Akşam hava kararmaya yakın İliç ilçesine varmış,İliç merkeze tırmanırken ilk gördüğüm marketten akşam ve sabah için alışveriş yapmış doğruca gözüme kestirdiğim okul bahçesindeki yerimi almıştım.Dün gerçek anlamda yorucu bir gün oldu, akşam yemeği sonrası bacaklarımı biraz dinlendirdikten sonra uyku moduna geçtim, iyi uyumuşum.Sabah 05:00 gibi uyandım,okul bahçelerinde çeşme olmasının avantajını kullanıp sabah temizliğimi yaptım.İki gündür Erzincan il sınırlarında Karasu Nehri ile beraber hareket etmekteyim.Bugün Anadolu 2024 turumun 3 ncü günü Karasu Nehri’ni takip etmeye devam edecek, dünyaca ünlü bir yere doğru yol alacağım.Bu arada ruhuma ve gözüme hitap eden bir çok şeye tanık olacağım buna inanıyorum.Hadi o zaman vakit geçirmeden güne başlayalım.
3 ncü Gün 07 Ağustos 2024 İliç-Karanlık Kanyon-Kemaliye:
İliç’te Ortaokul bahçesinde ağacın altına çadırımı kurmuştum,ağacın hışırtısı ile geçen gecenin sabahında 05:00 gibi uyandım.Görülen bank gibi etrafımda 3 tane daha bank
olunca o bollukta yayılarak sabah kahvaltımı yaptım.
Kahvaltı sonrası toparlandım ve yola çıkmaya hazırım, yola çıkmadan önce geceyi
geçirdiğim okul bahçesinde 07:00 gibi kamp yeri ayrılık fotoğrafı alarak yola çıktım.
Okul İliç’in aşağısındaydı,tekrar İliç’e çıkmaktan ziyade aşağı inip ana yola kavuştum ve yönümü Kemaliye tarafına çevirdim.Artık İliç dışına da çıkmış bulunmaktayım.İliç’ten ayrılmadan önce bir kez daha hatırlayalım isterseniz.
İliç:İl merkezine 116 km. uzaklıkta, 1397 km2 yüzölçümü olan ilçenin 2000 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfusu 7.691`dir. Nüfusun 2361`i İlçe merkezinde 5330`u köylerde yaşamaktadır.İlçeye 58 köy ve 23 mezra bağlıdır. Kuruçay adıyla Kemaliye ilçesine bağlı bucak merkezi iken, 1938 yılında demiryolunun İliç`ten geçmesi üzerine Kuruçay kaza merkezi İliç`e taşınarak ilçe yapılmıştır. İliç`in köylerinde çok sayıda tarihi yapı kalıntıları bulunmaktadır.İlçe tulum peyniri ile ünlüdür. İlçenin en önemli tarihi eseri “saatli çeşme” olarak bilinen büyük çeşmedir. Rakımı 1000 metredir. Nüfusu ise 7691 dir.Kaynak:T.C.Erzincan Kültür ve Turizm Müdürlüğü.
İliç’ten ayrıldım, Karasu Nehri boyunca yol almaktayım.Karasu Nehri üzerine kurulu Baraj Gölü Karasu’nun azgın akan sularını sakinleştirmekte,enerji kaynağına ve sulamaya dönüştürmekte.Bunlardan biride Bağıştaş Barajı.
Bağıştaş Barajı:Bağıştaş 1 Barajı Erzincan ilinin İliç ilçesi Bağıştaş yakınında Fırat Nehri üzerinde bir dolgu barajdır. Barajın temel amacı elektrik üretimi olup 140,4 MW’lık enerji üretmektedir. Yapımına 2011 yılında başlanan baraj 2015 yılında enerji üretimine başlamıştır.
