06 Şubat 2023 sabaha karşı millet olarak büyük badire atlattık,acımız büyük,Kahramanmaraş merkezli deprem canımızı yaktı.Ölenlere Allah rahmet eylesin,yaralılara acil şifalar dilerim. Geride kalanlara sabırlar diliyorum.Milletimizin başı sağ olsun.
07 Şubat başlangıçlı 10 gün süreli bir tur planım vardı ama 06 Şubat günü acı ile uyanınca bu planımdan vazgeçtim.2 hafta kadar üzüntü ile olayların gelişmesine dışarıdan maalesef seyirci kaldık,ancak kendi çapımızda uzaktan yardımcı olmaya çalıştık.Bu da bir yere kadar oluyor,üzerimdeki kasvetli havayı atmak,4 ay kadar süren diz tedavimin sonucunu net olarak görmek ve hareketsiz geçen bu 4 ayın üzerimdeki etkilerini de üzerimden bir nebze atmak için 10 günlük planımı rafa kaldırarak yerine yakınlar olsun istedim. Geçen yıl yaptığım rotanın tersi olan 4 günlük bir tura çıkmaya karar verdim.
1 nci Gün 20 Şubat 2023 İzmir-Güzelbahçe-Yelki-Bademler-Sığacık-Teos Antik Kenti:
Sabah 08:30 gibi Hatay semtindeki evimden ayrıldım.Bugün farklı bir şey olsun istedim, sabah kahvemi sabahın sessizliği, dinginliği içindeki İnciraltı Kent Ormanında içerek turuma başladım.
Kahvemi içtikten sonra yola koyuldum,Balçova-Narlıdere hattını hızlıca alıp Güzelbahçe sahil bölümüne ulaştım.Burada ana yolu sonlandırarak bahçeler arası tabir edilen ara yollardan yol alarak Seferihisar yoluna çıkış yaptım.
Bademler.
Çoğu kişi ana yolu tercih eder,zevk alır.Ben biraz ters mizaçlıyım, ana yol bana uymadığından alternatif yol tercihlerim her zaman ağır basmıştır. Geceyi geçirmeyi planladığım bölgeye kadar ara yollardan gideceğim.O yüzden Seferihisar yolum kısa sürdü ve Bademler sapağından içeri girerek köye ulaştım.Burada hatıra fotoğrafı alınan yerde Küheylanımı fotoğrafladım.
Düzce.
Bademler köyünden 3 km ilerideki Lavanta köyü Turgut’a geldim,burada sularımı tamamladıktan sonra mandalina bahçeleri arasından geçerek Düzce köyüne ulaştım.Şimdi düzce köyündeyim ve buraya gelmişken medreseyi bir ziyaret edelim istedim.
Düzce;İzmir ili, Seferihisar ilçesi, Düzce köyü içinde bulunan eserler OSMANLI DÖNEMİ eserleridir. Medrese ile birlikte ortak bir avluyu paylaşan cami, avlunun güneyinde yer almaktadır.Köyün Camisi çok şirindir.Evren oğullarından Kasım Çelebi tarafından inşa ettirilmiştir. Büyük bir avlusu vardır. Cami ve medrese yaklaşık 2 bin 500 metrekarelik alan kapsar. Avlunun sınırlarını Selçuklu,erken Osmanlı döneminden kalma. Kasım Çelebi Medresesinin ayakta kalmayı becermiş odacıkları oluşturur.Düzce, tarihi geçmişi çok eskilere inen bir köydür. Antik Heraklia kenti üzerinde geliştiği sanılmakta Osmanlı döneminde önemli bir yerleşme olduğu bilinmektedir. Köyde, Osmanlı döneminden kalma; tek minareli kare planlı bir cami ( Kasım Çelebi Camii) ve avlusunda bir medrese (Kasım Çelebi Medresesi) , Erken Osmanlı Dönemi hamamı bulunmaktadır.
Sığacık.
