Dün Cumhuriyetin Temellerinin atıldığı Sivas’taydım,Atatürk ve Kongre Müzesi gezimi yaptım.Sivas Kongresinde alınan kararları hatırladık,Sivas Kongresinin önemini daha iyi anladık.Akşam ise Hanlı’da kamp yaptım.Ata Yolu projem en güzel anları, hatıraları ile devam ediyor.Ata Yolu projemde bugün 20 nci günüm,Samsun’dan beri Atamın izinde 20 gündür yollardayım.Bugün bir süre Sivas il sınırlarında yol alacak sonra Kayseri il sınırlarına gireceğim.Geceyi Sarımsaklı Baraj Gölü kenarında Mesire Alanında geçirme niyetindeyim,bu da 120 kilometreye yakın bir yol yapıyor.Fazla oyalanmadan yola çıkmalı….
20 nci Gün 31 Temmuz 2023 Hanlı-Şarkışla-Gemerek-Sarımsaklı:
Sabah 05:30 gibi uyandım,doğal ihtiyaçlarım için dışarı çıktığımda böyle bir doğa olayı ile karşılaştım,Hanlı ovasının üzeri pus ile kaplı.Temmuz ayının son günü,yazın ortasındayız ama hava buz gibi desem yalan olmaz.
Hanlı Kampı.
Dün akşam Hanlı girişindeki mescitte konaklamak istemiş,saç olan çatının gecenin bir vakti havanın gündüz sıcak, gece soğuk olması nedeniyle aşırı genleşme yapmasından uyuyamamıştım.Gece yarısı mescitin bahçesindeki bankın oraya çadırımı kurup transfer oldum,mışıl mışıl da uyudum.Sabah kalkar kalkmaz nemli çadırımı ipe serip kahvaltı işine yoğunlaştım.
Kahvaltı sonrası toparlandım, gitmeye hazırım ama önce afili bir poz verelim.Bir görünen, bir kaybolan sabah güneşi ısıtmıyor,sabahın ayazı ise hatırı sayılır derecede.Bugün sabahın ilk kilometrelerine sıkı sıkı giyinip başlayalım.
Sabah ayazı ile birlikte Şarkışla istikametine yol alıyorum.Bugün ilk etapta 35 kilometre ilerideki Şarkışla’ya varacağım, muhtemelen ilk molamı orada veririm.Bu bölge tarım alanı, her taraf yeni ürün hasadı yapılmış tarla dolu.Tarlaların bir çoğunda sabahın ilk ışıklarıyla yeni yeni otlamaya salınmış koyun sürüleri var.
Görünmez Kaza – Ecza Çantası Şart Arkadaş.
O Koyun sürülerin yanlarından geçip Şarkışla’ya doğru ilerliyorum ama gözümde üzerlerinde.Koyun sürülerinin her birinde çoban köpekleri olduğu aşikar.Yine tarlanın birinde sürü var,gözüm sürünün üzerinde çoban yok,köpekleri gözlüyorum acaba kaç tane var ve ne zaman bana doğru gelecekler ama sürü içinde göremedim.Yolun sağından bu şekilde hareket halinde sürüye paralel geçerken birden önüme 3 iri kıyım çoban köpeği fırladı, biri direk ön tekere doğru.Ani fren ve yalpalama sonu yere düştüm.Hızlıca doğrulup bagaj üzerindeki sopayı kaptığım gibi onlar önde ben arkada kovalamaca başladı. 5-10 metre sonra kolumda dirseğime doğru bir sıcaklık hissedince fark ettim, avucumun içi yarılmış, kan dirseğime kadar süzülmüş.Hemen geri tornistan yapıp bisikletin yanına geldim, elimi yıkadım,taş ve diken parçalarını çıkardım, temizledim,sonrada güzelce pansuman yaptım.Daha fazlasını Şarkışla’ya varınca yaptırırım yada yaparım.Köpeklere gelince muhtemelen hayvancıklar yolun kenarında otlar arasında dinleniyordu,malumunuz onların rengi de saman rengi ben onları görmedim,onlarda beni görmedi, rüzgar karşıdan geldiği için kokumu da alamadılar.Aniden beni görünce korkudan ne yapacaklarını bilemediler, tabii bende… İki tarafta korkarak hareket etti,zararı iki ayaklı Şafak gördü.
Şarkışla.