Çöpler köyü girişindeyim,takın hemen gerisindeki çeşmeden sularımı tamamladım.Bu fotoğrafı buraya koyarken Çöpler’in günümüzde ne ifade ettiğini de açayım.Malumunuz burada altın madeni var,köyün hemen üzerindeki dağda.Biliyorsunuz orada altın madeninden çıkanların istiflendiği yığın dedikleri yerin kayması nedeniyle büyük bir göçük oluştu ve 9 işçi göçük altında kaldı.Günler,aylar sonra naaşlarına ulaşılabildi, ruhları şad olsun.Madenle ilgili bir gerçeği daha size söylemek zorundayım,İliç’te altın madeninin tüm izlerini görmek mümkün. Altın madeni adeta İliç’in tüm ekonomisine yön vermekte,bu gerçeği de unutmamak gerek.
İliç’ten ayrılalı 10 kilometre kadar oldu,planlamam Kemaliye’ye ulaşmak ama buradan sonra Kemaliye’ye ulaşım iki türlü!!!!!.Ya direk Kemaliye’ye yol alır görmek istediğimin bir kısmını görürüm yada Divriği tarafına yönelir görmek istediğimin tamamını görürüm.Ben görmek istediğimin tamamını görmek istiyorum ve Divriği tarafına devam ediyorum.
Divriği istikametine doğru yol alırken bir süre sonra kısa süreliğine de olsa Sivas il sınırlarına giriş yaptım.Biraz düz sayılabilecek ve dünkü İliç yolunun bir bölümünü andıran çorak coğrafyada yol alırken küçük bir tırmanış ve akabinde iniş ve tekrar tırmanış yaşayarak yol sapağından 15 kilometrelik bir yol izleyerek istediğim yere ulaştım.
Taş Yolu.
İliç’ten ayrılalı 26 kilometre kadar olmuş ve ben istediğim rotaya şimdi dahil olabilirim.Evet gördüğünüz gibi Taş Yolu tabelasından içeri giriş yapacak, Kemaliye tarafına bu taraftan yol alacak, Karanlık Kanyonu ve Taş Yolu göreceğim, haydi hayırlısı.
Yol sapağından içeri girdim, ters yönden gelen bir kaç kamyonun haricinde hiç bir vasıtanın olmadığı yolda 5-6 kilometre kadar yol aldım.Çaltı girişinde köprüye varmadan önceki çeşmede durarak biraz serinledim,sularımı takviye ettim.Yolun karşıma ne zaman ne çıkaracağı belli olmaz o yüzden suyumu hiç bir zaman eksiltmem, her çeşmede takviye ederim.
Çaltı köyü girişindeki Çaltı Çayı üzerinden geçerken aynı zamanda tekrar Erzincan il sınırlarına da giriş yaptım.Bu arada Çaltı Çayını da öğrenelim isterseniz.
Çaltı Çayı:Sivas ilinin Çaltepe ilçesinin Kuzeyindeki Tecer Dağları sıradağlarında yükselir.Sivas,Eskiköy,Çetinkaya,Divriği,Erzincan
demiryolu , Çaltepe’den Çaltı Çayı nehrinin ağzına kadar tüm güzergah boyunca uzanmaktadır. Çaltı Çayı ağırlıklı olarak doğu yönünde uzanmaktadır. Nehrin kıyısında Çetinkaya ve Demirbağ ilçeleri ile ilçenin Divriği ilçesi bulunmaktadır. Çaltı Çayı, Keban Göleti’nin kuzeyinde,Fırat’ın sağ kaynak nehri olan Karasu’ya dökülmektedir. Çaltı Çayı’nın uzunluğu yaklaşık 150 km’dir.
Çaltı’ya gelirken aklımda şöyle bir düşünce vardı,Çaltı tren istasyonuna girer biraz dinlenir, her istasyonda muhakkak olan çeşmesinde güzelce serinlerim düşüncesi vardı. Ancak istasyona varınca bu fikrim tamamen yok oldu.Bu bölgede Demir Cevheri İşleme Tesisi olması tren istasyonunu bu şekle getirmiş,burada ki istasyon tamamen işletmeye tahsis gibi bir şey olduğundan ortalık toz duman.Zaten bir süre sonra toza bulanarak işletme içinden geçerek vadi içine geçiş yaptım.
