Bugün Kurban Bayramının birinci günü Yalvaç sabahından günaydın derken herkesin bayramını da kutluyorum.Dün Mevlütlü’den yola çıkıp Akşehir’ e gelmiş, Batı Cephesi Karargahı Müzesini gezmiş, sonrada Akşehir Şehitliğini ziyaret etmiştim. Sultan Dağlarını tırmanıp Yellibel Geçidinden geçip Yalvaç’a ulaşmıştım.11 nci günün sonunda Yalvaç’ta öğretmenevinde kalmış,güzel bir temizlik harekatı yapmıştım.Bayramın ilk günü olan bugün Batı Cephesi Karargahını Büyük Taarruzu gerçekleştirmek için mizansen olarak Şuhut’a taşıyoruz.O yüzden bugün gün batımana yakın Şuhut’a ulaşmayı umut ediyorum.2018 yılında Ferdi ile yaptığımız İstiklal Yolundan Zafer Yoluna projemizde Körküler üzeri gidip Karamık Gölü çevresinden dolaşarak Şuhut’a varmıştık.Bu sefer o rotayı kullanmayacak Kumdanlı üzeri Şuhut’a ulaşmayı hedefliyorum. Bakalım bu yeni rota nasıl olacak, neler yaşayacağım.
12 nci Gün 16 Haziran 2024 Yalvaç-Kumdanlı-Uzunpınar-Şuhut:
Nerede olursam olayım sabah erken uyanıyorum,bugünde öyle oldu. Sabah 06:00 gibi uyandım,sabah duşumu aldım,çantaları hazırladım. İki parti halinde aşağıya indirip bisikletime yerleştirdim.Bisikletim yola çıkmaya hazır ama ben değil,kahvaltıya geçmeliyim.Kahvaltının 07:30 da verilmesi çok iyi, kahvaltı salonuna ilk geçen ben oldum.
Kahvaltı sonrası Yalvaç içine geçtim, bayram sabahı küçük bir kültür turu yaptım.Bu kültür turu ile birlikte Yalvaç’tan bahsedebiliriz.
Yalvaç:Rakımı 1100 metre olan Yalvaç ilçesi Sultandağı’nın eteklerine yayılmıştır.Çok eskiye dayanan bir tarihe sahiptir.İlçenin belli başlı kültürel ve doğal varlıkları, Pisidia Antiokheia Antik Kenti, Men Kutsal Alanı, Limnea Adası, Kaya Mezarları, Devlethan Camii, Yeni Camii, Leblebiciler Camii, Eski Hamam, Yeni Hamam, Hoyran Gölü’dür.
Yalvaç’tan ayrılıp Senirkent yoluna çıkış yaptım.Bu yolda bugün 30 kilometre civarı yol alacağım.Yola çıktıktan sonra yolun konumu çok hoşuna gitti,küçük tırmanış ve inişler, sonra dümdüz bir yol.
Şayet bu yıl rotamı 2018’deki gibi planlayıp Körküler,Karamık tarafına yol almış olsaydım fotoğrafta görülen dağa, Sultan Dağlarının uzantılarına tırmanıp Karamık Gölüne iniş yapacaktım.Bugün orayı fotoğraflamakla yetinip Kumdanlı istikametine yol almaya devam ettim.
Kumdanlı Yolu.
Yeşillikler içinde yol alıyorum,bunun yanı sıra çeşmelerde var.İlk çeşmenin yanında durup biraz serinledim, sularımı tamamladım.Kumdanlı’ya iniş yaparak geldim,Kumdanlı’da mola verip biraz dinlendim. Sonra iniş ağırlıklı olarak Eğirdir Gölü bölgesine kadar yol aldım.Bu arada yol boyu kiraz ve zerdali ağacı olduğunu ve yol hakkı alarak yola devam ettiğimi de söylemem gerek.
Dağlara Vurma Zamanı!!!.
33 kilometre kadar adeta lay lom geldim,bu 33 kilometreyi nasıl aldım anlamadım desem yalan olmaz.Günün asıl zorlayıcı bölümü işte şimdi başlıyor,Aşağı Kaşıkara’dan giriş başladı.
Aşağı Kaşıkara’ya kadar asfalt olan yol köyden sonra toprağa,topraktan ziyade kayalığa dönüştü.Sert zeminde yavaş yavaş tırmanmaya başladım, bakalım bugün nelerle karşılaşacağım.
Aşağı Kaşıkara’ya saparken tam Eğirdir Gölü hizasına kadar gelmiştim ama göl görünmemişti.Tırmanmaya başlayınca göl aşağılarda gözükmeye başladı.O anlarda bu güzel manzarayı fotoğraflamayı da ihmal etmedim.
