Eldivan’a geç vakit gelmemize rağmen sabah çok erken kaktım,bunda kaldığımız yerin ilçe merkezine sıfır konumda olması,Eldivan dağından kopup gelen suyun altına rahatlıkla girebilmek,millet ayaklanmadan yapacaklarımı yapabilmem.Kahvaltıdan önce el yüz yıkamaktansa buz gibi suyun içine girdim güzelce duşumu aldım.Kıyafetlerden bir bölümünü yıkadım,onlar ve peştemaller kururken de ben kahvaltı işine giriştim.Kahvaltımı yaptıktan sonra toparlanma aşamasına geçtim ve kısa süre de toparlandım.İstiklal Yolu projemin son iki gününe yalnız devam edeceğim ve Ankara’da İstiklal Yolu sona erecek,Ferdi ile burada yollarımız ayrılıyor.Bu iki günde Şabanözü-Çubuk-Ankara rotasını izleyeceğim,İstiklal Yolu için hareket zamanı.
6 ncı Gün 18 Haziran 2022 Eldivan-Şabanözü-Çubuk:
Akşam kenarında planlı olarak (2018 yılında İstiklal Yolundan Zafere Yoluna projemde de burada kamp yapmıştım) kamp yaptığımız parkın içindeki su,Eldivan Dağı’ndan gelip buradan gün yüzüne çıkıyor ve ben sabah bu üçlü çeşmenin soğuk sularında duş aldım,harikaydı.Ve kamp yerinden ayrılırken Eldivan hakkında kısa bir bilgi vereyim.
Eldivan: Eldivan’ın tarihi çok eskilere M.Ö 300-400 lere dayanmakta.
1100 rakıma sahip ilçede kiraz,tarım ve hayvancılık en önemli gelir kaynağı.Bülbül Pınarı Mesire Alanı ziyaret edilecek yerlerden biri.Tarihi, doğası,kültürel yerleri ile Eldivan gezilecek, görülecek Çankırı’nın küçük ilçelerinden biridir.Eldivan, adını hemen yanı başındaki dağdan almaktadır.Bu dağa halk İldivan demektedir.Bu dağ 1071 den sonra Anadolu’ya yayılan Türkler için toplanma yeri olmuş ve adına da Er Divanı denilmiş olup,sonraları kelime şekil değiştirerek Eldivan adını almıştır.İlçe Merkezi mesire yeri ve Bülbül Pınarı Mesire Yeri gözde yerleridir.
Eldivan ilçesinden daha çıkar çıkmaz hafif tırmanışla güne başladım.Günlerden Cumartesi olmasının etkisi olmalı ki!!!! Eldivan-Şabanözü arası bayağı binek aracı Eldivan tarafına gidiyordu,ya düğün var yada Bülbül Pınarı’na pikniğe gidiyorlar.Bu yoğun trafik içinde yol alırken 4-5 km sonra gölet kenarındaki çeşmede müşteri bekleyen kiraz satıcısı iki amcaya yanaştım.Kirazı en iyi olandan yarım kg alıp çeşme başında afiyetle yedim,şifa niyetine geldi.Sonra da Şabanözü tarafına yol almaya devam ettim.
24 km’lik bir yolculuktan sonra Şabanözü’ne ulaştım.Şabanözü benim ikmal noktam,öğle için bir şeyler alıp,ilçeden Çubuk yönüne doğru ayrıldım.
Şabanözü: Çankırı’nın bir ilçesi olup 1100 rakıma sahiptir. Aydos,Eldivan ve Evliya tepeleri arasına kurulmuştur.Kuruluşu M.Ö.217-117 yıllarına dayanmaktadır.1071 yılından itibaren Anadolu kapıları Türklere açıldıktan sonra Karatekin bey tarafından fethedilerek Danişment topraklarına katılmıştır. Karaören Göleti görülecek başlıca yerlerinden biridir.
Ankara İl Sınırı ve Balık Oltası.
Karamusa civarı artık Ankara il sınırlarına girmiş bulunmaktayım.İl sınırına girmem ile birlikte ön lastiğin inmeye başlaması dikkatimi çekti ama hafiften iniş, hava bassan devam edersin.100 metre ileride ki (fotoğrafta da görülüyor) durağa kadar devam ettim.Orada durup inen lastiğe hava basacağım,ne görsem beğenirsiniz.Kocaman bir balık oltası, büyük balıklar için olandan.Zırhı delip geçmiş,üzerinde gitmem mümkün değil, elle zaten çıkmıyor.Pense ile kırarak çıkardım,zaten o anda da lastik tamamen indi.Durak, ama sıcak, lastik tamiri burada oldu,oltanın çengelli bölümünü ise pense ile de olsa çıkarmak bayağı zaman aldı,lastik değiştirmek kısa….Sonuçta Anadolu’nun bozkırında dahi balık oltası beni bulmuş oldu.Evet Ankara il sınırına hoş geldin Şafak.
