Koca bir kışı bölgesel,yerel turlar ile geçirdim,günü birlik gezilerde yaptım, aile yaşantımı da bunları yaparken bir kenara bırakmadım elbette….Tura başlangıcı Nisan ayı sonu diye düşündüm ama araya Ramazan ve Bayramı girince Mayıs’ın ilk haftası olsun kararı verdim.Bu yıl başlangıcı Türkiye’nin güneyinden yapma fikri kış ortalarında kafamda belirdi,bu bölge için elimin altında üç ayrı büyük rota var,bunları uzun zaman önce hazırlamıştım, rotaları günü gelince devreye sokuyorum.Üçü arasında kafamda gitti geldiler oldu ama sonunda Toroslardan Egeye turu ağır basınca tamam Şafak bunu yap dedim. Rota ve tüm dökümanları hazır olduğu için son güncellemeleri ve ayrıntıları gözden geçirdikten sonra sıra geldi tarih belirlemeye,06 mayıs ideal olunca otobüs biletimi 05 Mayıs akşamına aldım ve hazırlığa başladım.Rotayı ben yaparım da güzel olmaz mı?,güzel elbette,çok yerler, çok güzellikler göreceğim buna eminim,emin olmasam zaten çıkmam yola.Planlamam 14 gün 1200 Km,yazı dizimde,fotoğraflarımda, youtube kanalımda yol boyu neler görmüş,neler yaşamışım benimle beraber göreceksiniz,o zaman başlayalım Toroslardan Egeye Turuma.
1 nci Gün 06 Mayıs 2022 Adana-Salbaş-Karaisalı-Kapıkaya Kanyonu-Varda Köprüsü-Hacıkırı:
Başlangıç Noktasına Hareket.
05 Mayıs akşamına Has Turizm’den biletim var, İzmir otogara erken gidip yerimi aldım ve bisikletimi hazırladım.Bagaja görüldüğü gibi yükledim ve yola çıkmaya hazırım.Saat 19:00’da İzmir’den hareket eden otobüsümüz 12 saatlik yolculuktan sonra 07:30 gibi Adana’ya beni bıraktı.Artık bisikleti kurup yola çıkma vakti.
Büyük Şehirler beni her zaman sıkmıştır,Adana’da büyük şehir olduğundan orası da sıkıcı.O yüzden bisikletimi hızlıca kurup yine hızlıca şehir dışına, Şambayadı tarafına yöneldim.Şambayadı’nı geçer geçmez bu park dikkatimi çekti,hemen mola verdim. Şambayadı’ndan aldığım poğaca,peynirin yanına çay demleyip hafif yollu kahvaltımı yaptım.Şimdi daha iyi durumda yol alabilirim.
Evet Karaisalı tarafına yol alıyorum,yanılmadınız,bu yön Toroslara çıkmanın en kestirme yolu ve zaten rotamda bu yönde.Ha bu arada durgun ve sıcak olan hava, sıcaklığını muhafaza ederken kuzey yönlü rüzgar hızımı kesmeye başladı.
Çakıtsuyu Çayı.
Çakıtsuyu ile ilk defa Karahan-Salbaş arasında karşılaştım.iki gün boyunca bol bol karşılaşacağım ve zorlu vadisinde yol alacağım Çakıtsuyu Çayı’nı hep beraber tanıyalım.
Çakıtsuyu Çayı: Niğde doğusundaki dağlardan inen seller ve Bolkar dağlarının kuzeydoğu kenarından akan Ulukışla suyu ve kollarının (Maden deresi, Horoz deresi ) katışmasıyla meydana gelir.Pozantı suyu adıyla Bolkar ve Aladağ kütleleri arasındaki oluğa girer (Ecemiş koridoru) ve bu oluğa kuzey ve güneyden karışan kolları alır.Pozantı Önünde yer değiştirerek Aladağlar arasındaki ünlü boğaza girer (Çakıt boğazı); demiryolu bu boğazın bir kenarını tüneller ve köprülerle takip eder. Boğazın en derin kesiminde, doğal bir köprü altından geçer (Yerköprü).Adana’nın kuzeybatısında kireçtaşı içinde oyulmuş büyük bir ağızdan ovaya çıkan Çakıt suyu, Gürgün çayı ile birlikte, baraj gölü içinde Seyhan’a karışır.Kaynak:hakkindebilgial.com
Salbaş Molası.