Çaltı sonrası vadi içinden tırmanışım başladı,vadi içinde yolculuğunun
acı gerçeği burada karşıma çıktı, aşırı sıcak.Aşırı sıcakla beraber susuzluğum ve açlığım tavan yaptığı anlarda bir ağaç gölgesi arayarak yaklaşık 2 kilometre kadar yol aldıktan sonra bir ağaç gölgesine denk gelince attım kendimi yere.Gölgede serinlerken aynı zamanda da öğle yemeğimi yedim.Yemek sonrası 3 kilometre kadar daha tırmanarak tepe noktasına ulaştım.Şu anda 1230 metredeyim, her halde bundan sonra hep iniştir deyip Kemaliye yönüne aktım.
Evet yanılmamışım bundan sonraki yolum iniş ağırlıklı.Kaskımı taktım, kendimce emniyet tedbirlerini alarak Gümüşçeşme tarafına yol alırken Karasu Nehri’nin dağlar arasında derin kanyonlar açtığı bu muhteşem manzarayı seyretmeye doyamadım.
Günün 43’ncü kilometresi,sıcak var,hararet var, yorgunluk var,eh bir de duşa ihtiyaç var.Çeşme boşa akmıyor,iki hortum takmışlar biri tesise daimi akıyor,ikinci hortumda vana var o istediğin zaman tazyikli buz gibi su sunuyor.Şafak Allah’tan ne isterdi ki bu güzelliği karşısına çıkardı.Şafak durur mu?, açtım vanayı girdim suyun altına ne sıcak kaldı, ne hararet, ne susuzluk, ne de yorgunluk.Dib diri oldum, kendime geldim.Keyfim yerinde, şimdi Gümüşçeşme tarafına gidebilirim.
Karasu Nehri.
Çeşmeden kısa bir yolculuk sonrası Gümüşçeşme köyünün hemen altındayım.Köyden sola baktığımda bu muhteşem tablo gerçekten de büyüleyiciydi.Evet bildiniz bu Karasu Nehri.
Karasu Nehri:Erzurum Dumlu Dağı’ndan doğan, Keban yakınlarında Murat nehriyle birleşerek, Fırat nehrini oluşturan akarsu. Keban barajına kadar uzunluğu 460 km’dir.Gürcü boğazından geçen Karasu Erzurum ovasına ulaşır. Erzurum ovasını terkederken Ovacık yaylasından gelen Serçeme çayını kapar, Aşkale boğazına ulaşır. Erzincana yönelen nehir, Palandöken Dağından gelen Tuzla deresini de alır. Sansa boğazını geçtikten sonra Erzincan ovasını aşar. Kemah boğazına girer, burada Çaltısuyu’nu alır. Derin ve dar boğazlardan sonra Keban barajında Murat nehri ile birleşir. Karasu Erzincan topraklarından geçerken Keşiş dağarından doğan Çayırlık deresi ile güneydoğudan gelen Tuzla suyunu alır. Ovadan ayrıca Kom, Cimin, Mercan, Pahnik, Sürperen suyu ile Çardaklı dere’yi alır. Kemaliye sınırlarında ise Miran suyu ve Kadıgölü suyunu alır.Murat nehri gibi Karasu nehrinin de uzanışı dağların uzanışına paralel şekilde doğu-batı doğrultusundadır. Güneye doğru yöneldiklerinde derin boğazlar oluşturur. Keban yakınlarında birleşerek Fırat Nehri adını alırlar.
Kemaliyeliler Taş Yolu ve Karanlık Kanyon.
”Az gittim, uz gittim,dere tepe düz gittim” diyeceğim ama öyle olmadı.Gümüşçeşme köyünden itibaren 1 kilometre kadar iniş yaptıktan sonra hem Kemaliyeliler Taş Yolu hem de Karanlık Kanyon girişindeyim.Ben ikisini birbirinden ayıramayacağım çünkü, ikisi yapışık ikizler gibiler.Bundan sonra bol görselli 9 kilometre beraber yol alacağım iki dünyaca ünlü yeri ilk etapta bir öğrenelim sonra hep beraber Taş Yola, dolayısıyla Karanlık Kanyona gireriz.
