Ardanuç’tan selamlar…. geceyi Artvin’in küçük ilçesi Ardanuç’ta öğretmenevinde geçirdim.
Sabah her zaman ki gibi çok erken kalktım,iyi bir duş alıp oda da kahvaltımı hazırlayıp,güzelce kahvaltımı yaptım ( Mevsim itibari ile öğretmenevlerinde kahvaltı çıkmıyor). Bu bölümde Karçallardan Çıldıra Turumun 5 ve 6 ncı günlerinde ne yaşamışım, neler görmüşüm onları anlatacağım.
Rotam belli,bu gün ve yarın Şavşat bölgesinin güzellikleri içinde olacağım. Hazırlığımı yaptım,eşyalarımı yükledim ve saat 07:30 gibi yola çıkmaya hazırım.
5 nci Gün 27 Temmuz 2019 Ardanuç-Cehennem Deresi Kanyonu-Berta Vadisi-Karçal Dağları-Şavşat-Veliköy-Karagöl:
Ardanuç’a Veda.
Ardanuç’a dün vadi içinden giriş yapmıştım, şimdi aynı yolu alarak yine vadi içinden çıkış yapacağım.Ardanuç’tan bir önceki yazımda bahsettiğimden tekrar bahsetmeme gerek yok. Allah’a ısmarladık Ardanuç.
Ardanuç Kalesi-Gevhernik Kalesi.
Dün Ardanuç’a girerken görememiştim,sabah Ardanuç’u terk ederken gözüme ilişti.
Ardanuç Kalesi-Gevhernik Kalesi;Bu kale Ardanuç Adakale Köyü´nün hemen yakınında bulunmaktadır.Hemen bu kalenin diğer bir isminin “Gevhernik” olmasının nedenini aşağıda açıklayalım. Bu kalenin çevresinde gümüş madenleri olduğundan,bu kale maden ve cevher anlamına gelen “Gevheri Nik” kalesi ismiyle de anılmaktadır. 5.yüzyılda yapıldığı tahmin edilen bu kale Gürcü krallarına ve Çıldır atabeylerine başkentlik yapmıştır.1551 yılında kaleyi Osmanlılar ele geçirmiş ve 1562 yılında da Kanuni Sultan Süleyman tarafından onarılmıştır. Kaynak:Türkiye Kültür Portalı.
Ardanuç Yolu.
Ardanuç’tan vadi içindeki yoldan ayrılırken,dün gezdiğim Cehennem Deresi Kanyonunu tekrar gezdim.Fotoğraf çekimi de yaptım ama güneş ters yönde olduğundan dünkü gibi net fotoğraflar yakalayamadım.Olsun, zaten ben bir de sabah halini görmek istemiştim.
Cehennem Deresi Kanyonu’ nu Ardanuç’a geliş yazımda anlatmıştım.
Yol Ayrımı.
Ardanuç’tan sallandım ve 12 kilometre sonra Berta Köprüsünde yol ayrımındayım.
Yönümü Şavşat-Ardahan tarafına çeviriyorum,hedefimde Şavşat var.
Berta Vadisi.
Berta Köprüsünden Şavşat’a 40 kilometrelik yolum var. Okçular-Berta Deresinin geçtiği
Berta Vadisi boyunca tırmanacağım.Daha ilk kilometrelerde muhteşem doğaya sahip
Berta Vadisi aklımı başımdan aldı.Burada derenin tersine yol almaktayım ama eğim fazla değil,yavaş yavaş tırmanıyorum.
Kahve Molası.
Berta Vadisinin ortalarına doğru yol alırken önüme çok güzel bir yer çıktı.Fırsatı geri çevirmenin anlamı yok,zaten keyfimde yerinde, hemen kahve takımımı çıkarıp sabah kahvemi yaptım.Vadinin serinliği içinde bu kahve molası çok iyi geldi.
Berta Vadisi Yolculuğu.
Berta Vadisi Şavşat’a kadar uzanıyor.
Vadi içinden uzun bir tırmanış var ama insanı pek sıkmıyor.Soğuksu civarında ise mola yerleri var.Yani rahat bir yol,zaten sıkılmadan Şavşat’a doğru yol almaktayım.
Şavşat’a yaklaşınca tatlı tırmanış aniden sertleşti yada yoruldum bana öyle geldi.
Şavşat’a kadar sıkı bir tırmanış var önümde ve tırmanıyorum.
