Murat Dağı Niyetine çıktım yola 4 gündür yollardayım.Egenin kuzeyinde çok güzel bir coğrafyaya sahip bölgelerde Murat Dağına doğru yol almaktayım.3 ve 4 ncü günlerde Balıkesir’in İvrindi,Savaştepe ilçelerini geçerek akşam Bigadiç’e 3 kilometre mesafedeki Cevizli Piknik Alanında kamp yaptım.Bazen pandemi yasaklarını çok seviyorum,bana yaradığı anlar oluyor,mesela dün akşam gibi,Cevizli’ye geldiğimde adeta bana rezerve olmuş gibi bomboştu.Bu boş oluşu benim çok ama çok işime geldi, rahat rahat kamp yaptım, duş aldım, geceyi o kadar sessiz geçirdim ki anlatılmaz, mükemmel bir uyku uyumuşum.Sabah 05:30 gibi uyandım,Ceviz ağaçlarının altındayım o kadar güzel bir sabah ki insanın içi bir hoş oluyor.Bu bölümde Murat Dağı Niyetine turumun 5 ve 6 ncı günlerini anlatacağım bakalım neler olmuş, istediğim gibi yol alabilmişmiyim.
14 Haziran 2021 5 nci Gün Cevizli -Bigadiç-Sındırgı:
Cevizli Piknik Alanına Veda.
05:30 gibi uyandım, gökyüzü bulutlu ama hava bir harika tatlı bir serinlik var,hafif hafif de rüzgar esiyor,güneş kayıpları oynuyor.Çadırımı rüzgara bıraktım,kurusun,hafif serinlikte kahvaltımı yaptım, toparlandım,hazırlandım ve yola çıkmadan önce kamp yeri veda fotoğrafı alacağım, inceden inceye yağmur başladı.Fotoğrafımı yağmur ile beraber aldım ve kamp yerinden ayrıldım.
Yağmur,Yağmur ve Yağmur.
Kamp yerinden ayrıldığımda yağmur hafiften yağıyordu,Bigadiç’e varınca biraz hızlandı,sabah erken olduğundan Bigadiç içine girmeden çevre yolundan yol alarak hafiften tırmanmaya başladım.Bu arada yağmur şiddetini iyiden iyiye arttırdı, resmen sağanağa döndü.
Yağdır mevlam su….Yağmur iliklerime kadar işledi,üşümüyorum ama ıslaklık insanı zorluyor.Tırmanış anında yağmurluk kullanmak bana ters bir olay, inişte tercihim.Bigadiç-Sındırgı arasında tepenin üstüne geldiğimde mescidi görünce hadi Şafak iyisin yine dedim ve kapağı oraya attım, yoksa yağmur felaket derece de şiddetlenmişti.Yağmurun dinmesini beklerken hava durumuna baktığımda bölgenin tamamı için şiddetli sağanak veriyordu.Düşün Şafak düşün ne yapabilirsin bu halde.
Ben böyle düşünürken ve oyalanırken 1 saatten fazla zaman geçti ve yağmur yavaşladı.Bunu fırsat bilip üstüme kuru kıyafetleri giydim,yağmurluğu da üzerime geçirip,Sındırgı sapağına doğru inişe geçtim.Tam kararımı Sındırgı sapağında vereceğim.Bu arada Simav Çayı’na da gelmiş bulunmaktayım.
Simav Çayı:Uzunluğu 321 km olan Simav Çayı, kaynağını Simav yakınlarındaki Şaphane Dağları’ndan alır. Susurluk ovası’nda kuzeye yönelir ve en son Karacabey’den geçerek Marmara Denizi’ne dökülür. Marmara Denizine dökülen en büyük ırmaktır. Antik adı ‘Makestos’dur. Simav Gölü’nün doğusundaki dağlardan gelen kaynaklar gölde birleşir.
Sındırgı.
Benim bu günkü planlamamda Simav’ a kadar gitmek vardı. Ama bazen plan işlemiyor,Sındırgı sapağına vardığımda Hava durumu bölge için özellikle Simav için şiddetli yağış uyarısı vermeye devam ediyordu.Artık direnmek beyhude,Simav’ın yağmurunu daha önceleri tatmıştım, yine tatmak istemiyorum ve yönümü Sındırgı’ya çeviriyorum.Simav bölgesini otobüs ile geçeceğim.
Sındırgı’ya öğle vakti geldim, ilk otobüs aktarmalı imiş,saat 16:00 arabası ise direk gidiyormuş, nereye mi? Hedeflediğim yere Gediz’e.Kütahyalılar Seyahat bölgenin tek otobüs firması ve hiç sıkıntı çıkarmayan bir firma.3 saatten fazla boş vaktim var,yemek için ilçe merkezine gideyim dedim ama olmadı öyle bir yağmur başladı ki, sanki gök yarıldı.Terminalin yanındaki kapalı pazar yeri kurtarıcım oldu,otobüs kalkıncaya kadar orada bekledim.
Gediz’deyim.