Son bir tırmanış ve sonra da inişle Çubuk’a vardım.Çubuk’a benim ikinci gelişim,ilk geldiğimde de sıcaktı ve hafta sonuydu,şimdi de sıcak ve hafta sonu.İlçeye girer girmez akşam ve sabah alışverişlerimi yaptım,kamp yerimi? Bir çok alternatif var ama hafta sonu çelmesi beni bekliyor, bulmak zor olabilir.Her neyse ben Çubuk’tan bahsedeyim,kamp yapabileceğim yeri nasıl olsa bulurum.
Çubuk: Rakımı 1100 olan Çubuk,Ankara’nın bir ilçesidir. Ankara il merkezine 39 km uzaklıktadır. Osmanlı Devleti’ nde Fetret Devrini başlatan 1402 Ankara Savaşı Çubuk Ovası’ nda gerçekleşmiştir. Çubuk ve civarı Anadolu’nun Türkler tarafından fethi sırasında ilk ele geçen yerlerdendir. Bu bölgeyi, Selçuklu komutanlarından Çubuk Bey ele geçirmiştir.İlçeye bağlı köylerin bir çoğu adını, ANKARA savaşına ilişkin olay ve Komutanlardan almıştır.İlçenin üç tarafı dağlarla çevrili , güneyi ovaya doğru açık ve denizden uzak olduğu için kara iklimi hüküm sürmektedir. Başlıca görülecek yerleri,Karagöl, Çubuk Barajı,Hacılar Köyü Şelalesi,Melikşah Hamamıdır.
Çubuk Kampı.
2018 yılında İstiklal Yolundan Zafer Yoluna projemin son günü gecesi Çubuk’ta Çubukabad parkı kenar bölümünde kamp yapmıştım.Aynı yolu izledim,park büyümüş,millet kalabalıklaşmış,yer hiç bir yerde yok.Zaten parklarda güvenlik görevlileri ring atıyor.Çubukabad parkı dış bölümünde tarama yaparak daha da dış bölümde Çubuk Suyunun kenarında kendime uygun güzel bir alan buldum,korunaklı,hem de rüzgarı iyi alıyor (sinek açısından).En sote ve görüş alanı dışında bir yere çadırımı kurup yerleştim,Çubukabad içinden geçerken kısmı temizlik yapmıştım, geri kalanını da burada yaptım.Sonra da gün kavuşurken yemek işi ile meşgul oldum.Rüzgarın geç vakte kadar esmesi güzel bir uykuya geçmeme sebep oldu ancak sabaha doğru yakın yerlere yağan yağmurun rutubeti burada beni de etkiledi.Yarın,Ankara’dayım.
6 ncı Gün 18 Haziran 2022 Eldivan-Şabanözü-Çubuk:75 km
7 nci Gün 19 Haziran 2022 Çubuk-Ankara:
Çubuk Sabahı.
Sabah çok erken kalktım,hava akşamki gibi değil rüzgar dinmiş,kapalı ve durgun, hava da yağmur kokusu var.Hemen hızlıca toparlandım,çünkü durgun havanın etkisi ile sinekler ortada cirit atmaya başlamış.Toparlanıp hemen Çubukabat parkına geçtim, nemli çadırı kurumaya bırakıp ben de kahvaltı işi ile meşgul oldum.Burada kahvaltıyı biraz daha uzatarak kahvemi de içtim.Şimdi Ankara’ya doğru yola çıkabilirim.
Pursaklar altına iniş ağırlıklı yol aldım,bu iniş hızlı ve çabuk oldu.Pursaklar rampası tırmanışı biraz zaman aldı ve otoban bağlantıları bölümünde 2018 yılında da aynı yerde duran Ankara yazısını fotoğraflayıp Ankara içine inişe geçtim.Bu gün Ankara’da İstiklal Yolu son buluyor,bu bağlamda 3 önemli yeri ziyaret ederek İstiklal Yolu projemiz bu yıl için nihayete erecek.