Artan rüzgar hızımı kesmiş vaziyette Salbaş’a saat 12:00 gibi vardım.Sabah tek poğaça ile geçiştirdiğimden karnım acıkmaya başlamıştı.Burası mı? yoksa Karaisalı’mı? sağlam yemek yerim olsun derken baktım Jandarma Astsubay ve Uzman Çavuşlar ev yemekleri lokantasında yemek yiyiyorlar,hiç tereddüt etmedim hemen bende durdum ve canımın istediği yemeklerden sipariş verdim.Beldenin kolluk kuvvetleri her zaman en ucuz ve en iyi yemek yapan kişisini tercih ederler,unutmayın.
Salbaş-Karaisalı Arası ve Karaisalı.
Salbaş-Karaisalı arası 20 kilometre,bu 20 kilometre bitmek bilmedi!!!!.Toroslardan kopup gelen kuzey rüzgarını kafadan yiye yiye Karaisalı’ya kendimi zor attım.Otobüs yolculuğunun üzerine bir de fırtına, yorgun ve perişanım,bereket bundan sonra güzellikler varda bana teselli oluyor.Karaisalı ikmal noktam olduğundan 2 günlük erzağımı buradan düzdüm.Niye 2 günlük olduğunu yazının devamında daha iyi anlarsınız.Karaisalı’ya gelmişken biraz bahsedelim derim.
Karaisalı: Adana ilinde küçük bir şehir ve ilçedir. Alan, Çatalan ve Nergizlik rezervuarlarını içermektedir.İlçe, Toros Dağları’nın başladığı noktadadır. Kuzey bölgeleri dağlık, güney bölgeler düzlüktür. İlçenin yüksek noktası 2400 metre ile Akdağ’dır.Milvan Kalesi,Keçi Kalesi,Kesiri Han,Yanık Kale,Çevlik Kalesi ve Hacıkırı Mahallesi yakınlarında bulunan yaklaşık 100 m yüksekliğinde, 1903 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından Almanlara yaptırılan ve kendine özgü tasarımıyla dikkat çeken Varda (Alman) Köprüsü başlıca tarihi yerleridir.
Karaisalı-Kapıkaya Kanyonu.
Karaisalı’da erzağımı,kumanyamı,suyumu düzdükten sonra yönümü Kapıkaya Kanyonuna çevirdim.Yönümü bu tarafa çevirince de rüzgar sağ yandan geldiğinden biraz rahatladım 6 kilometrelik yolu hızlıca aldım ve daha başlangıçta büyüleyici güzelliği ile Kapıkaya Kanyonu’na bayıldım.Çabuk vardığım kanyonun derinliklerinde biraz gezmek istedim ama bisikleti bırakacağım yerdeki 2 vatandaşın davranışları hoşuma gitmedi,ayrıca kanyon içi taşlık olduğundan bisikleti yanımda götürmem mümkün değil. O yüzden ön yüzden görselleyip asıl kanyon işini yarına bıraktım!!!! Derken unutmadan Kapıkaya Kanyonu’ndan bahsedeyim.
