Dün Özyurt’ta başlayan bozkırdaki yolculuğum Mevlütlü kırsalında son buldu.Geceyi Akşehir’e yakın bir konumda bulunan Mevlütlü’de geçirdim.Kamp yaptığım yer yola 150 metre kadar mesafede olmasına rağmen ağaçların sesi emmesi sayesinde gürültüyü almadan uyudum.Yaz günü malumunuz gün erken ağarıyor, ben de 05:15 gibi uyandım ve güne başlamak için hazırlıklara başladım.Bugün Akşehir’e geçip Batı Cephesi Karargah Müzesini gezecek,büyük savaşın hazırlıklarına şahitlik edeceğim.Yarın itibariyle bir kaç gün Büyük Taarruzun hazırlık aşamasını mizansen olarak gerçekleştireceğim.
11 nci 15 Haziran 2024 Gün Mevlütlü-Akşehir-Yalvaç:
Mevlütlü’de iki tarla sınırında kamp yaptım ve sabah 05:15 gibi uyanarak güne başladım.Sabahın olağan rutinlerini gerçekleştirip 06:45 gibi de yola çıkmaya hazırım,
evet gün başlıyor.
Kahve Molam.
2018’den tecrübeliyim,Ortaköy’de geniş ve ağaçlıklı bahçesi olan cami biliyorum.Kamp yerimden oraya kadar 15 kilometrelik mesafeyi alıp o cami bahçesinde sabah kahvemi yudumladım.Kahve molasından sonra Akşehir’e doğru yola çıktım.
Akşehir.
Kahve molasından sonra 1 saat kadar daha yol aldıktan sonra Akşehir’deyim.Akşehir Kurtuluş Savaşı’nda çok önemli bir yere sahiptir.Sakarya Meydan Muharebesi zaferle sonuçlandıktan sonra Batı Cephesi Karargahı Akşehir’e taşınmıştır. Ve Kurtuluş Savaşı hazırlıkları burada başlamıştır.
Akşehir; Sultandağı’nın eteklerine kurulmuş,doğa güzelliği yönünden zengin,İç Anadolu’nun en güzel, en gelişmiş ender kentlerindendir. Akşehir,Anadolu tarihi kadar eski bir şehirdir.Tarihte kral yolu olarak bilinen ünlü ticaret yolunun Akşehir’den geçtiği bilinmektedir.
Akşehir’de bulunan evlerin orta Anadolu bölgesinin en iyi korunabilmiş gerek sokak dokuları gerekse sivil mimarlık örneği eşsiz örnekler olduğunu görmekteyiz.
Akşehir Batı Cephesi Karargah Müzesi.
Akşehir merkezde ilk ziyaret edeceğim yere ulaştım,arefe günü olması nedeniyle acaba kapalı olabilir mi? soru işareti ile geldim ama açık olduğunu görünce o sevinçle günün ilk ziyaretini Akşehir Batı Cephesi Karargah Müzesi’ne gerçekleştirdi. Önce müze hakkında bilgi verip,öyle gezelim ne dersiniz.
Akşehir Batı Cephesi Karargah Müzesi:Sakarya Meydan Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasından sonra, düşmanın Afyon-Eskişehir hattının doğusunda mevzilenmesi üzerine, Alagöz Köyü’ndeki Batı Cephesi Karargahı Akşehir’e taşınır. 18 Kasım 1921′ de Akşehir’e gelen Karargah, Belediye binasına yerleşir. 24 Ağustos 1922 günü Büyük Taarruz için cepheye hareketlerine kadar bu binada çalışılır. Geçen dokuz buçuk aylık sürede, Büyük Taarruz hazırlıkları buradan yönetilir, planlar burada yapılır ve karar burada verilir. Bu arada Mustafa Kemal birçok kez Akşehir’e gelerek çalışmaları denetler, hazırlıkları yönlendirir. Bina, 1904-1905 yıllarında, Belediye Başkanı Bostan Bey zamanında Belediye Binası olarak inşa edilir. İki katlı olan bina, taş temelli, tuğla ve bağdadi malzemelidir. Binanın zemin katının doğu ve güney kısmında bulunan dükkanların cepheleri kapatılarak, buraya “Büyük Taarruz” hazırlıkları ve “Büyük Taarruzu” canlandıran, agrafito tekniği ile birer pano yapılmıştır.
Umut ve mücadele günlerinin belgesi olan Karargah Binası, 1965 yılında Belediyenin başka bir binaya taşınması üzerine, müze olması kaydıyla Bakanlığa bağışlanır. Büyük bir onarım sonrasında, 5 Temmuz 1966 günü “Atatürk ve Etnografya Müzesi” olarak ziyarete açılmıştır. 1981 yılında yapılan onarım ve düzenleme sonrasında, esas işlevi nedeniyle bugünkü adını alır.Müzenin zemin katında İdari Bölüm yer almaktadır. Üst kat, Karargah zamanından günümüze kadar orijinal malzemesiyle kalabilen, güney köşedeki büyük oda, Atatürk’ün çalışma ve Büyük Taarruz’un kararının alındığı odadır. Bu odanın her iki yanında yer alan odalar ise, Karargah Komutanı İsmet İnönü ile Kurmay Başkanı Asım Gündüz’ün çalışma odalarıdır. İsmet Paşa’ nın balmumu heykeli çalışma masasına oturtulmuştur. Kuzey köşede yer alan odanın içerisindeki vitrinlerde Ulu Önder’ e hediye edilen ve kendisi tarafından kullanılan eşyalar ile silahları sergilenmektedir.Diğer dört odada Karargahta çalışan subayların biyografileri, Nutuk’tan alıntılar, levhalar, fotoğraflar, haritalar, belge ve silahlar teşhir edilmektedir.Kaynak:T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Sabahın ilk saatleri ile günün ilk gezisini Batı Cephesi Karargah Müzesine gerçekleştirdim.İçim rahatladı şimdi günün ikinci ziyaret yerine intikal edebilirim.