Düzce’de küçük bir kültür gezisi yaptıktan ve fırından köy ekmeğini de aldıktan sonra Sığacık’a hareket ettim.İkindi vakti vardığım Sığacık’ta küçük bir kültür gezisi yaptım.Akşam ve sabah için bir şeyler aldıktan ve deniz kenarında biraz dinlendikten sonra Teos Antik Kentine hareket ettim.
Sığacık:İzmir‘in Seferihisar ilçesine bağlı bir mahalledir. 1522 yılında inşa edilmiş bir Osmanlı kalesi olan Sığacık Kalesi ve Teos antik kenti sınırları içerisinde yer alır. Sığacık, Seferihisar merkezine uzaklığı 5 kilometreden azdır. Kuzeye bakacak şekilde küçük bir yarımada üzerinde yer almaktadır. Liman doğu tarafında, plajlar batı tarafındadır.Nüfusu 3320’dir. 2009 yılına kadar Sığacık bir balıkçı köyüydü. Ancak Seferihisar sakin şehir unvanı aldıktan sonra Sığacık, sakin bir tatil beldesi olarak ün kazandı. 30 Ekim 2020’deki Ege Denizi depreminin ardından oluşan tsunami, mahallede can ve mal kaybına neden oldu.
Teos Antik Kenti.
Sığacık gıda takviyesi ve molasından sonra günün en önemli gezi yerlerinden biri olan Sığacık’a 3 km mesafedeki Teos Antik Kentine vardım ve Antik Tiyatro önünde pozisyonumu aldım. Şimdi Teos Antik Kenti gezimize ve biraz daha keşfimize başlayabiliriz.
Teos Antik Kenti:İzmir İli, Seferihisar İlçesi, Sığacık Mahallesi’nde yer alan antik liman kenti Teos, İzmir’in yaklaşık 60 km güneybatısındadır. Kent, Isthmos adı verilen küçük bir yarımada üzerinde kurulmuş ve gelişmiştir. Yarımadanın ortasında yer alan Kocakır Tepe üzerinde kentin akropolü yükselmektedir. Akropolün kuzey ve güneyinde birer limanı bulunan Teos, akropol ile güney liman arasında gelişmiştir. Bu alanı, çok iyi korunmuş durumda olan ve yaklaşık 6 km uzunluğundaki Hellenistik Dönem kent suru çevrelemektedir. Hellenistik Dönem kent suru dışında kalan akropolün kuzeybatısındaki sırtlar Geometrik ve Arkaik Dönem; güney ve güneybatısındaki sırtlar ise Hellenistik ve Roma Dönemi nekropol (mezarlık) alanı olarak kullanılmıştır.Kaynak:T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Antik kent gezimi tamamladıktan sonra geceyi de geçirmeyi planladığım Güney Limanına geçiş yaptım.Güney Limanını tanıyalım sonra kamp işine geçerim.
Teos Güney Limanı:Antik dönemde liman kenti olan Teos’ta kuzey ve güney limanları vardır.Kuzey liman ile ilgili günümüzde herhangi bir kalıntı bulunmamasına rağmen dalgakıranın Sığacık Kalesi’nin güneybatısında görüldüğü bilinmektedir.Güney Liman’ın güney iskelesi ise Anadolu kıyılarındaki en iyi korunmuş iskele örneklerindendir.Platformun kıyıya bakan kısmında 3.5 m aralıklarla yerleştirilmiş bağlama halkalarından bir çoğu günümüze kadar ulaşmıştır.Günümüzde görülebilen iskeleye ait kalıntılar Roma Dönemine tarihlenmektedir.Kaynak:www.teosarkeoloji.com
Teos Kampı.