Kapıkaya Kanyonu:Karaisalı İlçesi sınırları içerisinde Kapıkaya Köyü’nde yer alan Kapıkaya Kanyonu, Adana’ya 72 kilometre, Karaisalı İlçe Merkezi’ne 5 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Yaklaşık 200 metre yüksekliğinde olan kanyonun ortasından Niğde-Ulukışla’dan doğan Çakıt Çayı geçmektedir. Kapıkaya Kanyonu doğa yürüyüşü, yamaç tırmanışı ve fotoğraf meraklılarının mutlaka görmeleri gereken doğal bir güzelliktir. 7 bin 250 metre yürüyüş güzergahı bulunan kanyonun 400 metresinde güvenlik amaçlı korkuluk bulunmaktadır.Kaynak: Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Kapıkaya Kanyonu-Varda Köprüsü.
Kapıkaya Kanyonu görselliği bittikten sonra yönümü günün ikinci güzelliğine Varda Köprüsüne çevirdim.Kapıkaya Kanyonu-Varda Köprüsü arası 15 km,bunun yarısını rüzgarı sağ yandan alarak, diğer yarısını ise tam burundan alarak, tırmanarak ve üstelik yağmur ile mücadele ile aldım.Ama deydi beeee……Gördüğüm manzara şahane,zamanın koşullarında güzel yapmışlar ve hala kullanılmakta.5 dakika ile trenin geçişini kaçırdım,şayet 5 dakika önce gelseydim tren,üstelik yolcu treni üzerinden geçerken fotoğraflayacaktım.Olsun, bu manzarada bana yeter, haaa bu arada Varda Köprüsü hikayesini merak edenler için az biraz bahsedeyim.
Varda Köprüsü:Adana-Ankara istikametinde, Karaisalı İlçesi Hacıkırı Köyü’nün yaklaşık bir kilometre güney batısında bulunan Varda Köprüsü halk tarafından Koca Köprü diye,Almanlar yaptığı içinde Alman Köprüsü olarak ta anılmaktadır. Osmanlı Hükümdarı 2. Abdülhamit ile Alman İmparatoru Kaiser Wilhem tarafından imzalanan sözleşme ile İstanbul-Bağdat-Hicaz demiryolu hattını tamamlamak üzere 1907-1912 yıllarında inşa edilmiştir. Köprü 99 metre yüksekliğinde ve 172 metre uzunluğunda olup derin bir vadiyi birbirine bağlamaktadır. Varda Köprüsünün bir diğer önemli ve ilginç özelliği ise düz bir köprü olmayıp virajlı olmasıdır. Kaynak: Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Hacıkırı Kampı.
12 saat otobüs yolculuğunun vermiş olduğu yorgunluk,fırtına ve yağmurla mücadele ama sonunda iki güzellik…… Evet 72 kilometrelik ilk günün kısa raporu böyle.Saat 19:30 sıraları bu taş tünellerden geçtikten sonra Hacıkırı köyüne vardım.İlk düşüncem köprü civarı kamp yapmak idi ama fırtına engeli beni Hacıkırı köyü tren istasyonuna yönlendirdi. Orası da fırtınadan oldukça nasibini alan bir yerdi ama küçük bir alan rüzgarsızdı.Ancak yer istasyon içinde olduğundan izin almam gerek ama yasakçı zihniyet kahrolsun, istasyon şefi yassak hemşerimci çıktı.Ben de tren istasyonun tam karşısına,rüzgarı az hisseden ağaçlık bölgeye çadırımı kurdum. Bu akşam buradayım,yorgun olduğumdan yemeğimi istasyonun rüzgarsız yerinde yedim,ağacı siper alarak dışarıda biraz ayaklarımı uzatarak dinlendim.Erken sayılacak bir saat diliminde de çadırıma girip uykuya daldım.
Yarın zor bir gün olacağı bu günden belli,yarın Belemedik (Çakıt) Vadisine gireceğim.
1 nci Gün 06 Mayıs 2022 Adana-Salbaş-Karaisalı-Kapıkaya Kanyonu-Varda Köprüsü-Hacıkırı:72 km
TOROSLARDAN EGEYE 06-19 MAYIS 2022 (1. Gün Adana-Salbaş-Karaisalı-Kapıkaya Kanyonu-Varda Köprüsü-Hacıkırı)
Discussion about this post