Ne duruyoruz başlayalım o zaman.
Taş Yolu:Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde, yöre sakinlerinin zorlu mücadelesi ve devlet desteğiyle 132 yılda yapılan, “dünyanın en zorlu yolları” arasında gösterilen Taş Yolu, çok sayıda tünel, viraj, keskin uçurumları ve doğal barındırıyor.Kemaliye ilçesini Sivas’ın Divriği ilçesi üzerinden İç Anadolu’ya bağlamak amacıyla 1870’te inşasına başlanan 9 km’lik Taş Yolu, Karanlık Kanyon’un geçit vermeyen kayalıklarını ilkel aletlerle oyan ve adeta iğneyle kuyu kazan yöre halkı tarafından 132 yıllık çalışma sonucu devletin de verdiği destekle 2002’de tamamlandı.
9 km yol,132 yıl önce kazma, kürekle yapılmış. Uzun yıllar her anlamda mücadele verilmiş, sonunda Kemaliye’liler zafere ulaşmıştır.
Karanlık Kanyon:Erzincan ili Kemaliye ilçesinde Munzur Dağları üzerinde Karasu Nehri’nin oluşturduğu kanyondur.Yaklaşık olarak doğu-batı yönünde uzanan Munzur Dağları, Karasu Nehri tarafından kuzey-güney yönünde boğaz vadiler ile parçalanmıştır. Bu alana Kemaliye Boğazı adı verilir. Boğazın, İliç’in Bağıştaş köyü ile Kemaliye’nin Dutluca köyü arasında kalan kısmı Karanlık Kanyon olarak isimlendirilir.
Karanlık Kanyon, 25 km uzunluk, 1.000 m derinlik, %90 yamaç eğimi ve zaman zaman 10-15 m vadi tabanına sahiptir.Karanlık Kanyon’da kaya tırmanışı, kanyoning, tekne gezintileri yapılmaktadır. Türkiye Dağcılık Federasyonu yılda 300 sporcuya arama kurtarma ve dağcılık eğitimi vermektedir.Kanyon, Kemaliye kent merkeziyle birlikte 2021 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edildi.
Evet tünelin sonu göründü,güzel bir atmosferde kafam dinç olarak hem Karanlık Kanyon’da hemde Taş Yolu’nda yol almanın huzuru ile tünelin sonuna ulaştım.Bir anı fotoğrafı olsun artık değil mi?.
Kemaliye(Eğin).
Kemaliyeliler Taş Yolundan ve Karanlık Kanyondan çıktım şimdi Kemaliye ilçe merkezine gitme zamanı ama önce bir Kemaliye’yi tanıyalım.
Kemaliye(Eğin):Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeybatı sınırında ve Erzincan ilinin güneybatısında bulunan Kemaliye, Munzur dağlarının batısında kalan Karasu vadisinde kurulu bir yerleşimdir. İlçenin yüzölçümü 1.168 km²’dir.İlçe kuzeyde İliç (Erzincan), güneyde Arapgir (Malatya) ve Ağın (Elazığ), batıda Divriği (Sivas), doğuda Çemişgezek ve Ovacık (Tunceli) ilçeleri ile sınırlanmış olup, Kemaliye bu konumuyla doğal ve beşeri çevre özellikleri bakımından Erzincan, Elazığ ve Malatya illeri arasında bir geçiş sahası durumundadır. Yerleşim merkezi göl kıyısında 845 metreden başlamakta ve yamaç boyunca 1000-1100 metrelere kadar yükselmektedir. Kemaliye ulaşım yolları açısından Erzincan iline 152 km, Elazığ’a 144 km, Malatya’ya 185 km uzaklıkta yer almaktadır. Kemaliye’nin 1922 yılından önceki adı Eğin’dir. Eğin Göktürkçe ”Cennet kadar güzel bahçe” anlamındadır.