İniş ağırlıklı yol aldığımdan sabah erken vakit Şarkışla’ya vardım.Eczaneden ecza çantamın eksilen malzemelerini takviye ettim,ekstradan da gerekli tıbbi malzeme ve açık yaralar için antibiyotik krem aldım, pansuman tazelemesi yaptım.Evet Şarkışla’dayım,Şarkışla’ya bu şekilde varmak istemezdim ama bazen görünmez kazalar olabiliyor.Şarkışla’ya vardık, benim yara bere muhabbetini uzatacağımı sanmayın, Şarkışla’yı tanıyalım ve Ata Yolu projemize devam edelim.
Şarkışla:Sivas ilinin bir ilçesidir. Kuzeyinde Yıldızeli, doğusunda Sivas merkez ve Altınyayla, güneyinde Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesi, güneybatısında Gemerek ve batısında ise Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesi bulunur. 2021 istatistiklerine göre toplam nüfusu 37,708 olan Şarkışla, merkez dışında Sivas’ın en kalabalık ilçesidir.
Atatürk ve Şarkışla:Mustafa Kemal Atatürk’ün harf inkılabı sonrasında yeni alfabeyi öğretmek için Türkiye’yi gezerken Şarkışla’ya da uğradığı bilinmektedir.Şarkışla’ya geldiğinde, ilçede hatırı sayılır bir kişi olan Kalkan Hoca’yı yanına çağırtarak yeni alfabeyi bilip bilmediğini sorar. Kalkan Hoca’nın bilmediğini söylemesi üzerine bir kara tahta getirilmesini ister, eline tebeşiri alarak yeni alfabeyi gösterir. Yanındaki Kalkan Hoca’ya en kısa zamanda yeni Türk alfabesini öğrenmesini ve öğrencilere de öğretmesini söyler.Ayrıca soyadını bizzat kendisinin verdiği Musa Kazım Sakarya’yı çağırtır. Elmalı köyünde yaşamakta olan Musa Kazım Bey Kurtuluş Savaşı sırasında Sakarya muharebesinde Atatürk’e çok yakın bir yerde bulunmuştur.Kaynak:Şarkışla Belediyesi
Şarkışla’da fazla oyalanmadım,ihtiyaçlarımı aldım,Gemerek istikametine dümen kırdım.Şarkışla-Gemerek arası 35 kilometre,Şarkışla’dan hafif tırmanış yapıp sonra iniş ağırlıklı olarak Gemerek’e doğru yol aldım.Gemerek’e kadar mola yok, basıyorum.Sıcak kendini iyice göstermeden Gemerek’e varmak istiyorum.
Gemerek.
Gemerek’e vardığımda öğle olmuştu,sıcakta kendini iyice belli eder durumdaydı.2019’da Ferdi Kızıl ile Gemerek’e geldiğimizde bir yerde yemek yemiş,fiyat,lezzet ve çeşit olarak memnun kalmıştık. Yine aynı yere gittim,yemeğimi yedim ama ekonomik koşullar onları da sarsmış olacak ki,2019’dan eser yok.Lezzete bir şey diyemeceğim ama çeşit ve miktar azalmış,fiyatlar tavan yapmış.Her neyse ekonomik koşullar kimi etkilemedi ki!!! Gemerek’teyim,Gemerek’ten ayrılmadan Sivas’ın Kayseri sınırındaki son ilçesini bir tanıyalım.
Gemerek:Gemerek ilçesinin kurulduğu tarih bilinmemekle beraber, 1071 Malazgirt Savaşından Sonra Türklerin Anadolu’yu fethi sırasında Abdioğlu namıyla bir Türk aşiretinin yerleştiği bilinmektedir. Osmanlı İmparatorluğu’nun yükselme devrinde kasaba olduğu, Kanuni Sultan Süleyman’ın Nahcivan seferi sırasında burada konakladığı, mevcut kitabe ve mezar taşlarından anlaşılmaktadır. İlçe genellikle düz bir arazi yapısına sahiptir ve Şarkışla hududu ile Kayseri ili Sarıoğlan ilçesi hududuna kadar vadi şeklinde engelsiz bir şekilde uzanmaktadır. İlçenin kuzey ve güney bölgeleri dağlıktır. Arazi genellikle çıplak olup, görüşe açıktır.Coğrafi olarak Türkiye’nin tam orta noktasında yer alan Gemerek, Karadeniz ile İç anadolu’yu birbirine bağlayan köprü vazifesi görmektedir.İlçenin doğusunda Şarkışla, batısında Sarıoğlan, güneyinde Sarıoğlan ve Akkışla ilçeleri ve kuzeyinde Çayıralan ve Akdağmadeni ilçeleri yer almaktadır. İlçenin Merkez Nüfusu 12.589, Köylerin nüfusu 42.103 olup toplam nüfus 54.692 dir.İlçenin yüz ölçümü 1153 km2,dir.Kaynak:T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı
Aşırı sıcakla birlikte Gemerek’ten ayrılıp 6 kilometre kadar düz sayılacak bir yolda yol aldıktan sonra tırmanmaya başladım.Bu tırmanışın pek zevk veren yeri olduğunu söyleyemem.Sıcak ve tırmanış bir araya geldiğinde pek tat vermiyor ama tat veren tek şey hedefe varmam.Tırmanışın 8 nci kilometresinde Sivas il sınırlarını terk edip Kayseri il sınırlarına giriş yaptım.Bu saatten itibaren bir süre Kayseri il sınırlarında yol alacağım.
