Gördes,Gördes,Gördes……
Dün hava kararmak üzere iken Balıklı-Bayat bölgesinde kendime kalacak yer arama derdindeydim.Muhammet kardeşim Balıklı yakınlarında karşıma çıktı ve beni Gördes’e pikap ile attı. Ben de Gördes’te Millet Bahçesi yolunu tuttum, görevli müdüre,müdür de başkan yardımcısına söyleyerek gerekli izinler alındı ve Millet Bahçesinde kamp yaparak geceyi geçirdim.Gece güzel bir hava vardı,o hava sabaha kadar sürdü.Halbuki yüksek rakımdayım bu kadar iyi hava olması şaşırtıcı,inşallah gün boyuda böyle olur,ben de rahat rahat Demirci yolunu alırım.Evet bugün Demirci yolcusuyum,rotam o yönde,bakalım Demirci yolunda neler olmuş,neler yaşanmış.
4 ncü Gün 03 Kasım 2024 Gördes-Güneşli-Kılavuzlar-Demirci:
Gördes Sabahı.
Millet Bahçesindeki gecem iyi geçti,emniyetli korunaklı olması bir yana tuvalet ve suya yakın bölgede çadırımı kurmam mükemmeldi.Sabah 06:30 gibi uyandığımda hoca sabah ezanını okuyordu ve daha ortalık karanlıktı.Şahsi temizlik,sonrasında çadır içi toparlanma derken kahvaltı aşamasında gün ışımaya başladı.Sonrasında da tam toparlanma ve 08:30 gibi yola çıkmaya hazırım, tabii ki kamp yeri ayrılık fotoğrafı alarak.
Gördes’ten ayrılma vakti geldi,Gördes yazısı ilçe girişinde ve Millet Bahçesi önünde olunca veda olsun böyle yerde olsun deyip bu fotoğrafı da buraya koyarak Gördes’i bir tanıyalım.
Gördes:Doğusunda Demirci ve Köprübaşı, kuzeyinde Balıkesir’in Sındırgı ilçesi, batısında Akhisar, güneydoğusunda Gölmarmara, güneyinde Salihli ilçeleriyle komşu olan Gördes, antik dönemden bu yana, yerleşim olma özelliğini korumaktadır. Lidya döneminde Julia Gordos adıyla anılan Gördes, Lidya Krallığı’ndan sonra sırasıyla Pers, Makedon, Roma ve Bizans egemenliğinde kalmış, 14. yüzyıl başlarında Saruhanoğulları’nın,Yıldırım Bayezid zamanında Osmanoğulları’nın yönetimine geçmiş, Kurtuluş Savaşı sırasında 14 ay işgal altında kalmıştır.1940 yılında meydana gelen şiddetli bir toprak kayması nedeniyle, yapılan planlama sonucunda, 1948 yılında çalışmalara başlanmış ve 1954 yılında ilçe günümüzdeki yerine taşınmıştır.Ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayalı olan ilçede buğday, arpa ve üzümün yanı sıra, kiraz, zeytin, susam, tütün ve baklagiller üretimi yaygındır. Yakın bir döneme kadar ilçe ekonomisinde önemli bir yeri olan tütün ekimi kota uygulaması nedeniyle azaldığından, yayla bağcılığı, kiraz ve antep fıstığı gibi alternatif ürünlere ağırlık verilmiştir. Hayvancılık, ormancılık ve halıcılık da ilçede yaygın geçim kaynaklarıdır.
Kaynak:T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Gördes içinden geçip Demirci yoluna saptım ve güne 3 kilometrelik bir iniş ile başladım.Hani akşam ve sabah hava güzeldi demiştim ya,işte şimdi sözümü geri aldım.İniş anında buz gibi bir hava ciğerlerime kadar işledi.Sonra düz,sonrasında küçük indiler çıktılar ile dolu yolda yol almaya başladım.Bölgede bunları yaşayacağımı gayet biliyor ve hazırlıklıyım çünkü Gördes dağlarında yol alıyorum.
Üç kilometrelik bir tırmanış ve bir kilometrelik bir iniş sonunda görülen bu çeşme başına ulaştım.Çeşmeler hayat kurtarıcı ve dinlenme için en ideal yerler.Burada hem sularımı tamamladım hem de kısa bir mola verdim.
Demirci 36 Kilometre tabelasını gördüğümde hafiften başlayan ve insanın yüzünü gerdiren rüzgarla birlikte Gülpınar-Güneşli arasında ve düz sayılabilecek bir konumda yol aldım.Güneşli’de kısa bir mola verdim,Güneşli dışında ise üstümü boşalttım çünkü 8 kilometrelik tırmanış başladı.Gerçi fazla bir eğimi yoktu ama belli bölümlerinde yol yapım çalışmaları olması biraz sıkıcıydı.