Ankara içine sert inişlerle gelip,Etlik,Dışkapı üzeri Ulus semtine ulaştım.Bugün kü ilk ziyaret yerim Kurtuluş Savaşı Müzesi (I.TBMM Müzesi) olacak.Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni benim 3 ncü ziyaret edişim,her gelişimde bende ayrı bir duygu seli uyandırmıştır.Kurtuluş Savaşı Müzesi tanıtımını yapıp beraber bir gezelim mi?
ANKARA: Kurtuluş Savaşı Müzesi ( I. TBMM Binası) : Ankara;İttihat ve Terakki Fırkasının kulüp binası olarak düşünülen I. TBMM Binası’ nın projesi, Enver Paşa’ nın emriyle Evkaf (Vakıflar İdaresi) mimarı Salim Bey tarafından çizilmiş ve proje yapım işi Kolordu’da görevli askeri mimar Hasip Bey’ e verilmiştir. I. Ulusal Mimarlık dönemi yapılarından olan bina, 23 Nisan 1920 – 15 Ekim 1924 tarihleri arasında TBMM binası olarak kullanılmış, 1957 yılında müzeye dönüştürülmesine karar verilmiştir. Bina 23 Nisan 1961 tarihinde “Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi” 23 Nisan 1981 tarihinde de “Kurtuluş Savaşı Müzesi” adıyla ziyarete açılmıştır. 2009 yılında, TBMM Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yapılan protokol çerçevesinde TBMM Başkanlığına devredilmiştir. Müze koleksiyonu içinde, Atatürk ve bazı milletvekillerine ait şahsi eşyalar, etnografik malzemeler, istiklal madalyaları, savaş araç ve gereçleri, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’ nun müsveddeleri, telefon ve mors yazıcı gibi iletişim araçları ile yağlı boya tablolar bulunmaktadır.Kaynakça: Ankara Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü. Ankara Rehberi. (2014)
Kurtuluş Savaşı Müze gezimi bitirdim,bisikletimi bulunduğu yerden alarak Kurtuluş Müzesi dışına çıktım, hemen 200 metre aşağısındaki Cumhuriyet Müzesini gezeceğim.
Cumhuriyet Müzesi’ne varıp görevlileri yardımyla uygun bir yere bisikletimi bıraktım, müze kartımı da işlettikten sonra Cumhuriyet Müzesini tanıyarak gezelim.
2. TBMM Meclisi, Cumhuriyet Müzesi:Cumhuriyet Müzesi’ nde ülkemizdeki ilk üç cumhurbaşkanı dönemini yansıtan olaylar, fotoğraflar, cumhurbaşkanlarının özel eşyaları ile o dönemde mecliste alınan kararlar ve kanunlar sergilenir.
1923′ te mimar Vedat Tek tarafından Cumhuriyet Halk Fırkası Mahfeli olarak tasarlanan ve inşa edilen bu bina I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının yetersiz kalması nedeniyle, II. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak 18 Ekim 1924′ te yeniden düzenlendi.
Yapı, Selçuklu ve Osmanlı bezeme motiflerinin yer aldığı ahşap tavan süslemesi, kemerler, saçaklar ve çinilerin yer aldığı bölümlerle bu dönemin mimari özelliklerini yansıtır. Bu meclis binası, önemli yasaların çıkarılması, uluslararası anlaşmaların imzalanması ve çok partili sisteme geçiş gibi Türkiye siyasi tarihinin önemli olaylarının yaşandığı yerdir.
II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası işlevini 27 Mayıs 1960 tarihine kadar 36 yıllık bir dönem boyunca sürdürdü. 30 Ekim 1981 tarihinde Cumhuriyet Müzesi olarak ziyarete açıldı.
Kaynakça: Ankara Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü.
Cumhuriyet Müze gezim de öğleye doğru son buldu,bugün 3 önemli yeri ziyaret edeceğim ve İstiklal Yolu’nu sonlandıracağım demiştim.Kurtuluş Savaşı Müzesi ve Cumhuriyet müzesi onlardan ikisiydi.Şimdi çok önemli bir yere gideceğim.Atamın huzuruna,orada İstiklal Yolu’nu tamamlamış olmanın hazzını yaşayacağım.
Anıtkabir’e Varışım.