Beştepeler Geçidi.
Sivas il sınırından Kayseri il sınırına girdim ama o tırmanmanın aynı zamanda bir mükafatı da var,Beştepeler Geçidi.Geçitte afili bir poz verip Kayseri tarafına inişe başladım.
Karayolları Genel Müdürlüğü Kayseri iline de iltimas geçmiş, Kayseri’nin plakasını 38’nci kilometreye koymuş.
Sarıoğlan,Sultanhanı bölgeleri de Sivas bölgesini aratmıyor her yer ekin tarlası,her yerde hasat yapılmış,ne güzel.Bu güzellikler içinde Kayseri tarafına doğru yol alırken akşam olmak üzere,rüzgar hızını arttırdı ve çok hafiften tırmanmaya başladım.
Hafif hafif tırmanışım 10 kilometre kadar sürdü ve akşam olmak üzere iken Lalebeli Geçidi’ndeyim. Bugün çok bereketli oldu iki geçitten geçtim.
Lalebeli Geçidi’nden 6 kilometrelik iniş sonrası saat 20:00 gibi Sarımsaklı Barajında bulunan Sarımsaklı Mesire alanındayım.Sarımsaklı bölgesini tanıyalım sonra kamp faaliyetine geçerim.
Sarımsaklı Barajı:Sarımsaklı Çayı üzerinde inşaat edilip 1968 senesinden bu yana faaliyet göstermektedir. Taşkın koruma ve sulama amacıyla yapılmış olan barajın bendi zonlu toprak dolgu tipinde ve akarsu yatağından 38 metre yüksektir. İdeal su kotunda deniz düzeyinden 1210 metre yüksek olan baraj, 2,8 kilometrekarelik bir yüzeye ulaşır. Sarımsaklı Barajı, 65 kilometrekarelik bir alanın sulanmasına katkı sağlar.Kaynak:www.kayseri.com
Sarımsaklı Barajı Mesire Alanı;Sarımsaklı Barajı Sosyal Tesisleri veya bilinen ismiyle Sarımsaklı Mesire Alanı, Kayseri’ye 32 km uzaklıkta olup Sivas istikametindedir. Son yıllarda Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ nin gayretleri ile piknik ve kamp severler için uygun bir yer haline gelmiştir.Sarımsaklı Barajı ayrıca amatör balıkçıların sık uğradıkları bir mekandır.
Sarımsaklı Kampı.
113 Kilometrelik bir yolculuktan sonra Sarımsaklı Mesire alanındayım.Yorucu bir gün oldu,mesire alanına gelir gelmez hortumu çantamdan çıkarıp duşumu aldım.Bu duş kendime gelmemi sağladı,karnımda bayağı acıktığından hiç çadır işine girişmeden yemek yapma ve yeme işine giriştim.Bu arada yer mesire alanı ve ormanlık olduğundan görevli arada bir anons yapıyor ”ateş yakmak ve kamp yapmak yasak”, çok doğru, olması gereken bu.Ama ben bu gece burada kalmalıyım,görevli arkadaşın yanına gittim,küçük bir konuşma sonrası kalmama müsaade etti.El ayak çekildikten sonra çadırımı görevlinin gösterdiği,kameraların görmediği bölgeye kurdum (çadır fotoğrafı sabah çekilmiştir),bu gece buradayım.Bugün 113 kilometrelik Hanlı-Şarkışla-Gemerek-Sarımsaklı rotasında yol aldım.Ata Yolu projemde yarın ağırlıklı olarak Kayseri var, Kayseri gezim sonrası Himmetdede taraflarına geçmeyi planlıyorum.Ata Yolu’nda yol almaya devam ediyorum, sizde takip etmeye devam edin.
20 nci Gün 31 Temmuz 2023 Hanlı-Şarkışla-Gemerek-Sarımsaklı:113 km
ATA YOLU 12 TEMMUZ 05 AĞUSTOS 2023 (20. Gün Hanlı-Şarkışla-Gemerek-Sarımsaklı)
Discussion about this post