Şavşat’ a Varış.
Saat 15:00 civarı Şavşat’a vardım.
Amacım Karagöl tarafına devam etmek, o yüzden Şavşat’ta bu gün fazla oyalanmayacağım yarın nasıl olsa tekrar geleceğim.Önce arızalanan pedalımı yapmalı ve kumanyalarımı tamamlamalıyım.Tabii bu arada Şavşat’tan kısaca bahsetmeliyim.
Şavşat; Karadeniz Bölgesi’ nin doğu ucunda, Artvin iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezidir. Şavşat adı Gürcüce Şavşeti’ den gelir ve Şavşat kasabası tarihsel Şavşeti bölgesinin yerleşim yerlerinden biridir.İlçenin rakımı 1100,nüfusu ise 17.606 dır.
Şavşat ilçesi Cittaslow 2015 Genel Kurulu’ nda aldığı belge ile ”sakin şehir” unvanını kazandı. Artvin’in saklı cenneti olan Şavşat ilçesi doğal güzelliklerini kültürel öğelerini aldığı ”sakin şehir” ünvanı ile taçlandırdı.
Satlel Kalesi;Şavşat İlçesi Söğütlü Mahallesinde bulunmaktadır. Plan tipi açısından,
Bagratlı kalelerine benzemektedir. Osmanlılar döneminde de kullanılan kalenin sur duvarlarının büyük bir bölümü ayaktadır. İçinde sarnıç ve şapel kalıntıları bulunmaktadır. Yapının kitabesi bulunmadığından, kesin olarak hangi tarihte inşa edildiği bilinmemektedir.
Kaynak:Türkiye Kültür Portalı.
Karçal Dağları.
Turuma adını veren Karçal Dağlarını Şavşat girişinde gözüm ile komple net bir şekilde görüyorum ve fotoğraflıyorum.Beş gündür Karçal Dağları ve uzantılarında pedallamaktayım,bu heybetli dağ da yolculuğuma yarında devam edeceğim.
Karçal Dağları; Türkiye’nin kuzeydoğu ucunda, Artvin ili sınırları içinde kalan dağ silsilesi. Borçka ile Şavşat ilçelerini birbirinden ayırır. Bu dağlar, Çoruh ve Berta Vadileri ile Gürcistan sınırına kadar uzanır. En yüksek yeri 3.428 metredir. Buzul ve buzul göllerinin de bulunduğu Karçal Dağları, özellikle trekkingciler için gözde yerlerdendir. Gürcistan sınırında yer alan Karçal Dağları biyolojik çeşitlilik açısından Türkiye’ nin en önemli yerlerindendir. Kaynak:Türkiye Kültür Portalı.
Şavşat’tan Ayrılış.
Şavşat girişinde pedalımı tamir ettim,eksik kumanyalarımı tamamladım,Şavşat maceram yarım saatten fazla sürdü.Hedefim bu gece Karagöl’ de kamp yapmak ama nerede zorlanırsam,nerede pilim biterse ve akşam olursa orada da kalabilirim.
Şavşat 1100 rakıma sahip,Karagöl ise 1650 rakımda, bu tırmanış demek.
Şavşat’ta işim bitti yönümü Karagöl tarafına çevirip,Ciritdüzü’ ne doğru keskin
bir inişten sonra tekrar tırmanış yaptım.
Ciritdüzü-Veliköy-Karagöl Yolu.
Ciritdüzü’ ne bir süre tırmandım ve 16:30 da Ciritdüzü’ ndeydim.
Ciritdüzü-Veliköy arası ise muazzam bir doğa içinde buldum kendimi.Eşsiz güzellikler
içinde yol alırken yorgunlukta baş göstermeye başladı.Günlerden cumartesi olduğundan Karagöl tarafından dönüşler var ama bu beni pek rahatsız etmedi.Yüklü bisiklete hep yol verdiler.Veliköy’ e vardığımda saat 18:00 idi, ben de artık bitmiş vaziyetteyim.
Son gayret ile Veliköy’ ü es geçtim. Karagöl’ e az bir yolum kaldı
ama son ve en dik tırmanış şimdi var.
Nihayet Karagöl’ deyim.