Sındırgı-Gediz arasını otobüs ile almaya karar kıldım,Sındırgı-Simav-Gediz arası otobüs yolculuğum esnasında bazen hafif,bazen şiddetli yağmura tanıklık ettim.O yüzden doğru karar aldığıma olan inancım tam.Akşam üzeri Gediz’e vardım,daha yoldayken yer ayırttığım öğretmenevinin yolunu tuttum ve Murat Dağı manzaralı 1+1 gün opsiyonlu olarak oda rezervasyonu yaptırdım.Bunu Murat Dağı’nı görüp,fotoğrafladıktan ve yarın ki hava durumunu inceledikten sonra yaptım.Niyetim Murat Dağı’na tırmanmak ama bunu yağmur altında yapmak istemiyorum.
Hep Murat Dağı’ndan söz ediyorum,neymiş bu uğruna yola çıkılan dağ hele bir bakalım.
Murat Dağı:Kütahya ve Uşak illerinin en yüksek dağıdır. Uşak ve Kütahya illerinin doğal sınırını oluşturur. Murat Dağı güneyindeki Banaz Çayı ile Büyük Menderes nehrine; kuzeybatısındaki Murat Çayı ile Gediz Nehri’ne olmak üzere Ege Denizi’ne su gönderir.Merkez Banaz ilçesinin kuzeyini kaplar. 2.312 metrelik zirvesiyle Ege Bölgesi’nin Honaz Dağı‘ndan sonra en yüksek dağıdır. Murat Dağı’nın Uşak sınırları içinde yükseltisi 1.500-2.000 metreye varan birçok tepe ve yaylaları vardır. Bu tepe ve yaylalar çok zengin Çam ormanları ve otlaklarla kaplıdır. Ayrıca 1450 rakımda Gediz Belediyesi himayesinde 2 adet kaplıca hamamı ve değişik yaylalarda villa tipi evleri mevcuttur.Kayak merkezi ilede cazibe merkezi olmaya adaydır Murat Dağı.
Gediz’de öğretmenevine yerleştikten sonra günlük eksik ihtiyaçlarımı aldım, yemeğimi yedim ve dinlenme moduna geçtim.Yarın ki hava durumuna göre Murat Dağı ile ilgili kararımı vereceğim.
14 Haziran 2021 5 nci Gün Cevizli Mesire Alanı-Bigadiç-Sındırgı:28 Km
15 Haziran 2021 6 ncı Gün Gediz-Eski Gediz-Altınkent:
Murat Dağı.
Akşam hava durumunu inceledim, sabah yine,kahvaltı da öğretmenevi görevlisi ile muhabbet ederken Murat Dağı’ndan söz ettim,kaplıcalar bölgesinde arkadaşı varmış onu aradı yukarıda bayağı yağmur varmış ve gün boyu bekleniyormuş haberi geldi.1+1 opsiyonun +1 opsiyonunu da devreye sokmuş oldum.Durum böyle olunca bugün için Murat Dağı gezimi erteledim ve kültür turu yapmayı uygun gördüm.
Eski Gediz.
Bu gün Eski Gediz’e gitmeye karar verdim,kahvaltıdan sonra bisikletimin ufak tefek ayarları ve lastik patlağı vardı onları yaptım ve Eski Gediz için yola çıktım.Eski Gediz gezimi turum içinde yapacaktım ama bu sefer özel olacak.Ben önce Gediz’i ayrıntılı anlatayım, sonra Eski Gediz’i gezeriz.
Gediz:Gediz Kütahya İlinin 98 Km. güney doğusunda yer alan İç Anadolu ile Batı Anadolu arasında İç Batı Anadolu diye adlandırılan geçit alan üzerindedir. İlçenin Yüzölçümü 1733 km2, Rakımı 736 metredir. Gediz ortalama 1100-1200 metre yükseklikte dalgalı bir plato üzerinde kurulmuştur. İlçenin en önemli yükseltisi 2312 metre ile Murat Dağıdır.
Kaynağını Murat Dağından alanı ve 401 km. uzunluğu olan Gediz Nehri kendi adını taşıyan ovayı suladıktan sonra İzmir Körfezi’nin dış kesiminde büyük bir delta çizerek Ege Denizi’ne dökülür.
Gediz’in konumu çevresine göre daha alçak düzeyde olduğundan İlçe iklimi çevreye göre daha ılımlı bir karakter kazanmıştır. Gediz’i etkileyen Akdeniz ve karasal iklim tipleri arasındaki bu iklim tipine bir geçit iklimidir.
Gediz MÖ 1000-700 yılları arasında Frigyalılar tarafından Kadoi adı ile kuruldu. Bu dönemde Dindymon (Murat Dağı) Ana Tanrıca Kybele adına büyük bir tapınak yapıldı.Kadoi daha sonra, Kimmer, Lidya, Pers, Büyük İskender İmparatorluğu, Brinya ve Bergama Krallıklarının egemenliğinde kaldıktan sonra M.Ö. 133’te Roma coğrafyasına katıldı. Roma İmparator luğunun ikiye ayrılmasından sonra Bizans Devleti sınırları içinde kalan Kadoi bu dönemde Piskoposluk merkezi oldu. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde, Türkler ve Bizanslılar arasında birkaç kez el değiştiren Kadoi, Germiyanoğulları döneminde Umurbey tarafından 1313’de fethedilerek kesin olarak Türklerin eline geçmiştir.
