Ayak burkulması dünkü Çengovit Buzul Gölleri’ne tırmanışıma sekte vurdu.
Olsun, kısmette 2 nci defa tırmanış yokmuş.Akşam krem ile güzelce masaj yaptığım ayak bileğim sabah hafif morarmış vaziyetteydi,şişlik yok, ağrı ise çok az,
oda üzerine basınca oluyor.Bu ağrı beni öldürmez,sabah şahsi temizlik işlerimden sonra hemen ayağıma krem ile güzelce tekrar masaj yaptım.Kremi sürdükçe daha da rahatladım.Öğle ve akşamda yaptım mı? düzelir diye düşünüyorum ama bu günkü rota da beni fazlası ile endişelendiriyor, çünkü indisi,çıktısı bir hayli fazla olacak.
Bu gün rotam Çoruh Vadisi boyunca sürecek ve Bayburt’ta son bulacak.2018 yılında bu rotayı tersten yapmıştım.Bu sefer Çoruh Nehri’nin akış istikametine de ters gideceğim.
4 ncü Gün 13 Ağustos 2020 İspir-Madenköprübaşı-Çoruh Nehri-Çoruh Vadisi-Bayburt:
Yola Çıkma Vakti.
Otelin hazırladığı kahvaltı ile mükellef bir kahvaltı yaptım,biraz da yanıma atıştırmalık aldım.Çantalarımı da yerleştirdikten sonra artık yola çıkma zamanı gelmiş demektir.Şimdi İspir’e veda etme zamanı,yön levhalarında Bayburt gözükmüyor ben Pazaryolu yönüne gittim mi? zaten Bayburt yoluna gitmiş olacağım.
İspir.
Bir gece konakladığım ve şimdi ayrılmak üzere olduğum İspir’den tekrar bahsederek
yoluma devam edeyim.
İspir: Doğu Anadolu’ yu Doğu Karadeniz kıyılarına ve Kafkaslara bağlayan, tarihin çeşitli dönemlerinde askeri ve ticari amaç ile kullanılan doğal ve tarihi yollar üzerindedir.Erzurum il merkezinin 143 km kuzeyinde yer almaktadır. Meyve ve sebzebakımından zengindir. Dut ve dut mamulleri (pestil, kuru dut, pekmez, köme vs.) en önemli geçim kaynaklarından biridir. Bölgede fasulye yetiştiriciliği yaygındır ve “İspir Fasulyesi” yurt genelinde meşhurdur.Kaynakça;İspir Kaymakamlığı.
Sabah Sabah Bu Olmadı.
Bu tünelde nereden çıktı 2 yıl önce geldiğimde burada yoktu.Yan yoluna, yani eski yola baktım ama onu kapatmışlar,sabah sabah Karadeniz’in meşhur tünelleri ile haşır neşir olmaya başladım bile.
Bu gün çokça beraber olacağız senin ile Çoruh Nehri.
İspir’den Madenköprübaşı’na doğru düz biraz da iniş olarak yol alırken Çoruh Nehri’nin bu güzel görüntüsü sabah sabah ruhumu okşadı.
Madenköprübaşı.
Madenköprübaşı, İspir’e 20 kilometre uzaklıkta ve burası aynı zamanda Erzurum-Bayburt kavşak noktası. Burada kısa bir mola verip Bayburt yönüne hareket ettim.
Madenköprübaşı: Erzurum ilinin İspir ilçesine bağlı beldedir. Erzurum iline 129 km,
İspir ilçesine 20 km uzaklıktadır.
Bayburt Tabelasını Buldum.
Pazaryolu yol ayrımına geldiğimde Bayburt tabelasını buldum.Günün hatırasına
fotoğrafımı çekilip Çoruh Vadisinin derinliklerine yol almaya devam ettim.
Çoruh Nehri.