Hava kararmadan önce Karagöl’ e vardım.Giriş ücreti 4 TL,kamp içinde 10 TL ödedim ve çadır kuracağım alana geçiş yaptım.Bu gün tek bir kare fotoğraf çekebildim,Karagöl’ ün diğer güzelliklerini yarın gözlemleyeceğim.Şimdi hava ayaza çekmeden çadırımı kurmalıyım ama kısaca Karagöl’ den bahsetmeden geçemeyeceğim.
Karagöl Sahara Milli Parkı; Türkiye’deki 40 Milli Park alanından birisidir ve Artvin’in Şavşat ilçesi sınırları içerisinde yer almakta olup iki ayrı sahadan oluşur: Bunlar Karagöl
ve Sahara Yaylası’ dır.
Karagöl; Şavşat ilçe merkezinin 21 km. kuzeyinde yer almakta ve 1650 rakımda bulunmaktadır.
Karagöl Kampı.
Kamp kuracağım alana geçtiğimde benden başka çadır kuranlarda vardı.Çoğu araba ile gelmiş hafta sonunu bir şekilde değerlendirmek isteyenlerdi.Uygun yere çadırımı hemen kurdum,şahsi temizliği yaptım ve hemen üzerimi değiştirdim,sıkı kıyafet giydim, çünkü hava bayağı soğudu.Sonra da yemek işine giriştim,bu akşam hazır yemek yiyerek sıramı savdım.Sırayı savamayacağım tek şey var,oda kahvem.
Karnım doyduktan sonra sade kahvemi yapıp işin keyfini çıkararak içtim.
Yemek ve kahve faslı günün yorgunluğunun bir kısmını aldı.
Çevredeki herkes yemek işini halledip ateş başı yapmaya başladı,bende fotoğrafta uzakta görülen ateş başındaki gençlerin davetini kıramayarak yanlarına gittim ve geç vakte kadar muhabbet ettik.
Ateşin feri gitmeye başlayıp,uykumuz da gelince herkes çadırının yolunu tuttu.
Bu gün Ardanuç,Cehennem Deresi Kanyonu,Berta Vadisi yolunu izleyerek Şavşat’ a vardım ve gece Sahara Milli Parkı içinde Karagöl kenarında kamp yaptım.76 kilometrelik bir yol ve çok uzun bir tırmanış sonrası bu yorgunluk ancak iyi bir uyku ile geçer.
Yarın Sahara Dağına yolculuk var.
5 nci Gün Ardanuç-Cehennem Deresi Kanyonu-Okçular Deresi-Karçal Dağları-Şavşat-Veliköy-Karagöl:76 KM
6 ncı Gün 28 Temmuz 2019 Karagöl-Köprülü-Şavşat-Yavuzköy-Sahara Dağı-Sahara Yaylası:
Karagöl Sabahı.
Gece öyle bir uyku uyumuşum ki,söz ile anlatılamaz.Demek ki dün çok yorulmuşum.
Sabaha karşı havanın çok soğuduğunu hatırlıyorum,tura çıktığımdan beri ilk defa uyku tulumunun içine sıkıca girdim.Sabah çadırdan çıkarken çadır sırılsıklamdı,hemen fotoğraf makinemi aldım çünkü aklıma bir şey geldi!!!!!!
Karagöl’ de Bir Doğa Olayı…
Evet daha önce de başka yerlerde de tanık olduğum doğa olayı şimdi
Karagöl’ de gerçekleşiyor,Karagöl’ den buharlar yükseliyor.Sabaha karşı havanın ani soğuması bu güzel olaya tanıklık etmeme neden oldu.Hava sıcaklığının aniden düşmesi sonucu soğuk hava ile sıcak suyun karşılaşması neticesinde Karagöl üzerinde buharlaşma görünür hale geldi.Bu suyun sıcaklığının havanın sıcaklığından daha fazla olduğu anlamına geliyor.
Karagöl Sabahı.
Karagöl’ den buhar çıkıyor,çadırım sırılsıklam ve hava soğuk.Çadırı güneşe serip kahvaltı işi ile meşgul oldum.Acelem yok,Karagöl manzarası eşliğinde kahvaltımı keyfini çıkara çıkara yaptım.Sonra toparlanmaya başladım, çadırımda kuruyunca Karagöl’ den ayrılma vakti gelmiş oldu.Ama ayrılmadan önce Karagöl’ ü tekrar tanıyıp sonra da bir kaç fotoğraf çekmeliyim,akşam o şansı fazla yakalayamamıştım.