Kafamdaki planım 3-4 sezondur bu aylarda kamp yaptığım Güney Limanında bulunan ve kış döneminde kapalı olan tesisin önünde kamp yapmaktı ama bu sefer olmadı.Tesis kısmen açık ve acımasızca 150 TL istedi,utanmadan indirim yapıp 100 TL dedi, hem de sezon harici…. Hayatta vermem,içimden ne söylediğimi siz tahmin edin!!!.Ben de alternatif çok,Ekmeksiz Tabiat Parkına giderim, oda olmaz ise Sığacık’a gelirken bildiğim bir kaç yer var oralara geçerim diye limandan ayrıldım.Ekmeksiz Tabiat Parkının kapısına kilit vurmuşlar orası olmadı,tespit ettiğim yerlere gideyim derken Ekmeksiz Parkını geçtikten bir süre sonra karşıma orman içinde devasa bir boşluk çıktı.Ben 1 çadırlık yer ararken,karşımda 1000 çadırlık yer var.Kısa bir keşiften sonra çadır mahallini de ayarladım ve oraya yerleştim.Bu gece buradayım,kamp yerim Teos Antik Kentinin üst tarafı olduğundan buraya Teos Kampı dedim.İşte ilk gün böyledi,yarına bir bakalım isterseniz.
1 nci Gün 20 Şubat 2023 İzmir-Güzelbahçe-Yelki-Bademler-Sığacık-Teos Antik Kenti:62 KM
2 nci Gün 21 Şubat 2023 Teos Antik Kenti-Sığacık-Gümüldür-Özdere-Ahmetbeyli:
Teos Kamp Sabahı.
Gece ziyaretçilerim vardı!!!.Gece 1 ile 5 arası 3 defa domuz homurtusu ile uyandım,her defasında kalkıp kovalamak zorunda kaldım ama uykumun da içine etmiş oldular.Bu olay bence normal, çünkü onların yaşam alanında kamp yapıyorum,onlar ev sahibi,haklılar homurdanmakta.Dün durgun bir hava vardı,gece daha da durgunlaşınca sabah sırılsıklam bir ortam ve çadır ile uyandım.Bu ıslaklık içinde kahvaltımı yaptım,tüm eşyalarımı topladım,ıslak olan çadırımı da poşete teptim,yolda kuruturum.Şimdi Teos Kampından ayrılma vakti ama önce bir kamp yeri fotoğrafı alayım.
Akarca Koyu ve Çiçek Adası.
Kamp yerimden Sığacık merkeze, oradan da Akarca Koyuna geçiş yaptım.Akarca koyundaki Çiçek Adasını fotoğraflayıp uzun bir süre siteler arasında yol alıp sonra Seferihisar-Selçuk yoluna çıkış yaptım.
Çiçek Adası;Kanlı ada diye de bilinir.Küçük bir ada,üzerinde çok sayıda tavşan yaşadığı söyleniyor.Karaya ince bir sırt ile bağlanıyor,denizin alçaldığı zamanlarda adaya yürüyerek gidilebilmekte.
NOT:Bu adanın bir benzeri Didim-Akbük’te var, Saplı Ada olarak geçiyor.
Akarca’dan ana yola çıktım,bugünün tamamı bu yolda geçecek.Ana yola çıkar çıkmaz Doğanbey tatbikat bölgesinde yol almaya başladım.Burası protokol yolu olduğundan görüldüğü gibi kaymak gibi!!!!
Malumunuz sabah çadırımı ıslak ıslak poşete tepmiştim.Doğanbey Körfezini bitirip tepe noktasında bulunan Doğankent sitesi önünde güneşi ve rüzgarı yakalayınca çadır kurutma faaliyetine giriştim. Çadırım kururken ben de sabah kahvemi yudumladım.
Saat 12:00 sıraları Doğanbey merkeze vardım.Burada daha önceleri de lezzeti hoşuma giden bildiğim,aşina olduğum yerde kendime kıymalı yumurtalı pide siparişi vererek yemek telaşını ortadan kaldırdım.Bu bölge yazlıklar bölgesi olduğundan,beldeler bir birine çok yakın ve bitişik.Durum böyle olunca tabelalarda üst üste geliyor.Doğanbey,Ürkmez,Gümüldür,Özdere…
Saat 15:00 sıraları Özdere’ye vardım,aşağıda Özdere sahili gözükürken tam karşıda Kalemlik Orman kampı var.Özdere merkeze gelinceye kadar düz sayılabilecek ve deniz hizasındaki yolculuk buradan sonra indili çıktılı bir hal alıyor.