Çoruh Nehri’nin oluşturduğu Çoruh Vadisi’nde Bayburt yönüne yol alırken çok güzel manzaralara şahitlik ediyorum.Zevkle yol aldığım Çoruh Vadisi’nden 3 kare fotoğraf koyarak Çoruh Nehri hakkında bilgi vermek isterim.
Çoruh Nehri: Karadeniz Bölgesinin en doğusunda yer alan nehir.
Karadeniz bölgesinin doğusundadır. Uzunluğu 466 kilometredir.
Bunun 442 kilometresi Türkiye sınırları içinde, 24 kilometresi Gürcistan sınırları içerisindedir. 3225 metre rakımlı Mescit Dağlarının batı yamaçlarından çıkar.Çoruh Dağlarının vadilerinden geçerek batıya doğru devam eder.Bayburt yakınlarında kuzeye doğru yönelir.Rize Dağlarının güney vadilerine ulaştıktan sonra batı yönünden gelen Pulur Suyu ile birleşerek doğuya doğru yön değiştirir. İspir’den Yusufeli’ nin güney yakınından geçtikten sonra sağ taraftan Oltu Çayını,Artvin’ e varmadan Şavşat Suyunu alarak 90°’lik bir açı ile kuzeye yönelir. Borçka’da kuzeydoğuya yönelerek Muratlı’ yı geçtikten sonra Gürcistan sınırları içerisine girer ve Batum’ un güneyinden Karadeniz’ e dökülür.
Kahve Zamanı.
Çatakbahçe bölgesine geldiğimde ise suyu ve gölgesi ile etrafını serinleten çeşmede kısa bir mola verdim.Kahvemi cezveye sürüp serinlikle beraber Çoruh Nehrini seyrederken kahvemi yudumladım.
Tilki Ne Yapsın!!!
”Bu kainatta en tehlikeli varlık insanoğludur.”
Bunu ben değil karşılaştığım tilki kardeşim söyledi. Ağaçlık alandan çıkıp karşıya geçmeye çalışan ama kayalardan yukarı çıkamayan tilkinin çaresizliği ve bana bakışı ile insanoğlu denen varlıktan nasıl korktuğuna o an şahit oldum. Sakince bekleyip,tekrar ağaçlığın arasına girip kaybolmasını seyrettim. Sonra küçük bir tepeden beni seyrettiğini sonra da yoluna devam ettiğini gözlemledim.
Bakmayın öyle sakin durduğuma bazen deli taylar gibi coşar akar giderim,
ben Çoruh Nehriyim.Evet Çoruh Nehri öyle diyor ve yoluma Çoruh Nehri’ni seyrederek,
sakin yolunda tadını çıkararak devam ediyorum.
Laleli Bölgesi.
Çoruh Vadisi’nin İspir-Bayburt bölümün en sert ve yıpratıcı bölümü bence Laleli bölgesi.2 yıl önce geldiğimde Laleli’ye güzel bir iniş yapmış çıkarken resmen çatlamıştım.Bu yıl tersten yine Laleli’ye güzel bir iniş yaptım ama bu sefer çatlamasamda bayağı yorucu bir tırmanış yaptım.Laleli bu bölgenin en sert delikanlısı diyebiliriz.
Çoruh Vadisi’nin Çeşmeleri.
Madenköprübaşı-Bayburt arası Çoruh Vadisi boyunca toplam 3 adet çeşme var. Birinci çeşmede kahve molası verdim, ikinci çeşmede öğle yemek molası verdim ve üçüncü çeşmedeyim, burada da serinleme molası verdim. İki yıl önce ters yönde hareket ederken burası kahve molası çeşmemdi.
Erzurum’u Terk Etme Zamanı.
Karadenizdeyim turumun 2 nci günü Ovit Dağı tırmanışı ile girdiğim Erzurum
il sınırlarına bu gün 4 ncü günümde Çoruh Vadisi’nde veda ediyorum.
Bayburt İl Sınırı.