Her tırmanışın bir inişi olmalı değil mi?,işte o 8 kilometrelik tırmanışın sonunda Eski Kılavızlar köyünden Yeni Kılavuzlar’a kadar 450 rakıma iniş yaptım.Kılavuzlar’a vardığımda öğle vakti idi ve karnım aç idi.Burada öğle molası verip enerji depoladım,bu enerji günün ikinci yarısında bana lazım olacak.
Kılavuzlar-Demirci Yolu.
Ben Kılavuzlar’da öğle molası vermiş karnımı doyururken rüzgar kuzeydoğu, yani Demirci tarafından sert esmeye,üşütmeye başladı.İşte böyle atmosferde benimde 18 kilometrelik Kılavuzlar-Demirci tırmanışım başladı.Rüzgarın bazen de fırtına boyutuna ulaştığı oldu.Yüzümün gerildiğini resmen hissediyordum, krem sürmeme rağmen yüzümde ve dudaklarımda bu 18 kilometrelik bölümde rüzgar yanıkları,çatlaklar oluştu.Aslında Demirci yolunun fazla bir eğimi yok ama rüzgara karşı yol almak insanın 2, belki de 3 katı fazla efor sarf etmesine neden oluyor.
Demirci.
Rakımı 850 olan Demirci ilçe girişine 17:30 civarı vardım.Bu gece Demirci’deyim ama nerede kalacağım, o fasla geçmeden fırtınaya meydan okuyarak geldiğim Demirci ilçesini bir tanıyalım.
Demirci:Manisa’nın kuzeydoğusunda yer alan Demirci ilçesi, kuzeyde Balıkesir, doğu ve kuzeydoğuda Kütahya, güneyde Selendi ve Kula, batıda ise Gördes ve Köprübaşı ile çevrilidir.Yontma Taş Devri’nden bu yana yerleşim alanı olan bölgede, Hitit, Frig, Lidya, Pers, İskender, Bergama, Roma ve Bizans yönetimlerini yaşayan ilçe, Anadolu Beylikleri döneminde 1310 yılında Türk egemenliği altına girmiştir. 1412 yılına kadar Saruhanoğulları yönetiminde kalan Demirci, bu tarihte Osmanlı yönetimine dahil edilmiştir.
İlçedeki en önemli gelir kaynağı halıcılıktır. Halıcılığın yanı sıra hayvancılık, yayla bağcılığı ile elma, kiraz, ayva, antep fıstığı ve erik üretimi de yapılmaktadır.Kaynak:T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı
İlçedeki en önemli gelir kaynağı halıcılıktır. Halıcılığın yanı sıra hayvancılık, yayla bağcılığı ile elma, kiraz, ayva, antep fıstığı ve erik üretimi de yapılmaktadır.Kaynak:T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı
Demirci’de Konaklama.
Kafadan yediğim sert rüzgar,fırtına bayağıda üşüttü,keyfim kaçtı,tadım tuzum kalmadı derler ya işte öyle bir şey oldu.Demirci ilçesine daha önce iki defa geldiğimden çadır kurma alanının kısıtlı olduğunu bildiğimden ve soğuğu da bolca yediğimden hiç o telaşa gerek yok dedim.Evet fazla telaşa gerek yok,daha yolda iken öğretmenevi ile görüşme yaptım ve bingo, yer var.Öğretmenevi ilçe merkezinde olduğundan merkeze aktım ve kendimi öğretmenevinde kayıt yaptırırken buldum.Öğretmenevi kaloriferleri mis gibi yanıyor,dışarıdan gelen beni fazlası ile etkiledi,yüzüm daha çok gerildi,bu sefer sıcaktan.Kayıt sonrası eşyalarımı yerleştirdim ve bu sıcak ortama daha fazla alışmamak için kendimi hemen dışarı attım.Günlerden pazar olmasına rağmen pazar yeri bölgesinde damak tadıma uygun esnaf lokantası buldum,güzelce karnımı doyurdum.Sonrasında da ertesi günü alışverişlerimi yapıp öğretmenevine döndüm.Bugün gerçekten de çok soğuk bir hava var,dışarıda kaldığım bir saate yakın bir zaman diliminde bunu çok iyi gördüm.İyi ki dışarıda değil de öğretmenevinde kalmışım.Güzel bir duş, çamaşır faaliyeti ve soğuk,ayaz,fırtına karışımından aşırı etkilenen yüz bakımı geceye damga vuran hallerdi.Evet Gördes-Demirci arası böyleydi, biz yarına bir bakalım,Selendi tarafına yolculuk ve Kuladokya beni bekliyor.Bakalım 11 yıl önce kat ettiğim rota yerli yerinde duruyormu?.
4 ncü Gün 03 Kasım 2024 Gördes-Güneşli-Kılavuzlar-Demirci:57 km
İÇ EGE TURU 31 EKİM-07 KASIM 2024(4.Gün Gördes-Güneşli-Kılavuzlar-Demirci)
Discussion about this post