Karagöl.
Karagöl Sahara Milli Parkı; Türkiye’deki 40 Milli Park alanından birisidir ve Artvin’in Şavşat ilçesi sınırları içerisinde yer almakta olup iki ayrı sahadan oluşur: Bunlar Karagöl ve Sahara Yaylası’ dır.
Karagöl; Şavşat ilçe merkezinin 21 km. kuzeyinde yer almakta ve 1650 rakımda bulunmaktadır.
Karagöl’ den Ayrılma Vakti Geldi.
Geceyi Karagöl’ de geçirdim,doğa olayına tanıklık ettim, bol fotoğraf çekimi yaptım,ruhumu dinlendirdim,üstüne bir de hatıra fotoğrafı çekildim.
Karçallardan Çıldıra Turuma çıkarken ”ortanca egomu tatmin etmeye gidiyorum” demiştim,evet hakikaten ediyorum, tur boyunca da etmeye de devam edeceğim.
Karagöl Sahara Milli Parkı.
Dün Karagöl’ e çıkarken Ciritdüzü-Veliköy yolunu kullanmıştım,bu gün bir Köprülü-Ciritdüzü yolunu kullanarak vadi içinden Şavşat’a dönüyorum.
Köprülü yolu Veliköy yoluna nazaran daha dar ve sakin,bu benim daha da hoşuma gitti.Hem farklı yol görmüş,hep coğrafyayı tanımış oluyorum.
Doğada çok gezmenin faydalarını Köprülü köyüne 1 kilometre varken gördüm,doğal ortamında hiç Kartal görmemiştim, vadi içinden iniş anında onuda görmek nasip oldu.Yerdeydi, büyük ihtimal avını parçalıyordu.Birden havalanışı ise görülmeye değerdi.Kanat açıklığı boyumdan büyük diyebilirim.
O kadar net gördüm ki,eve gelince araştırdım, gördüğüm şah kartalı imiş.
Şavşat.
Şavşat’a vardığımda 10:30 civarı idi.Dün Şavşat gezisi yapamamıştım,bu gün onu yaptım.Gerçi bu küçük sakin ilçenin merkezi o kadar büyük değil ama yine de buraya gelmişken ufak çaplıda olsa kültürel bir gezi yaptım. Öğlene yakında lokantaya geçip çorbamı içtim.Şimdi Şavşat’tan bahsedip yola çıkma zamanı.
Şavşat; Karadeniz Bölgesi’ nin doğu ucunda, Artvin iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezidir. Şavşat adı Gürcüce Şavşeti’ den gelir ve Şavşat kasabası tarihsel Şavşeti bölgesinin yerleşim yerlerinden biridir.İlçenin rakımı 1100,nüfusu ise 17.606 dır.
Şavşat ilçesi Cittaslow 2015 Genel Kurulu’nda aldığı belge ile ”sakin şehir” unvanını kazandı. Artvin’in saklı cenneti olan Şavşat ilçesi doğal güzelliklerini kültürel öğelerini aldığı ”sakin şehir” ünvanı ile taçlandırdı.
Sahara Dağı Yolculuğu.
Şavşat’dan yönümü Ardahan tarafına çevirdim. Sahara Dağını tırmanacağım,amacım bu gece Sahara Yaylasında kamp yapmak.İlk hedefim Yavuzköy’ e ulaşmak sonra da Sahara Yaylasına geçmek.Ama Sahara Dağı’na tırmanmaya başlar başlamaz trafik yoğunlaştı,Şavşat’ta pankartları görmüştüm Sahara Yaylasında Festival vardı.Festivalin son günü olmasına rağmen yetişmeye çalışanlar bu dar yolda bana çok sıkıntı çıkarttı.
Her yıl Temmuz ayının 4 ncü haftasında Sahara Pancarcı Festivali düzenlenmekteymiş, oda bana denk geldi.
Çiçek Nine.
Yavuzköy’ e geldiğimde yol kenarında bir mezar dikkatimi çekti,hemen yanına gittim,yazıyı okudum ve gözlerim doldu.Mezar başındaki kitabeyi aktarmam yeterli sanırım.
”1914-1915 yıllarında Rus güçlerinin Şavşat’ ı işgal harekatına karşı verdiği cansiperane mücadele ve gösterdiği yararlıklarla asil Türk Kadınının vatan savunmasındaki azmini ve cesaretini gösteren ”Çiçek Nine” burada yatmaktadır.