Eğirdir Gölü:Isparta ili sınırlarında yer alan, tektonik ve karstik etkilerle oluşmuş, bir tatlı su gölüdür.Dik kayalara, düz ve sığ bir tabana sahip olan gölün, kıyı uzunluğu 150 km dir. Eğirdir Gölü’nde Kemer Boğazın kuzeyinde yer alan bölümü Hoyran, Güneyinde yer alan bölümü Eğirdir bölümü olarak bilinmektedir.Türkiye’nin en büyük 2. tatlı su gölüdür. Eğirdir Gölü’nün maksimum su kotu ile çevrelenen su alanı “I. Derece Doğal Sit Alanı” olarak belirlenmiştir. Gölde, Eğirdir’e bir karayoluyla bağlanmış bulunan iki küçük adacık bulunmaktadır. Birincisi Canada , ikincisi ise Yeşilada’dır.
Göl bölgesinden geçitin bulunduğu zirve noktaya kadar sert kayalık yolda 7 kilometrelik bir tırmanışım var.Bu tırmanışın yarısında bu arkadaşlar arkamdan pat pat ile geldiler.Pat patlar bu bölgede çok kullanılan araçlar,su motorundan traktör diyelim.”Ağabey yol çok kötü gel seni yukarı kadar çıkaralım” tekliflerine hayır diyemedim. Pat pat kasasında 2-2,5 km yolculuk yaparak geçit bölgesine kadar beni getirdiler.Geçit bölgesinde Isparta il sınırları sona erdi, Afyonkarahisar il sınırlarına giriş yapmış oldum.
Arızlı.
Fotoğrafta görülen dağdan Arızlı’ya 5 kilometrelik bir iniş yaptım.Tırmanış ne kadar sert kayalık,bozuk yol ise inişte aynı durumdaydı.Kaya kaya, zıplaya zıplaya Arızlı köyüne indiğimde toprağı öpesim geldi.Arızlı,Demirbel arasındaki düz sayılabilecek 5 kilometrelik yolu rüzgara karşı alıp Demirbel köyü aşağısında bulunan çeşme başında öğle yemeğimi yedim.
Demirbel-Uzunpınar Arası.
Daha bitmedi tırmanış devam ediyor.Demirbel köyünden itibaren yine tırmanmaya başladım ama bu sefer yol asfalt ve eğimi de gayet iyi.3 kilometrelik tırmanışı Uzunpınar köyüne kadar 3 kilometrelik bir iniş izledi.Uzunpınar’la beraber artık Şuhut yoluna da çıkmış bulunmaktayım.
Şuhut Yolu.
Yalvaç’tan buraya kadar 60 kilometre kadar yol almışım,bu 60 kilometrenin 33 kilometresi adeta lay lay lom geçti ama 27 kilometre gerçekten zorluydu hele o Aşağı Kaşıkara ile Arızlı arası aman aman neydi öyle,hiç araca binme taraftarı olmayan ben bile orada pes ettim ve pat pata bindim,iyiki de binmişim.
Şuhut.
Bugün bol kirazlı gün oldu, Şuhut yolunda da bir kaç ağacın tadına bakarak enerji tazelemesi yaptım.Şuhut Zafere Doğru projemde önemli yer tutuyor,şimdilik Şuhut’tan biraz bahsederek gün sonuna gelelim,yarın çok detaylı olarak olaya gireriz.
Şuhut:Afyonkarahisar iline bağlı, İç Ege Bölgesi’nin en doğusunda yer alan bir ilçedir. İl merkezine uzaklığı 29 km’dir. 1946 yılında ilçe olmuştur. Şuhut, “keşkek” yemeğiyle ünlüdür. Önemli bir et ve patates üretim merkezidir.
Şuhut Kampı.
Şuhut merkeze akşam üzeri vardım,bu gün Kurban Bayramının birinci günü ve çoğu yer kapalı.Açık olan yine zincir büyük marketler,akşam ve sabah alışverişi yapmak için marketin yolunu tuttum.Yalvaç’ta anons yaparlarken duymuştum ekmek iki gün boyunca çıkmayacakmış.Şuhut’ta da aynısı her halde ekmek maalesef hiç bir yerde yok,bereket yanımda yarım ekmek var,A-101’de 1 tane tekli bazlama bulunca gözlerim parladı.Tüm alışverişi yaptıktan sonra 2020 yılında Ferdi Kızıl kardeşim ile kaldığımız Anadolu Lisesinin yolunu tuttum,bahçede aynı yere vakit geçirmeden çadırımı kurdum.Bu gece Şuhut’ta konaklayacağım. Bir bölümü sarsıcı ve yorucu geçen günün sonunda Batı Cephesi Karargahı’nın olduğu Şuhut’tayım, Zafer Yolu’nun başlangıcındayım.
11 gün boyunca İnönü Savaşlarını,Sakarya Meydan Muharebesini,Büyük Taarruza hazırlık aşamasını işledik.Yarın itibariyle Büyük Taarruz başlıyor,Zafer Yolu’ndan Kocatepe’ye çıkacak,Sincanlı Ovasına ineceğiz.Beni izlemeye,takibe devam edin, bende kalın.
12 nci Gün 16 Haziran 2024 Yalvaç-Kumdanlı-Uzunpınar-Şuhut:80 KM
ZAFERE DOĞRU 05-25 HAZİRAN 2024 (12. Gün Yalvaç-Kumdanlı-Uzunpınar-Şuhut)
Discussion about this post