Ahmetbeyli ve Notion Antik Kenti.
İkindi vakti Ahmetbeyli’ye vardım.Burada üç büyük market var ve ben bunlardan birinden akşam ve sabah ihtiyaçlarımı düzüp caminin yolunu tuttum.Cami de sıcak suyun vermiş olduğu hazzı yaşadım, temizlendim,ayaklarıma terliklerimi geçirip kamp yapmayı planladığım Notion Antik Kentinin karşısındaki yerimi aldım.Bu gece Notion Antik Kentinin karşısındayım.Geçen yıl gezdiğimden,bu yıl gezmeyi düşünmüyorum o yüzen burada kendisinden kısaca bahsedip kamp yaşantıma geçmek istiyorum.
Notion Antik Kenti:İzmir’e 50 km, Kolophon’a ise 15 km uzaklıktaki bir liman kenti olan Notion, bugünkü Ahmetbeyli köyünün sınırları içindedir. Günümüz köylüleri tarafından “ Kale “ olarak adlandırılan Akropol, iki tepe üzerine oturuyor ve kentin baş tanrıçası Athena Polias’a adanmış olan tapınak, Akropol’ün batı tepesi üzerinde denize tümüyle hakim bir konumda bulunuyor. Herodotos’a göre Notion bir Aiol kentiydi ve Aioller bereketli toprağa sahip, ancak havası İonların ki kadar güzel olmayan ülkede yaşıyorlardı. Notion da Kolophon gibi, Attika-Delos deniz birliğinin bir üyesiydi.Tarihi boyunca Notion bağımsız bir kent olduğu halde Kolophon’un bir parçası gibi görünmüştür. Örneğin Notion’a “ Deniz üzerindeki Kolophon “ ; “ Yeni Kolophon “ ya da “ Güneydeki Kolophon “ gibi adlar verilirken Kolophon kentinin adını ise eski ya da Kuzeydeki sözcükleri eklenerek iki kentin birbiriyle karıştırılması önlenmek istenmiştir.Kolophon’un tahribinden sonra sosyo-ekonomik yönden giderek çok güçlü bir konuma gelmesine karşın, Notion hiçbir zaman sikke basmamıştır.Kentin akropolünü çevreleyen 4 km uzunluğundaki kale kulelerle desteklenen sur Hellenistik dönemde inşa edilmiş, Roma döneminde de onarılmıştır. Kentin bugün için saptanmış olan ve ikisi de antik limana açılan kapılarından biri kuzeyde, diğeri ise batıda yer almakta, ayrıca surun güneydoğu köşesinde bir de merdivenli giriş bulunmaktadır.Kaynak:T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Ahmetbeyli Kampı.
Her zaman söylemişimdir,” bir çadırlık yerim olsun,benim olsun”.Burası da bu deyime cup oturuyor.Notion Antik Kenti’nin tam karşısında çadırımı kurdum,öğle yemeğimi güzel yediğimden akşam yemeğini hafif geçiştirdim.Bulunduğum yerden ben her yeri görebiliyorum ama beni görmek imkansız gibi, o yüzden burada her zaman gönül rahatlığı ile konaklıyorum, tabii bu söylediğim kış ayları için geçerli.Saat 19:00 gibi güneş Ege Denizinin üzerinde kaybolunca da gece başladı.Sevdiğim şarkıları yüklediğim radyom bu saatten sonra devreye girdi,radyom benim en iyi anlaştığım arkadaşım.Sevdiğim şarkılar eşliğinde uzun süre dışarıda oturdum, artık rutubet beni üşütmeye ve ıslatmaya başlayınca da çadıra sığındım.
TEOS & CLAROS TURU 20-23 ŞUBAT 2023 (1 ve 2. Gün İzmir-Bademler-Sığacık-Teos Antik Kenti-Gümüldür-Özbek-Ahmetbeyli)
Discussion about this post