Ruhuna Fatiha.”
Sahara Dağı Tırmanışı.
Yavuzköy’e kadar % 10 tırmanış yaptım,biraz daha bu şekilde gittikten sonra aynı şekilde %10 iniş çıktı karşıma ve sonrasında yine %10 tırmanış.Sahara Yaylasına kadar tırmanışım bitmedi.Bazı bölgelerde trafiğin zor anlar yaratmasından dolayı bisikletimi ittirerek götürmek zorunda kaldım. Bu da kaderin cilvesi olarak karşıma çıktı.
Sahara Dağı.
Artvin-Ardahan sınırlarını teşkil eden Yalnızçam dağ silsilesinden olan
Sahara Dağları 2650 metre yüksekliğindedir.Ben şu anda Sahara Dağının
güzellikleri içinde yol almaktayım,tırmanmaktayım.
1900 Rakımdaki Sahara Yaylasındayım.
Ve bu gün kamp yapmayı planladığım Sahara Yaylasındayım.Önce bir kilometre yukarıdaki festival alanına gittim,nasıl bir şeymiş görmek istedim, gördüm.Festival coşkusuna şahit oldum,çok kalabalık olduğundan beni pek sarmadı,yemeğimi festival alanında yedim, sonra tekrar Sahara Yaylasına dönüş yaptım.
Kocabey Kışlası-Sahara Yaylası:İlçe merkezine 17 km. mesafedeki Sahara Karagöl Milli Parkı içindedir. Kamp ve Karavan Turizmi için ilimizdeki en uygun yerlerdendir. Şavşat ile Ardahan arasında bulunan 1900 rakımdaki Sahara Yaylası, geniş otlakları ve soğuk suları ile Artvin’in önemli yaylalarındandır. Her yıl temmuz ayının 4 ncü hafta sonu
Sahara Pancarcı Festivali düzenlenmektedir.
Karagöl Sahara Milli Parkı; Türkiye’deki 40 Milli Park alanından birisidir ve Artvin’in Şavşat ilçesi sınırları içerisinde yer almakta olup iki ayrı sahadan oluşur: Bunlar Karagöl ve Sahara Yaylası’ dır.
Keyif Zamanı.
Yaylanın üst tarafında güzel bir yerde çadırımı kurdum.Festival yerinde yemeğimi yediğim için, işin keyif bölümüne geçtim.Şavşat’tan buzlu suyu buraya kadar taşımıştım,erimemiş,rakıyı da buz gibi etmiş.
Rakı soğuk,yanı başımdaki akan su da buz gibi, ikisi birleşince içimi soğuttular.
Sahara Yaylası Gecesi.
İşin keyif bölümü uzun sürdü,hak ettim ama…..
Bu gün 6 ncı gündü ve Karçallardan Çıldıra Turumun bana göre özel anları devam ediyor.
Bu tura çıkarken ” ortanca egomu tatmin etmeye gidiyorum” demiştim,tatmin ediyorum ve büyük keyif alıyorum.
Bu 6 günlük yolculuğumda Karadeniz sahilini geçtim,Borçka Karagöl’ ü gördüm,Karçal Dağlarında yolculuk yaptım,Çoruh Vadisinin tadına vardım,Cehennem Deresi Kanyonuna girdim,Şavşat Karagöl Sahara Milli Parkında geceledim,Sahara Dağına tırmanıyorum ve şimdi Sahara Yaylasında kamp yapmaktayım.
6 günde ne çok şey yapmışım.İşin keyfini sürmek uzun sürdü demiştim,gerçekten de uzun sürdü,ne zaman ki soğuk iliklerime işlemeye başladı, o zaman ara verdim.Ve yatma vakti.
Yarın zor bir gün beni bekliyor,Sahara Dağına tırmanmaya devam edecek,Çam Geçidini geçip, Ardahan Bölgesine geçiş yapacağım.
Bana iyi geceler, dinlenmem gerek.
KARÇALLARDAN ÇILDIRA 23 TEMMUZ-03 AĞUSTOS 2019 (5 ve 6. Gün Ardanuç-Cehennem Deresi Kanyonu-Berta Vadisi-Karçal Dağları-Şavşat-Karagöl-Yavuzköy-Sahara Dağı-Sahara Yaylası)
Discussion about this post