Bir il sınırını terk ediş diğer ilin sınırlarına giriş demek.
Şu an itibari ile Bayburt il sınırlarına girmiş olmaktayım,bu gün Bayburt’ta konaklayacağım. Bayburt il sınırlarına girmişken Bayburt’tan bahsetme zamanı geldi sanırım.
Bayburt: Tarihi M.Ö 3000′ li yıllara kadar uzanmaktadır.1054 yılında Bayburt
Selçuklular tarafından fethedilmiştir.Bayburt 14. Y.Y. da
Akkoyunlu Devletinin kuruluş ve tarih sahnesine çıkış yeri olmuştur. Akkoyunlu
İdaresi 17 Ekim 1514’ te Yavuz Sultan Selim’ in veziri Bıyıklı Mehmet Paşa’ nın
Bayburt’ un fethiyle görevlendirilmesine ve
fethin gerçekleşmesine kadar sürmüştür. 1927’ ye kadar
Erzurum’ a bağlı olan Bayburt, bu tarihte Gümüşhane’ye bağlandı.
21.06.1989 tarihinden itibaren 3578 sayılı yasa ile il statüsüne kavuştu.
Çoruh Vadisi.
Bayburt il sınırlarına girdiğimden beri şiddetli rüzgara karşı yol almaktayım.Bu şiddetli rüzgar vadi içinde ve önden geldiğinde nasıl bir duruma düşersiniz sizler anlayın artık.Rampa aşağı bile pedal çevirir hale geldim.Karşıgeçit’e kadar bu şekilde yol aldım. Karşıgeçit’te aldığım dondurma ve soda biraz kendime gelmemi sağladı.
Çoruh Nehri.
Karşıgeçit molasından sonra köprüden karşıya geçerken Çoruh Nehri’ni tüm
güzelliği ile son bir defa fotoğraf karesine aldım.Çoruh Nehrine paralel
Adabaşı’na kadar gidip sonra yönümü Bayburt istikametine çevirdim.
Soğanlı Dağı.
Adabaşı’nı geçip te Konursu hizasına geldiğimde ise tüm haşmeti,gizemi ile
Soğanlı Dağı sağ yanımda tamamen belirdi.Soğanlı Dağı her zamanki gibi öğleden
sonraları bulutları üzerinde biriktirmiş daha da çekici hale gelmiş. Soğanlı Dağına
tırmanacaklara bir önerim olacak, çevrenizi ve Soğanlı Dağı
daha net görmek istiyorsanız bu işi sabah saatlerinde yapın (2018 yılında Doğu Karadeniz Turumda tırmanmıştım).
Soğanlı Dağı: Bayburt ili sınırları içinde bulunan Soğanlı Dağlarının yüksekliği yer yer
3.000 metreyi geçer. Soğanlı Dağları, kara iklimin etkisi ve tahripler sonucu orman
örtüsünden hemen hemen mahrumdur. Bu dağların en önemli özelliği yayla ve
av turizmine elverişli olması, geniş otlaklarının bulunmasıdır.
Soğanlı Dağı Geçidinin rakımı 2330 dur.
Bayburt Yolu.
Şiddetli rüzgara karşı 40 kilometredir mücadele ediyorum.Yoruldum ama
Bayburt’a da az kaldığı için biraz içim rahat yol alıyorum çünkü Bayburt’ta
yemek yiyeceğim yerde kamp yapacağım yerde bildiğim yerler.
O yüzden içim rahat ve sıkıntı yok.
Bayburt Kalesi.
Bayburt’a yaklaştığımı hatta geldiğimi varsayabiliriz. Benim Bayburt’a bu 4 ncü gelişim,ilk defa Bayburt’a bu yönden giriş yapıyorum.Bayburt’a bu yönden giriş yaptığıma göre Bayburt Kalesi’de fotoğraf karesine bu şekilde girmiş oluyor.