Akşehir Şehitliği.
Akşehir merkezde ikinci ziyaret yerim terörle mücadelede Şehit olan vatan evlatlarımızın daimi ikametgahı oldu.Saygımı sundum, duamı okudum,hepsinin ruhları şad olsun.
Nasrettin Hoca.
Akşehir ve Nasrettin Hoca,özdeşleşmiş, kısaca değinmeden Akşehir’den ayrılmaz olmaz.Nasreddin Hoca, Anadolu Selçukluları döneminde Hortu ile Akşehir ve çevresinde yaşayan efsanevi kişi.Doğumu ;1208 Sivrihisar.Ölümü;1284 Akşehir. Nasreddin Hoca Türbesi, Nasreddin Hoca’ nın mezarının bulunduğu yapı. 1284′ te Akşehir’de ölen ve burada defnedilen Nasreddin Hoca’nın mezarının çevresi daha sonra türbe haline getirilmiştir.
Sultan Dağlarına Tırmanış.
Akşehir merkezdeki ziyaretlerim bittikten sonra gün içerisinde ihtiyacım olacakları Akşehir’den aldım ve tekrar yola koyuldum. En yüksek yeri 2610 metre olan Göller Yöresi’nde bulunan batı Toros Dağları’nın uzantısı olan yaklaşık olarak 100 kilometre uzunluğunda genç sıradağlardan Sultan Dağlarına tırmanmaya başladım.Bölgede çok sayıda çeşme var, en lezzetlisi hangisi onu da tırmanış anında öğrendim.O lezzetli çeşmelerden birinde bir aile ellerinde meyve poşeti ile sabırla beni beklemiş, meyveleri zevkle kabul ettim.Gün arefe,yarın Kurban Bayramı,köyüne baklava götüren bir vatandaşımızda çeşme başındakilere baklava ikramı ayrı bir hava estirdi,bayramı erken kutladık.
Cankurtaran yaylasına gelince yol tırmanıştan normale döndü ve Cankurtaran çıkışında ise artık Isparta il sınırlarına da girmiş bulunmaktayım. Isparta bu projemde benim sınırlarında gezeceğim 5 nci il olacak.
Günün İkramı.
Cankurtaran’dan itibaren biraz daha tırmandıktan sonra Yellibel Geçidi’ndeyim.
Geçit günün bana ikramiyesi olsun, geçit fotoğraflarıma Yellibel Geçidi’ni
ikinci defa işlemiş oldum,ilkini 2018’de geçmiştim.
Yellibel Geçidinden İniş.
Geçide kadar 15 kilometre tırman ve tekrar 15 kilometre iniş yap,geçitten geçmenin güzel yanlarından birini yaşıyorum.İniş anında güzel manzaralara da şahitlik ederek Yalvaç sapağına kadar yol aldım.
Yalvaç.
Yalvaç sapağından giriş yaparak Yalvaç istikametine hafif tırmanış ile devam ettim.Sonra hafif iniş ağırlıklı olarak yoluma devam ettim.Gün sonu yaklaşırken geceyi geçirmeyi planladığım Yalvaç’a doğru yol almaktayım.Yalvaç’a girerken de Yalvaç hakkında bilgi geçmek isterim.
Yalvaç:Rakımı 1100 metre olan Yalvaç ilçesi Sultandağı’nın eteklerine yayılmıştır.Çok eskiye dayanan bir tarihe sahiptir.İlçenin belli başlı kültürel ve doğal varlıkları, Pisidia Antiokheia Antik Kenti, Men Kutsal Alanı, Limnea Adası, Kaya Mezarları, Devlethan Camii, Yeni Camii, Leblebiciler Camii, Eski Hamam, Yeni Hamam, Hoyran Gölü’dür.
Yalvaç Konaklama.
Zafere Doğru projemde 11’nci gün ve artık bir kapalı mekanda kalma zamanı geldi sanırım.Bugün arefe yarın Kurban bayramı,öğretmenevi yada otellerde yoğunluk olacağını bildiğimden 2 gün önceden yer ayırttım.Yalvaç’a saat 18:00 gibi vardım,varır varmaz öğretmenevinin yolunu tuttum,kaydımı yaptırıp eşyalarımı yerleştirdim.Yarın malumunuz bayram ve her yer kapalı olacak o yüzden alışveriş yapmam ve aynı zamanda akşam yemeği yemeliyim.Çantanın birini boşaltıp yanıma aldım ve ilçe merkezinin yolunu tuttum.Tutulan yer olduğu halinden,müşterisinden ve aldığım referanslardan belli olan yerde akşam yemeğimi yiyip, sonrasında alışveriş yapıp tekrar öğretmenevine döndüm.Şimdi artık güzel bir temizlik,çamaşır yıkama, tüm elektronik cihazları doldurma, iyi bir dinlenme zamanı…..
Güne Akşehir’de Müze ve Şehitlik ziyareti ile başladım,Sultan Dağlarına tırmandım ve sonuçta Yalvaç’tayım.Bugün Akşehir Batı Cephesi Karargahı’nı gezmiştim,yarın Batı Cephesi Karargahı’nı Büyük Taarruz öncesi Şuhut’a taşıyacağız.Zorlu,sıkıntılı ama bir o kadar da zevkli bir yolda yol almanın hazzını beraber yaşayalım. Takip etmeye devam edin.
11 nci 15 Haziran 2024 Gün Mevlütlü-Akşehir-Yalvaç:82 KM
Discussion about this post