Atamın huzuruna çıkmak için Anıtkabir’e hareket ettim.Günlerden 19 Haziran 2022 saat 12:00, Anıtkabir’e vardım.Daha önce sorunsuzca girdiğim yaya bölümünden bu sefer sokulmadım,bana ”2 ve 3 tekerlilerin yasak olduğu” söylendi,içeri alınmadım,bisikletimi görevlilerin uygun bulduğu bir yere bırakmama izin verilmedi,geri çevrildim.Araç girişinin olduğu bölümde şansımı denedim orada da aynı durum ile karşılaştım,
” araç girişi oluyor,onların park yerine bırakayım” demem bile karşılık görmedi,yaya girişindeki aynı durum ile karşı karşıya kaldım.Resmen geri çevrildim ve her iki taraftan da girişi kapamayın, burayı terk edin uyarısı aldım.Bu duruma hiç bir şekilde anlam veremedim ancak el altından bana bilgi ulaştı, bisiklet/motosiklet gruplarından birileri sorun çıkarmış,o yüzden böyle bir emir uygulaması devreye girmiş.Tabii bu durumu CİMER’e yazdım cevap ne olacak çok merak ediyorum.Kırgın ve üzgün Anıtkabir girişinden ayrıldım ama bunlar ANITKABİR’i anlatmam, ATAMI anmam için mani değil.
NOT:Anıtkabir’in 2 fotoğrafı da daha önceki gezilerimde tarafça çekilmiştir.
ANITKABİR: Anıtkabir, Türk Kurtuluş Savaşı’ nın ve inkılaplarının önderi ve Türkiye Cumhuriyeti’ nin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün, Ankara Anıttepe’ de (eski adıyla Rasattepe) bulunan anıt mezarıdır. Ayrıca dördüncü cumhurbaşkanı Cemal Gürsel de 1966 yılında devrim şehitleri bölümüne defnedilmiştir (6 Kasım 1981 tarihli Devlet Mezarlığı Kanunu 1.madde 2.fıkra gereğince, 27 Ağustos 1988’de çıkartıldı). 1973’den beri İsmet İnönü’nün kabri de Anıtkabir’dedir. Rasattepe (Anıttepe),Anıtkabir yapılmadan önce rasat (gözlem) istasyonu bulunması dolayısıyla Anıttepe’ nin ismi Rasattepe idi. 906 rakımlı bu tepede, MÖ. 12. yüzyılda Anadolu’da devlet kuran Frig uygarlığına ait tümülüsler (mezar yapıları) bulunmaktaydı. Anıtkabir’in Rasattepe’ de yapılmasına karar verildikten sonra bu tümülüslerin kaldırılması için arkeolojik kazılar yapıldı. Bu tümülüslerden çıkarılan eserler, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ nde sergilenmektedir.
Anıtkabir projesinin belirlenmesinden sonra, ilk aşamada kamulaştırılma çalışmaları yapıldı ve 9 Ekim 1944 tarihinde yapıma başlandı. Anıtkabir’in inşası 9 yıllık bir sürede 4 aşamalı olarak 1953 yılında tamamlandı.Kaynak:Anıtkabir Derneği İnternet Sitesi.
İstiklal Yolu Sonu Ve Eve Dönüş.
19 Haziran 2022 öğle vakti İstiklal Yolu projem ANITKABİR kapısında sona erdi,Atamın huzuruna çıkamadım ama yine de içimde huzura varmanın duygusu var.08 Haziran 2022 tarihinde İstanbul’dan silah,cephane,mühümmatın deniz yoluyla sevkini mizansen olarak işleyerek Ereğli’den çıktığımız ve adına Sevkiyat dediğimiz turumuz İnebolu’da son bulmuştu.13 Haziran 2022′ de İnebolu’dan başladığımız,İnebolu-Kastamonu-Çankırı-Ankara güzergahını teşkil eden silah,cephane,mühümmatın dağ yollarından bin bir güçlükle Ankara’ya ulaştırıldığı, adına İSTİKLAL YOLU denen yolu onur ve gururla kat ederek, bir projenin daha sonuna geldim.Ne mutlu bana…..
Şimdi eve dönüş zamanı,projenin bittiği Ankara’dan akşam 21:00 de yazları ikamet ettiğim Çandarlı’ya direk otobüs var.Ben daha yoldayken o otobüsten yer ayırttım, şimdi yola çıkıp eve ulaşma vakti.Daha nice turlarda,projelerde görüşmek üzere.
7 nci Gün 19 Haziran 2022 Çubuk-Ankara:45 km
İSTİKLAL YOLU 13-19 HAZİRAN 2022 (6 ve 7. Gün Eldivan-Şabanözü-Çubuk-Ankara)
Discussion about this post