Kemaliye.
Kemaliye’ye akşam üzeri vardım.Kemaliye vadi içinde bir ilçe,bende bu vadi içinde yol alarak Kemaliye merkeze kadar geldim.Dünden yer ayırttığım öğretmen evine vardım.Rezervasyonum var deyip çantalarımın bir kısmını alıp resepsiyona gittim.Kendimden emin olarak kimliğimi verip kaydımı yaptırmak istedim ama ”boş odamız” yok sözü beni yıktı.Arkadaş iş güzergahlığa bak, dün telefon ederken sıkı sıkı tembihlemiştim ”not alın” diye,”sorun yok hocam not aldım” demişti.Meğerse sallamış,not filan almamış ama sonradan aklına geldi hocam senmi idin o valla özür dilerim not almayı unutmuşum demez mi?,gelde herifi yıkma yere.Yapacak bir şey yok Belediye Oteli var orasını telefon ile aradım kahvaltılı 1000 TL,kahvaltısız 750 TL deyince oraya yöneldim. Kahvaltısız kalacağımı söyleyince 1000 TL istemez mi?,arkadaş 5 dakika önce aradığımda farklı,buraya gelince farklı fiyat nasıl olur tartışması fazla uzamadan sonuç verdi ve 750 TL’ye kahvaltısız kalıyorum.Arkadaş,tur sorunlu, sıkıntılı başladı inşallah hep böyle gitmez!!!!.
Kemaliye’de Geceleme.
Kemaliye’ye akşam üzeri varmış idim,haliyle ben odaya yerleşinceye kadar hava da kararmaya başladı.Karnımın çok aç olduğunu ancak eşyalarımı odaya yerleştirince anladım.Kemaliye’ye gelir gelmez başka yerlerdeki fiyatların burada biraz daha yukarıda olduğunu anladım.Bunu turizm canlanması,misafirde para vardır zihniyeti,bizim görülecek çok yerimiz var düşüncesi ve esnafın vurgunculuğu olarak gördüğümü burada belirtmek isterim. Yemek nerede yenir sorusu da beni pahalı yere yönlendirdi.Bereket fiyat listeleri artık kapılarda asılı da içeri girip sipariş vermedim.Ters istikamette mütevazi bir pideciyi kendim seçtim,zaten fazla alternatifte yok, gerçekten de makul fiyata lezzetli bir kuşbaşılı pide yedim de kendime geldim.Sonra A-101’in yolunu tuttum sabah ve ertesi günü için bir şeyler aldım.Otele dönerken içecek bir şeyler almayı da ihmal etmedim, bereket onlar tekel ürünü olduğundan fiyatları fazla yukarı çekememişler.İşte Kemaliye’ye varışım böyle oldu, güzel giden günüm birinin işini yapmaması nedeniyle berbat olacaktı, ipten döndüm.
Anadolu 2024 turumda neler oluyor böyle şimdiye kadar yaşamadığım bagaj sorunu yaşadım,Kemah’ta patron-çalışan tezgahına kurban gittim, bugünde öğretmenevinde rezervasyonu not almayan çalışanın ihmaline kurban oldum.İnşallah hepsi geride kalır bundan sonraki günlerde sorun olmaz deyip, istirahate çekilmeden önce yarın neler var onu söyleyeyim. Kemaliye çıkışlı Arapgir tarafına yol alıp nerede geceleyeceğimin belli olmadığı bir rotaya yol alacağım.Beni takip etmeye ,izlemeye devam edin, Anadolu 2024 turum devam ediyor.
3 ncü Gün 07 Ağustos 2024 İliç-Karanlık Kanyon-Kemaliye:59 KM
ANADOLU 2024 05-18 AĞUSTOS 2024 (3.Gün İliç-Karanlık Kanyon-Kemaliye)
Discussion about this post