Türkler Kadoi’yi Gedos ya da Gedus biçimlerinde tellafuz ettiler. Gedus 1429’da Osmanlı Coğrafyasına katıldı. Gedus 1698-1820 yılları arasında Voyvodalıkla yönetildi. 1845’te Uşak’a bağlı nahiye olan Gedus 1851’de İlçe oldu.
Kurtuluş Savaşı sırasında 5 Eylül 1919’da Yunan işgaline uğradı. 24 Ekim 1920’deki Kocahan Savaşı’ndan sonra 31 Ekim 1920’de ikinci kez işgale uğrayan Gediz, Çerkez Etem Kuvvetleri ile Ordu Birliklerinin çatışmalarına sahne oldu. Çerkez Etem Kuvvetleri dağıtıldı ve Çerkez Etem Yunan Kuvvetleri tarafına geçti, 12 Temmuz 1921’de üçüncü kez Yunan işgaline uğrayan Gediz 1 Eylül 1922 Cuma günü Fahrettin Altay komutasındaki 5.Süvari Kolordusu tarafından düşman işgalinden kurtarıldı.
Gediz 28 Mart 1970 günü 7.2 şiddetinde büyük bir deprem felaketi yaşadı. Depremde 1086 kişi öldü, 1258 kişi yaralandı. Toplam 9473 bina yıkıldı ya da ağır hasar gördü. Gediz Bakanlar Kurulu’nun 5 Ağustos 1970 gün ve 7/1164 sayılı kararı ile bugünkü yerleşim yerine taşınmıştır.Kaynak:T.C.Gediz Kaymakamlığı
Gediz ile Eski Gediz arası 7 kilometre,kısa süre de bu yolu alıp yoldan biraz içerideki 1970 depreminde harap olan Eski Gediz içerisine giriş yaptım.Belde içerisinde bisiklet sürmenin anlamı yok, elimde ittirerek devam ettim, bu çok şeyler görmeme ve havayı daha iyi koklamama sebep oldu.Eski evlerin çokluğu ve beldenin sakinliği cezbedici idi,kendimi 1970-80′ lerde hissettim.
Beldenin daha girişinde dikkatimi çeken ikiye yarılmış kaya kütlesinin olduğu bölgeye çıktım. Belediye buraya seyir yerleri ve oturma bankları da koymuş,hem dinlenip hem de beldeyi yukarıdan seyredebilirsiniz.Bu bahsettiğim yer hemen Eski Gediz’in üstü ve ben şu anda oradayım.Eski Gediz beldesinde, yüksekliği yaklaşık 100, uzunluğu da 400 metre olan, 1400’lü yıllarda deprem sonucu iki ayrıldığı bilinen ve içinden Gediz Çayı geçen kaya, bölgenin önemli doğal zenginlikleri arasında yer alıyor. 1800’lü yıllarda yapılan su kemeri de günümüze kadar gelen eserlerden biridir.
Eski Gediz gezimden sonra aynı yönde dönmek istemedim.Altınkent tarafından Gediz’e dönmeyi tercih ettim.Bu bölgede ilerlerken arka planımda kalan Şaphane Dağını da görselleyerek Gediz’e geri döndüm.
Gediz’ e öğle vakti döndüğümden önceliğimi yemek işine verdim,damak tadıma uygun bir yerde yemeğimi yedim.Dönerken de yarın bana gerekli olacakları alıp öğretmenevinin yolunu tuttum.Yemeğin üzerine kahve iyi gider deyip, Murat Dağı manzaralı balkonumda kahvemi yudumladım.
Bugün bir anlamda benim dinlenme günüm ve kültür gezisi oldu,Eski Gediz’i merak ediyordum, gezmem benim açımdan çok iyi oldu.
Murat Dağı Niyetine çıktım tura ve bu niyetim hala devam ediyor.Bugün Murat Dağı’na çıkamadım,yarın sabah son analizi yapar yağmur yoksa dağa çıkarım, yoksa ”B” planını devreye sokarım.Sakın yağmurdan korktuğumu sanmayın bilakis pek etkilenmiyorum ama dağdaki yağmur her zaman risktir.Murat Dağı’nda Kaplıcalar ve Kayak merkezine kadar olan bölümün asfalt ama sonrasının yani güney bölgesinin ise ham orman yolu olduğu gerçeği var. Yağmurda orman içinde ve çamurda kalmak istemem doğrusu.Yağmurun bir de yıldırım düşmesi olayı var ki, o daha da ürkütücü.O yüzden riskleri en aza indirmeliyim,hele dünkü yağmurdan sonra.
15 Haziran 2021 6 ncı Gün Gediz-Eski Gediz-Altınkent:26 Km
Discussion about this post