaktayım ama ben de artık bittim.Ulutaş-Moryayla arasında hava kararmaya başladı ve bu arada yoldan dozer geçmiş bu toprak yolda tehlike demek.İnşallah karanlıkta bana sıkıntı çıkarmaz.
Moryayla’ya Gece İndim.
Moryayla: Erzurum ilinin İspir ilçesine bağlı 2300 rakıma sahip bir mahallesidir. Yerleşimden Osmanlı kaynaklarında “Madur” adıyla bir köy olarak bahsedilmektedir. Erzurum iline 156 km, İspir ilçesine 30 km uzaklıktadır. Yerleşimin yakınlarından Çoruh Nehrini besleyen kollardan olan Moryayla deresi akmaktadır. Bu derede kırmızı benekli alabalık bulunmaktadır.Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Yerleşim yoğun olarak göç vermiştir. Özellikle kış aylarında yerleşim tamamen boşalmaktadır. Havaların iyileştiği dönemlerde nüfusta mevsimsel artış görülmektedir.
Gece karanlığında Moryayla’dan bu kadar güzel bahsetmek iyi oldu değil mi? Ben 2550 rakıma vardığımda hava tamamen kararmıştı,gecenin kör karanlığında çift far ile Moryayla’ya inişe başladım.İniş o kadar da kolay olmadı,çok dikkatli yol almak zorundaydım çünkü yolu düzeltmek için geçen dozer bir çok yerde boşluk bırakmış ve yolu çok tozlu hale getirmiş. İki küçük tehlike atlattım, birinde arka teker komple çukura gömüldü. Sonuçta 2018 yılında da kamp yaptığım Moryayla’ ya gece vakti saat 20:50 civarı vardım.
Etkili fırtına üşümeme neden olduğundan hemen seri vaziyette daha önce de kamp yaptığım köy konağının bahçesine çadırımı kurdum,yine seri vaziyette çadır içini yerleştirdim.Sıra temizliğe gelip hemen yanı başımda Ovit Dağı ve Kaçkar Dağı derinliklerinden gelen çeşmeden şahsi temizliğimi yapıp kurulandıktan sonra karnımın aç olduğu ve hiç bir şey yemediğim aklıma geldi.
Çadırın sıcak ortamına girip aperatif bir şeyler yiyip, dinlenmeye çekildim.
Bu gün Ovit Dağı’na zor olan kuzey yönünden yağmura rağmen tırmandım,total de 3353 metre tırmanış yapmışım, bu sağlam bir tırmanış anlamına geliyor.Bu gün hedeflediğim Ovit Dağı’nı geçmenin mutluluğunu yaşamaktayım.Sınırlarımı zorlayacağım dedim, hakikaten bu gün sınırlar zorlandı.
Yarın hedefimde 2018 yılında tırmandığım Çengovit Buzul Gölleri (Yedigöller) var,tarih tekerrürden ibarettir diyelim ve 3200 rakım rekorumu yarın egale etmek istiyorum.
2 nci Gün 11 Ağustos 2020 İkizdere-İkizdere Vadisi-Sivrikaya-Ovit Dağı-Çayırözü-Moryayla:62 km
KARADENİZDEYİM 10-24 AĞUSTOS 2020 (2. Gün İkizdere-İkizdere Vadisi-Sivrikaya-Ovit Dağı-Ovit Geçidi-Çayırözü-Moryayla)
Discussion about this post