Bayburt Kalesi;Zigana ve Kop Dağlarından aşılarak ulaşılan Bayburt kalesi aynı zamanda Karadeniz’i Basra körfezine bağlayan ticaret yolu üzerinde bulunmaktadır.Bu yolu izleyen her seyyahın uğradığı kalenin adı, önem, ihtişamı ve günlük yaşamıyla ilgili pek çok bilgi mevcuttur. Şehrin kuzeyinde yalçın kayalar üzerinde inşa edilmiş olan kalenin kimler tarafından yapıldığı kesinlikle bilinmemektedir. İlk yapının Ermenilere ait olduğu öne sürülse de, Bağrat sülalesi zamanında (885 – 1044) varlığından söz edilen Bayburt Kalesi’ nin çok daha önce miladın ilk yüz yıllarında mahalli prens ve mücadelelerinde rol oynadığı anlaşılmaktadır.Bir müddette Akkoyunlular’ ın elinde kalan kale 1514 yılında Osmanlılara intikal ettikten sonra Kanuni Sultan Süleyman ve III. Murat dönemlerinde de büyük onarımlar görmüştür .Ayrıca bu kaleye “Çinimaçin” kalesi de denilmektedir. Kaleye bu ismin verilmesine sebep olan çini süslemelerdir.
Bayburt’tayım.
Kuzeydoğu Anadolu’da bulunan ve Çoruh Nehri’ne yaslanan Türkiye’nin bir şehri olan Bayburt’a saat 18:30 gibi ulaştım.Yemek yiyeceğim yer hazır olunca doğru oraya gittim. Baycanbaba Restaurant, her Bayburt’a geldiğimde yemek yediğim yer, yemekleri damağıma hitap ettiği gibi fiyatlarda makul. Geçen yıl Ferdi Kızıl kardeşim ile geldiğimizde de burada yemek yemiştik. Sahibi de, garsonlar da tanıdı artık. Yemeğimi yedikten sonra kamp yapacağım Yıldırım Çayı kenarındaki Kent Ormanın yolunu tuttum.
Bayburt Kampı.
Kent ormanına vardığımda piknik yapanlar vardı, o yüzden hemen çadırımı kurmadım.Geçen yıl Ferdi Kızıl kardeşim ile oturduğumuz yukarıda gözüken bankta oturarak bir süre istirahat edip marketten aldığım ıvır zıvırlar ve içecekle vakit geçirdim.Rüzgarın sert esmesi ve havanın soğuması ile vatandaşlar kent ormanını çabuk terk ettiler. Ben de geçen yıl kamp yaptığımız bölgeye geçip hava kararmadan çadırımı kurdum.Burası kadın-erkek mescidinin arka tarafı ön bölümünde ise tuvaletler var.Bu gün Çoruh Vadisinde 102 km yol almanın yorgunluğunu almak için lavaboya bahçe hortumunu takarak çimlerin üzerinde duşumu aldım ve hemen kurulanıp giyindim.Vakit erken olduğundan banklarda bir süre durum kritiği yapıp,çevredeki köpeklerle oyun oynadım.Sonra da çadırıma çekildim, ayağıma yine krem ile masaj yapıp sağlama aldım.
Bu gün Çoruh Vadisinin güzelliklerinde 100 kilometrenin üzerinde yol aldım, rüzgara 40 km boyunca meydan okudum.Yarın Vauk Dağı’nı aşıp Harşit Vadisinde yol alarak Gümüşhane,Torul taraflarına gitmeyi planlıyorum.
4 ncü Gün 13 Ağustos 2020 İspir-Madenköprübaşı-Çoruh Nehri-Çoruh Vadisi-Bayburt: 101 km
KARADENİZDEYİM 10-24 AĞUSTOS 2020 (4. Gün İspir-Madenköprübaşı-Çoruh Nehri-Çoruh Vadisi-Laleli-Arslandede-Bayburt)
Discussion about this post